BIST 10.891
DOLAR 32,94
EURO 35,76
ALTIN 2.529,05
HABER /  DÜNYA

Türkiyede din özgürlüğü var

ABD'ye göre Türkiye'de hükümet genel olarak dini özgürlüklere saygılı.

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Uluslararası Dini Özgürlükler raporuna göre, Türkiye'de hükümet genel olarak dini özgürlüklere saygılı.

Raporun Türkiye bölümünde, toplumda genel olarak dinler arasında hoşgörünün mevcut olduğu ve bunun da din özgürlüğüne katkıda bulunduğui fade edildi.

Bununla birlikte ülkede laikliğin tanımı, dinin toplumdaki yeri ve "İslamcı" kesimin muhtemel etkisine ilişkin "keskin tartışmaların" devam ettiği belirtildi.

Kendi dinlerini yaymaya çalışan bazı gruplarıne ngellemelerle karşılaştıkları ve tacize maruz kaldıkları öne sürülen raporda, türban konusuna atıfta bulunularak, kamu kuruluşları, üniversiteler ve diğer okullarda "dini kıyafete ilişkin geniş yasağın"devam ettiği kaydedildi.

Türban tartışması

Raporda "İslamcılar" diye nitelendirilen kesimin laiklik yanlıları tarafından, türbanı "siyasi bir araç" olarak kullanmakla suçlandığı ve laiklik yanlılarının türban yasağının kaldırılması halinde bütün kadınların başını örtme yönünde baskı altına girecekleri endişesini taşıdıkları görüşü savunuldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın raporunda,"Genel algılamaya göre Türk kimliği, Türk dili ve İslam dinine dayanıyor" görüşüne ve "dini azınlık mensuplarının üst görevlere gelmesinin engellendiği" iddiasına yer verildi.