BIST 10.173
DOLAR 32,29
EURO 34,94
ALTIN 2.449,89
HABER /  GÜNCEL

Antalya havaalanı devredildi

Antalya Havalimanı 1. ve 2. Dış Hatlar Terminali ile İç Hatlar Terminali devredildi

Abone ol

Antalya Havalimanı 1. ve 2. Dış Hatlar Terminali ile İç Hatlar Terminali ve CIP Terminali Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın katıldığı bir törenle, Fraport-Ic İçtaş Antalya Havalimanı Terminal Yatırım ve İşletmeciliği A.Ş.'ye devredildi.

Şirket yöneticileri, 17 yıllık kira karşılığı, 2 milyar 371 milyon 800 bin Avro tutarındaki çeki Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a teslim ettiler.

21 Nisan 2005 tarih ve 5335 sayılı Kanunun 33. maddesi çerçevesinde Antalya Havalimanı 1. ve 2. Dış Hatlar Terminali, İç Hatlar Terminali ile CIP Terminalinin 12 Nisan 2007 tarihinde gerçekleştirilen kiralama ihalesini kazanan Alman sermayeli Fraport ile Türk şirketi İbrahim Çeçen Holding (IC) ortaklığıyla kurulan Fraport-Ic İçtaş Antalya Havalimanı Terminal Yatırım ve İşletmeciliği AŞ, 1. Dış Hatlar Terminali'nde düzenlenen törenle havalimanı terminallerini devraldılar.

Törende konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'de ekonominin her alanındaki gelişmelere paralel olarak turizmde gayet çok büyük bir sıçrama gerçekleştirdiğini hatırlattı ve rakamların bunu çok açık şekilde gösterdiğini ifade etti. Diğer sektörlerde olduğu gibi turizmde de rekabet edebilmenin olmazsa olmaz şartının gelişmiş ve kaliteli bir altyapı olduğuna değinen Bakan Yıldırım, 2003 yılında, gelen ve giden yolcu kapasitesi toplam 12 milyon olan Antalya Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nin, gelecekte yetersiz kalacağını ön görerek, ikinci dış hatlar terminalinin 11 ay gibi kısa bir sürede tamamlandığını ve ikinci pistin de inşa edildiğini bildirdi. Bu gelişmeyi öngören irade olmasaydı, bugünkü rekor rakamlarından söz dahi edilemeyeceğinin altını çizen Bakan Yıldırım, bu gelişmelerin arkasında “güven ve istikrar” denilen iki sihirli sözcük yattığına işaret etti.

“HAVACILIK SEKTÖRÜ REKORDAN REKORA KOŞUYOR”

“Havacılık sektörümüz geçtiğimiz 5 yılda rekordan rekora koşmuştur” diyen Bakan Yıldırım, 2003 yılında 24 civarında olan işletmeye açık havaalanı sayısının 40'ın üzerine, uçak sayısının da 110'lardan 265'lere çıktığını bildirdi. İç hatlarda taşınan yolcu sayısının da 8,5 milyondan 30 milyona yükseldiğini vurgulayan Bakan Binali Yıldırım, toplam hava trafiğinin de 33 milyondan geçen yıl itibarıyla 62 milyona çıktığını kaydetti.

Bakan Yıldırım, iki yeni rekoru açıklayacağını da belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İki tane önemli yeni rekoru da sizlere burada ifade etmek istiyorum. Birisi, ağustos itibarıyla Türkiye havacılıktaki yolcu artışı oranında, tüm dünya ülkelerini geride bırakarak, şampiyon olmuş, yeni bir rekora imza atmıştır.
İkincisi de, bugüne kadar dış hatlar yolcu sayısında İstanbul 1 numara, Antalya 2 numaraydı. Ancak ağustos ayı itibarıyla Antalya dış hatlarda İstanbul'u geçmiş ve birinciliğe yükselmiştir.”

“ASLA PİŞMAN OLMAYACAKSINIZ”

IC-Fraport yöneticilerine de seslenen Bakan Yıldırım, bu şirketin Antalya'daki yatırımından asla pişman olmayacağına işaret ederek, “Yolun başında ikinciydiniz. Bir adım daha attınız, birinci oldunuz. Bundan böyle birinciliği sonuna kadar sürdürmek sizin elinizde. Bu rekoru başkasına kaptırmak da sizin elinizdedir. O nedenle bu konsorsiyumun çalışanlarına çok büyük görevler düşüyor” diye konuştu.

Türkiye'de 5 yılda havacılıkta iki önemli şey başardıklarını da anlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

“Sektörü rekabete açtık, serbestleşmeyi sağladık. İstedik ki, uçmak imtiyazlıktan çıksın, ihtiyaç haline gelsin. Bunu da başardık. Başka ne yaptık? Hava yollarını halkın yolu haline getirdik. (Herkes uçacak), (Uç Türkiye uç) dedik, 8,5 milyondan 30 milyona ulaştık. 6-7 milyon vatandaşımız ilk defa uçağa bindi.”

Türkiye'nin hava alanlarının yıllık yolcu kapasitesinin 4 yılda, 40 milyon 95 milyona ulaştığını belirten Yıldırım, “Eğer bu yapılmamış olsaydı, Türkiye hava taşımacılığında çoktan tıkanmış durumda olacaktı. Önümüzde daha 5 yıl gelecek her türlü yolcu artışını karşılayacak kapasitemiz mevcuttur” dedi.

2023'TE 150 MİLYON YOLCU HEDEFİ

Havacılıktaki gelişmeyi yeterli görmediğini de ifade eden Yıldırım, şu bilgileri verdi:

“Her ne kadar uluslararası değerlendirme kuruluşları Türkiye'nin 2015 hedeflerinin 2005 yılında yakaladığını söylese de bu başarı bizim açımızdan yeterli değildir. Hedefimiz 2023 yılı, Cumhuriyet'in 100. kuruluş yıl dönümünde en az 150 milyon yolcu sayısına ulaşmaktır. Bunun çalışmalarını yapmaya başladık. Bu dönemde başlattığımız serbestleşme hava alanı yer işletmelerinin ve sivil havacılığımızla ilgili diğer düzenlemeler kamu-özel sektör ortaklığını öngören yeni yeni projeleri teker teker hayata geçireceğiz. Yakın vadedeki hedefimiz tüm vatandaşlarımızın mutlaka uçağa binmesini sağlamaktır. Bunu bir kaç yıl içinde başarabileceğimizi biliyorum.”

Ic-Fraport ortaklığının terminalleri 2024 yılına kadar işleteceğini kaydeden Yıldırım, şirket yönetici ve çalışanlarına başarı diledi. Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı:

“Kendilerine başarılar diliyorum. Bu kiralama sürecinde ülkemize gösterdiği güven dolayısıyla Fraport şirketine teşekkür ediyorum. İşte küreselleşmenin en güzel örneği. Bir Türk ve Alman şirketi bir araya gelmiş ve 17 yıllık süreç için kader birliği yapmışlardır. Demek ki sınırlar ortadan kalkmıştır. AB, tam üyelik hedefimizi adım adım takip ederken, bu iki seçkin firma şimdiden AB'yi oluşturmuşlar.”

DİĞER KONUŞMALAR

Antalya Valisi Alaaddin Yüksel de konuşmasında, yılbaşından bu yana Antalya'ya hava yoluyla gelen turist sayısının yarın gece 6 milyona ulaşacağını belirterek, Antalya'nın 2010 yılı hedefinin 10 milyon turist ve 10 milyar dolar turizm geliri olduğunu açıkladı.

Fraport Yönetim Kurulu Başkan Vekili Andrea Pal da, Fraport'un yılda 120 milyon yolcuya hizmet veren bir kuruluş olduğunu, Fraport'un 13 yıl önce Antalya Havalimanı'na danışman şirket olarak girdiğini bildirdi. Gelecek 17 yıl süreyle Antalya Havalimanı'nın üç terminalini IC ortaklığıyla işleteceklerini hatırlatan Pal, bu süre için ödenecek 2 milyar 371 milyon 800 bin Avro'nun, Türkiye'deki en yüksek kiralama bedeli olduğuna dikkati çekti. Pal, güçlü Türk ekonomisine ve Antalya'nın turizm potansiyeline güvendiklerini de ifade ederek, Antalya Havalimanı yolcu kapasitesini yıllık 25 milyona ulaştırmayı hedeflediklerini bildirdi.

“FENA BİR ALIŞVERİŞ DEĞİL”

Konuşmaların ardından IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen ile Fraport Yönetim Kurulu Başkan Vekili Andrea Pal, üzerinde 2 milyar 371 milyon 800 bin Avro yazan temsili bir çeki Bakan Binali Yıldırım'a verdiler. Bakan Yıldırım da, havalimanının temsili anahtarını şirket yöneticilerine teslim etti. Bakan Yıldırım bu sırada, “Anahtar teslim ettik, çek aldık. Fena bir alışveriş değil” diye espri yaptı.

Daha sonra ihale sürecinde katkıda bulunan Bakanlık yetkilileriyle, yerel yöneticilere birer plaket sunuldu.

Halen IC-Çelebi ortaklığıyla işletilen 2. Dış Hatlar Terminali de 2009 yılında IC-Fraport ortaklığına devredilecek.