BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Deprem sigortasında sınıfta kaldık

Büyük Marmara Depremi üzerinden 12 yıl geçti ancak zorunlu olan deprem sigortası halen istenilen seviyeye ulaşamadı

Abone ol

Ülkemizin yaşadığı en büyük doğa felaketlerinden olan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin üzerinden 12 yıl geçti. Ancak zorunlu deprem sigortasında halen istedilen düzeye gelinmedi. Seviye yüzde 25'lerde.

DASK verilerine göre ülkemiz genelinde 13 milyon konut bulunurken bu konutların zorunlu olmasına rağmen sadece 3.5 milyonun sigortası mevcut. DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, "Afet Sigortaları Yasa Tasarısı"nın bu dönemde yeniden meclise gönderilerek en kısa sürede yürürlüğe girmesini beklediklerini belirterek, tasarının yasalaşmasının denetim ve takibinin artırılması için olumlu bir adım olacağını ve sigortalılık oranının hedeflenen düzeye gelmesine katkıda bulunacağını söyledi.

SİGORTALILIK ÇOK DÜŞÜK

17 Ağustos depreminin 12'nci yıldönümünde deprem sigortalarıyla ilgili açıklama yapan TSRŞB Başkanı ve Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, "Son yıllarda DASK tarafından yürütülen tanıtım çalışmalarının önemli ölçüde olumlu etkilerinin görmekle birlikte, yaklaşık yüzde 25 olan sigortalılık oranının hâlâ çok düşük düzeylerde kaldığı da bir gerçektir" şeklinde konuştu.

ULAŞILMASI ÇOK KOLAY

Ulaşılması çok kolay primleri çok düşük

ZDS satışı, Türkiye'deki 30 sigorta şirketine bağlı yaklaşık 15.700 yetkili acente ve sigorta acentesi banka şubeleri tarafından yapılıyor. Sigorta şirketleri, ZDS yaparken bir anlamda aracılık görevini üstleniyor.

- Zorunlu Deprem Sigortası, primleri son derece düşük, erişilmesi kolay bir sigorta türü.

- Birinci deprem risk bölgesindeki 100 m² betonarme bir konut ayda sadece 12 TL'ye zorunlu deprem sigortasıyla güvence altına alınabiliyor.

- Zorunlu deprem sigortası poliçesi yenilemelerinde prim tutarı üzerinden yüzde 20 indirim yapılıyor.

- En az 8 dairenin bir arada yaptığı toplu başvurularda da yüzde 20 indirim uygulanıyor.