BIST 9.978
DOLAR 32,40
EURO 34,81
ALTIN 2.432,38
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Ders kitapları sıraların üstünde

İlköğretim ve lise öğrencilerine, ders kitapları ücretsiz dağıtılacak.

Abone ol

İlköğretim ve lise öğrencilerine, 156 milyon 625 bin 45 adet ders kitabı ücretsiz dağıtılacak. Ders kitapları, okulların açıldığı gün sıraların üzerinde hazır bulundurulacak. AA muhabirinin aldığı bilgiye göre Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ücretsiz ders kitabı dağıtım işlemlerini tamamlama çalışmalarını sürdürüyor.

Bakanlık, ilköğretim okulları için 121 milyon 722 bin 181, ortaöğretim okulları için de 34 milyon 902 bin 864 olmak üzere toplam 156 milyon 625 bin 45 kitap dağıtacak. İlköğretim ders kitaplarını bu yıl öğrenciler beşinci kez ücretsiz, ortaöğretim öğrencileri ise geçen sene başlayan uygulamayla ikinci kez ücretsiz almış olacak.

Ders kitapları, genel liselerin yanı sıra tüm meslek liseleri ile Anadolu, fen ve sosyal bilimler liselerinin öğrencilerine de dağıtılacak. Buna hazırlık sınıfı kitapları da dahil olacak. Ücretsiz ders kitabı dağıtımı projesi özel okulları kapsamıyor. Bu okullardaki öğrenciler ders kitaplarını ücret karşılığı kitapçılardan ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın 38 satış noktasından alabilecekler.

POŞETLER

İlköğretim ve ortaöğretimdeki her bir sınıf için hazırlanan ders kitapları, sınıflara göre ayrı ayrı bastırılan poşetlerin içine yerleştirilerek, öğrencilerin sıralarına konulacak. Poşetlerde, ders kitaplarının yanı sıra öğrenci çalışma kitapları da yer alacak.

Ders kitaplarının arka kapaklarında ''Haydi Kızlar Okula'', ''Eğitime Yüzde 100 Destek'' kampanyalarının logolarının yanı sıra, ''Sporumu yapıyorum, hep sağlıklı kalıyorum'', ''Kalplerimiz kırılmasın! Az risk taşıdığı sanılan kırmızı ışık ihlallerinde her yıl ortalama 10 bin kaza meydana gelmektedir'', ''Emniyet kemeri hayata bağlar'', ''Ülkem yeşil olsun diye bir fidan da ben diktim'', ''Aşılarımı oldum, hastalıktan korundum'', ''Yaşam Kaynağımızı Koruyalım'' şeklinde yazılar da bulunuyor.

ERDOĞAN VE ÇELİK'TEN MESAJLAR

Poşetlerin içinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in mesajlarının yer aldığı birer broşür de bulunacak. Başbakan Erdoğan, öğrencilere, 2007-2008 eğitim öğretim yılının herkese hayırlı olmasını dilediğini belirterek, ''İnanıyorum ki, bu eğitim-öğretim yılını en iyi şekilde değerlendirmek için çok ama çok çalışacaksınız'' diye sesleniyor.

Beş yıldır ücretsiz ders kitabı uygulaması yaptıklarını belirten Erdoğan, devletin mevcut imkanlarıyla sosyal hukuk devleti anlayışı gereği olarak başlatılan bu uygulamanın öğrencilere duyulan sevginin ve güvenin eseri olduğunu ifade ediyor.

Erdoğan'ın öğrencilere mesajı şöyle: ''Sizlere bir büyüğünüz olarak tavsiyem şudur: Okuyun, düşünün, uygulayın ve neticelendirin. Unutmayın ki, Türkiye Cumhuriyeti bugünlere sizden önceki nesillerin büyük fedakarlıklarıyla geldi. Türkiye bugün dünyanın en saygın ülkeleri arasında her alanda itibarı giderek yükselen bir ülkedir. Türkiye'nin önü aydınlıktır. Yeter ki, geleceğimizi emanet edeceğimiz nesiller sahip olduğumuz imkanları zenginleştirme yolunda azim ve kararlılık içinde olsunlar. Size duyduğumuz güven sonsuzdur. Tam bir özgüven içinde geleceğe en iyi şekilde hazırlanmanızı tavsiye ediyor, eğitim-öğretim yılında başarılarınızın artarak devamını diliyorum.''

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de mesajında, eğitimde fırsat eşitliği oluşturmak için yöneticiler olarak büyük bir çaba içerisinde olduklarını belirterek, ücretsiz ders kitabı uygulamasının bundan sonraki yıllarda da devam edeceğini ifade ediyor. Öğretmenlere ve velilere de seslenen Çelik, şunları kaydediyor:

''Atatürk'ün bize hedef olarak gösterdiği çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmamız, sevgili yavrularımıza vereceğimiz değere, göstereceğimiz ilgiye, esirgemeyeceğimiz sevgiye bağlıdır. Unutmayalım ki onların öğütten çok iyi örneklere ihtiyacı var. Sözlü dilin hiçbir zaman davranış dili kadar etkili olmadığını hatırdan çıkarmayalım. İyi bir eğitim ortamı ve başarı ancak öğretmen, eğitim yöneticileri ve velilerin yakın diyalog ve işbirliği ile gerçekleşecektir. Lütfen bu ortak çabayı yavrularımızdan esirgemeyelim.''