BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,74
ALTIN 2.506,53
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'den HDP önlemi! Alevi oyları geri almak için...

CHP, HDP'ye kayan Alievi oylarını geri almak için HDP'nin oy patlaması yaptığı İstanbul 3. bölge ve Ankara 1. bölgeyi Alevi isimlerle takviye etti.

Abone ol

CHP, 7 Haziran seçimindeki aday listesini büyük oranda korudu. 131 milletvekilinden 128’i yine listede yer aldı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, yine İzmir 2. Bölge 2. sıradan aday oldu.

Eski Genel Başkan Deniz Baykal ile Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin listeye konulmayacağı iddiası doğru çıkmadı. Baykal yine Antalya 2. sıra, İnce de Yalova 1. sıra adayı oldu. Mustafa Sarıgül yine İstanbul 2. bölge 9. sırada yer alırken Melda Onur 11. sıradan listeye girdi.

PM'DE KAVGA ETMİŞTİ

CHP Parti Meclisi ve MYK toplantıları ile 1 Kasım seçimleri milletvekili aday listeleri belli oldu. En büyük fark, Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik’in listede yer almaması oldu. AK Parti iktidarında büyükelçilik görevi de yapmış olan Özçelik, Kılıçdaroğlu tarafından dış politikalardan sorumlu olarak CHP’ye alınmış ancak partide bazı kesimlerle yıldızı barışmamıştı. Özçelik, PM toplantısına Durdu Özpolat ile kavga etmişti. Özçelik dün istifa etti. Aday listesini YSK’ya sunan Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, “Sayın Özçelik listelerde yer bulamamış değildir. Kendisi aday olmamıştır” dedi.

KARAKAŞ'IN TERCİHİ

Özçelik gibi MYK üyesi olup listeye girmeyen ikinci isim ise Ercan Karakaş oldu. Karakaş, adaylık başvurusu yapmadığını belirtti. Milletvekili oldukarı halde Özçelik gibi liste dışı kalan iki isim ise Gaziantep’ten Mehmet Ekici ile Tokat’tan Orhan Düzgün oldular. Ekici, 1. sıra yerine 4’e kaydırılınca istifa etti. Düzgün’ün aday gösterilmediği Tokat’ta ise 1. sıraya Kadim durmaz konuldu.

İZMİR'DE SERTLE BU KEZ ADAY

CHP’deki bir başka değişiklik ise, vekil olmayan iki genel başkan yardımcısı Yakup Akkaya (İstanbul 1. Bölge 11. sıra) ve Seyhan Erdoğdu’nun (İstanbul 3. Bölge 10. sıra) listeye girmesi oldu. 7 Haziran seçimlerinde ön seçimden çıkan ancak YSK engeline takılarak aday olamayan Atilla Sertel İzmir 2. bölge 6. sıradan aday gösterildi. Denizli’de 7. sıra adayımız Adnan Keskin’in yerine, Azmi Ermiş konuldu.

ABDÜLLATİF ŞENER LİSTEDE YOK

CHP listesinde en çok merak edilenlerden biri de “siyasete CHP’de devam edebilirim” diyen eski bakanlardan ve AK Parti’nin kurucularından Abdüllatif Şener süprizi yaşanıp yaşanmayacağı idi. CHP kaynakları, Şener’in listeye konulması konusunun gündeme bile gelmediğini belirttiler.

ALEVİ TEMSİLCİLER

Parti Meclisi üyesi ve Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanlarından Fevzi Gümüş İstanbul 3. Bölge 11’inci sıradan milletvekili adayı oldu. Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanlarından Ali Balkız ise Ankara 8’inci sıradan aday gösterildi

ÇOĞUNLUĞUNU KORUDUM

Kılıçdaroğlu’nun PM toplantısında yaptığı değerlendirmede, “Listelerin çoğunluğunu korudum. Ön seçimden çıkıp vekil seçilen herkesi korudum. Yaptığımız değişiklikler oy artırmaya yönelik girişimlerdir. Aday değiştirdiğimiz kentlerde ya oy kaybettik ya da göreceli bir başarı elde edemedik. Hepimizin artık daha çok çalışması lazım” ifadesini kullandığı belirtildi.