BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,02
ALTIN 2.511,36
HABER /  GÜNCEL

Biden'ın Çin ziyareti borç krizi gölgesinde başlıyor

Pekin'e giden ABD Başkan Yardımcısı, Çinli yetkilileri Amerikan ekonomisinin istikrarı konusunda rahatlatmaya çalışacak. Çin, ABD'nin en büyük alacaklısı durumunda.

Abone ol

ABD'nin kredi notunun düşürülmesi ve bunun piyasalarda yarattığı çalkantının yankıları sürerken, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Çin'e yaptığı beş günlük ziyarette de ekonomi öne çıkacak.

Elinde 1 trilyon dolar tutarında Amerikan hükümeti tahvili bulunan Çin, ülkenin en büyük alacaklısı durumunda.

Elindeki yüklü dolar rezervi dolayısıyla ABD ekonomisindeki gelişmeler, Pekin yönetimini yakından ilgilendiriyor.

Çinli yetkililer Amerikan yönetiminden bütçe açığının düşürülmesi için daha fazla gayret gösterilmesini istiyor.

Amerikalı yetkililer de Biden'ın Kongre tarafından hazırlanan 'bütçe açığını kapatma paketi'nin ayrıntılarını Çinli muhataplarına açıklayacağını söylüyor.

'ABD'nin borçları sorumsuzca'

Biden temaslarında, küresel ekonominin yeniden canlandırılmasının "herkesin ortak çıkarına" olduğu temasına vurgu yapacak.

ABD Başkan Yardımcısı, Standard & Poor's kuruluşunun ülkenin kredi notunu düşürmesine rağmen, Obama yönetiminin ekonomideki istikrarı koruyacağı teminatı verecek.

Çin medyası Amerikalı siyasetçilerin borç ödemelerini vaktinde yapabilmek için borçlanma tavanını yükseltme sürecinde yaşadığı çekişme ve tartışmaları sert dille eleştirmişti.

ABD'nin 'borç bağımlılığı' içinde olmasını 'sorumsuzca' diye niteleyen Çin basını, ABD'nin aşırı harcamadan kaçınıp olanakları dahilinde yaşaması gerektiğini savundu.

Ziyaret öncesinde Çin gazetelerinde yer alan yorumlarda da ABD'nin doların değerine istikrar kazandırması gerektiğine dikkat çekildi.

Yeni kuşakla bağlar

Obama yönetimi Çin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Şi Cinping'in davetiyle düzenlenen bu ziyaretle Çin'in yeni nesil yöneticileri ile bağlarını güçlendirmeyi umuyor.

2012 yılında Çin Komünist Partisi'nin başına geçmesi beklenen Şi, büyük olasılıkla 2013 baharında Çin Cumhurbaşkanı olacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Şi Cinping 2013'te ülkesinin lideri olabilir

Biden'ın ziyaretine önümüzdeki aylarda Şi de karşılık verecek.

İki ülke son yıllarda ticaret kotaları ve yuan'ın değeri konusunda anlaşmazlıklar yaşıyordu. Şimdiye dek ABD Çin'e bu konularda baskı uygulayan tarafken, şimdi Çin ABD'den ekonomide belli adımlar istiyor.

Amerikan tarafı hâlâ aşırı değerli bulduğu bu nedenle haksız rekabet sağladığını düşündüğü yuan konusunda düzenlemeler yapılmasını istiyor.

Pekin yönetiminin askeri harcamalarındaki artış da Washington'u kaygılandırıyor.

Son aylarda Çin'den kaynaklanan siber saldırılar, insan hakları konusundaki tutum ve Tibet ve Tayvan politikaları da ziyaret kapsamında izlenecek başlıklar arasında.

Ancak Washington iki ülke arasındaki ilişkinin her şeyden önce bir ortaklık olduğunu vurguluyor ve her iki tarafın da bundan kazançlı çıkacağını kaydediyor.

ABD yönetiminin Pekin büyükelçisi olarak atadığı Gary Locke da bu ziyaretin hemen öncesinde göreve başladı.

Çin kökenli göçmen bir ailenin oğlu olan Locke, ataması öncesinde ABD ticaret bakanlığı yapmıştı.

Biden akşam saatlerinde Çin'e ulaşması ile başlayacak bölgesel ziyaretinde, Japonya ve Moğolistan'a da gidecek.