BIST 9.722
DOLAR 32,58
EURO 34,94
ALTIN 2.426,76
HABER /  GÜNCEL

Büyük mülteci yürüyüşü polise takıldı!

Edirne TEM Otobanı'nda bekleyen Suriyeli sığınmacılar Vali Dursun Ali Şahin'in, "Başbakan sizi kabul edebilir" sözleri üzerine Pazarkule Sınır Kapısı'na doğru yürüyüşe geçmişti.

Abone ol

Edirne TEM Otobanı'nda 4 gündür bekleyen Suriyeli sığınmacıların yanına gelen Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, mültecilerle birlikte Cuma namazı kılmıştı. Vali Şahin ardından Başbakan'ın adaylık işleriyle ilgilendiği için bugünlerde çok yoğun olduğunu söylemiş ve Başbakan'ın kendilerini kabul edebileceğini söylemişti. Şahin'in açıklamalarının ardından sığınmacıların jandarma tarafından yollarının kesilmesi üzerine dün akşam geri döndü ve Edirne'ye doğru yürüyüşe geçti.

Yaşlı, kadın ve bebeklerin bulunduğu 800 kişilik grup önlerini kesen jandarma ekiplerinin yolu açması üzerine umutlanmıştı. Ancak Avrupa 'ya geçme umuduyla Edirne'ye gelen sığınmacılardan şehir merkezine doğru yürüyüşe geçen ve 5 kilometrelik yürüyüşün ardından polis ve jandarma barikatıyla tekrar durduruldu.



İKNA ÇABALARI FAYDA ETMEDİ

Sığınmacılar gişelere 50 metre kala jandarma barikatıyla karşılaşmaları üzerine oturarak durumu protesto etti. Daha sonra jandarma barikatı kaldırılarak yürüyüşlerine izin verilen ve yaklaşık 5 kilometrelik yürüyüşün ardından polis ve jandarma barikatıyla yeniden durdurulan sığınmacıları polis ve jandarmanın ikna çabaları boşa çıktı. 



DESTEK AMAÇLI 150 ASKER

Bir süre slogan attıktan sonra güvenlik güçlerine direniş göstermeye başlayan gruba karşı, polis ve jandarma ekipleri herhangi bir müdahalede bulunmadan barikatın bozulmaması için çalıştı. 



Sığınmacılardan bazıları, güvenlik güçlerine ellerindeki su şişeleriyle taş atarken, sığınmacıların birkaçının güvenlik güçlerine sıktığı biber gazından etkilenen bazı jandarmalara sağlık ekipleri müdahale etti. Öte yandan, bölgeye 54. Mekanize Piyade Tugayı'na bağlı yaklaşık 150 asker destek amaçlı geldi.

Sığınmacılar ile emniyet güçleri arasında kısa süren tartışmanın ardından olaylar yatıştı. Ardından ortaya bu görüntüler çıktı.

SIĞINMACILAR ER MEYDANINDA KONAKLAYACAK

Edirne'de, Avrupa'ya gitme umuduyla sınıra doğru yürüyüşe geçen sığınmacılar, kendileri için hazırlanan meydanda konaklamaya ikna edildi. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ve Belediye Başkanı Recep Gürkan da bölgeye gelerek sığınmacıların temsilcileriyle görüştü.

Gürkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, sığınmacıların ikna edilerek konaklamaları için güreşlerin yapıldığı Er Meydanı'na götürüldüğünü söyledi.

Bazı sığınmacıların halen Yunanistan'a yürümek istediğini ifade eden Gürkan, "Sığınmacılar, gruplar halinde Er Meydanı'na gitmeye başladı. Onlara duşu, tuvaleti olan gölgelik bir alan ayarladık. Bulaşıcı hastalıkların doğmaması veya sağlık açısından olumsuz durumun olmaması için kalanları da ikna etmeye çalışıyoruz. Umarım birbirlerini ikna ederler" dedi. Daha sonra sığınmacıların tamamı, kabul etmeleri üzerine kendileri için hazırlanan Er Meydanı'na götürüldü.