BIST 10.311
DOLAR 32,21
EURO 34,72
ALTIN 2.449,36
HABER /  GÜNCEL

Hemşireler duyarsızlaşmış

İzmir'de değişik hastanelerde görevli 120 hemşireyle yapılan bir araştırma ilginç sonuçlar verdi.

Abone ol

İzmir'de değişik hastanelerde görevli 120 hemşireyle yapılan bir araştırma, acil servislerin ''duygusal tükenme'' ve ''duyarsızlaşma'' yarattığını ortaya koydu.

Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu öğretim üyesi Doç. Dr. Ümran Sevil ile Sağlık Bakanlığı Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli hemşire Yeliz Garip, ''Acil serviste çalışan hemşirelerin tükenmişlik durumlarını ve etkileyen etmenleri'' saptamak amacıyla bir çalışma yaptı. Araştırma kapsamına üniversite, devlet ve daha önce SSK'ya bağlı bir hastanede çalışan 120 acil servis hemşiresi alındı.

Araştırmada, yarıdan fazlası 5 yıl ve daha az zamandır acil serviste çalışan hemşirelerde sinir, kas ve iskelet ile dolaşım sistemiyle ilgili hastalıklar tespit edildi.

Araştırma sonucuna göre, üniversite hastanelerinde çalışan hemşirelerin yüzde 96.7'si ''duygusal tükenme'', devlet hastanesindekilerin de yüzde 70.5'i ''kişisel duyarsızlaşma'' yaşadığını ifade etti. Yine devlet ile daha önce SSK'ya bağlı hastanede çalışan 25 yaş altı hemşirelerin de ''duygusal tükenme'' yaşadıkları tespit edildi.

Sağlık bakım sisteminin bir üyesi olan acil servis hemşirelerinin stresten en çok etkilenen grubu oluşturduğuna işaret edilen araştırmada, mesleğe yeni başlayanlarda stresi azaltma ve tecrübe kazandırmak için hizmet içi eğitim programları düzenlenebileceği belirtildi.