BIST 10.269
DOLAR 32,26
EURO 34,81
ALTIN 2.433,22
HABER /  DÜNYA

Devlerin İran anlaşmazlığı

BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ve Almanya, İran konusunda ortak tavır belirleyemedi.

Abone ol

BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ve Almanya, İran'ın nükleer restleşmesine karşı benimseyeceği tutum konusunda yine anlaşamadı.

Güvenlik Konseyi'nin asil üyeleri ABD, İngiltere, Rusya, Fransa ve Çin'in yanı sıra daimi olmayan üye Almanya'nın katılımıyla New York'taki BM Genel Merkezi'nde yapılan ve 4 saat süren toplantıdan anlaşma çıkmadı.

Batılı bir diplomat, müzakerelerin çok zorlu geçtiğini belirtirken, diplomatların, İran'ın nükleer askeri güç haline gelmesinin engellenmesi hedefinde genel olarak uzlaşmaya vardıklarını, ancak bunu engellemenin yöntemleri konusunda haftalardır süren anlaşmazlığı yine aşamadıklarını belirtti.

Müzakerelerin zorlu olmasının başlıca nedeninin Rusya'nın,  ardından da bu ülkeyi izleyen Çin'in tutumundan kaynaklandığını, bu iki ülkenin güçlü bir Güvenlik Konseyi kararına karşı çıktıklarını belirten Batılı diplomat, daimi üyeler ve Almanya'nın, müzakerelerin sürmesi, İran'ın nükleer dosyası konusunda bugün de bir Konsey toplantısı yapılması kararına vardıklarını kaydetti.

''ANLAŞMA UNSURLARI HAZIR''

ABD Dışişleri Bakanı'nın siyasi işlerden sorumlu yardımcısı  Nicholas Burns de yaptığı açıklamada, ''Başkanlık açıklaması metni konusunda bazı ilerlemeler kaydettik, ancak başka toplantılar da yapmamız gerektiği açık. Bu açıklama metnini kabul edeceğiz. Bu zaman alacak, ancak çektiğimiz acıya değer. Anlaşma unsurları hazır, bunu ifade etmek için gerekli kelimeleri arıyoruz'' diye konuştu.

BM Güvenlik Konseyi'nin 15 üyesi, yaklaşık 2 haftadan bu yana Fransa ve İngiltere tarafından hazırlanan ve İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun taleplerine uygun hareket ederek, uranyum zenginleştirme faaliyetlerini bırakmasını isteyen bir karar tasarısı konusunda uzlaşma sağlamaya çalışıyor.

Rusya ve Çin'in tutumundan ötürü Konsey'den güçlü bir karar tasarısı çıkması olasılığının azalmasından ötürü, ABD bir başkanlık açıklaması çıkarılması için uğraşı veriyor. Almanya, asıl üye olmamasına karşın, Fransa ve İngiltere ile AB Troykası'nda yer alarak İran'la üç yıl yapılan sonuçsuz görüşmelere katılmasından ötürü, Konsey toplantılarında hazır bulunuyor.