BIST 10.046
DOLAR 32,35
EURO 34,72
ALTIN 2.408,84
HABER /  GÜNCEL

Deprem felaketinde 8. gün! Can kaybı artıyor, mucizeler sürüyor! Dakika dakika son bilgiler

KAHRAMANMARAŞ merkezli 7.7 ve 7.6'lık iki deprem Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya ve Kilis'te büyük yıkıma yol açtı. Ölü sayısı 30 bine dayanırken, 100 saat sonra enkaz altından sağ çıkarılan depremzedeler umutları yeşertiyor. İşte Deprem bölgesinden dakika dakika son haberler...

Abone ol

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7; saat 13.24'te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde meydana gelen iki deprem, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya ve Kilis'te büyük yıkıma yol açtı. Bölgede arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. Son açıklanan verilere göre depremde 29 bin 605 kişi hayatını kaybetti. Arama kurtarma ekiplerinin canını dişine takarak enkaz altından canlı kurtarma çalışmaları sürüyor. İşte depremin vurduğu 10 şehirden son dakika haberler...

Kabine deprem gündemiyle toplanıyor

 Kahramanmaraş merkezli 7.7'lik deprem, 10 kentte büyük hasara neden oldu. Arama kurtarma ekipleri kentlerin büyük bölümünde çalışmaları tamamladı.Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile AFAD Koordinasyon Merkezi'nde deprem bölgelerindeki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

 Arama kurtarma personel sayısının 35 bin 600 kişi olduğunu açıklayan Fuat Oktay "Adıyaman, Hatay, Maraş'a odaklanmış durumdayız. 12 bin civarında iş makinalarımız var. 4 bini aşmış durumda uçaklarımızın yaptığı sortiler. 7 milyonluk bir altyapımız var günlük öğünlerimiz konusunda. Beslenme sıkıntısı olan afetzedemiz varsa bize ulaşabilirler" ifadelerini kullandı. 

Açıklamasında 257 noktada çadırkent kurulduğunu belirten Oktay, sınır güvenliğine ilişkin ise "Göç dalgası ve güvenlik algısıyla ilgili haberler çıkıyor. Asla söz konusu olamaz. İçeride güvenlik sorunu yaşanması mümkün değil. Göç dalgasıyla ilgili oluşturulmak istenen algı gerçek dışıdır. Söz konusu değildir. Sınırlarımız kontrol altındadır. Bu tür dezenformasyon yapanları sonuna kadar takip edeceğiz" dedi. 

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinin deprem gündemiyle toplanacağını açıklayan Oktay, "Yarın da kısmet olursa Cumhurbaşkanımız başkanlığında Kabinemizi topluyor olacağız ve yine gündemimiz tamamen yaşadığımız şu andaki afetler, son durum ve alınan ve alınacak olan tedbirler" ifadelerini kullandı.

Gaziantep'te konteyner sayısı bin 626'ya ulaştı

 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep Afet Koordinasyon Merkezinde açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum Gaziantep'te hayatını kaybeden vatandaşların sayısının 3 bin 729'a ulaştığını, enkazdan kurtarılan vatandaşların sayısının ise 15 bin 10 olduğunu açıkladı. Bakan Kurum açıklamasına şöyle devam etti: 

Yıkılan bina sayısı 1324. Şu an 18 enkazımızda arama kurtarma çalışması yürütüyoruz. 23 bin personelimizle ihtiyaçları gidermek üzere ekiplerimiz sahada çalışmaktadır. 170 saat sonra çıkardığımız Sibel kardeşimiz hepimize moral oldu. Ağır, orta, hasarlı binalardaki vatandaşlarımızın maddi, manevi ihtiyaçlarıyla ilgili vatandaşlarımızın yanında olacağız. Konteyner çalışmalarımızı yürütüyoruz. Konteyner sayımız bin 626'ya ulaştı. 130 bin vatandaşımıza geçici barınma hizmeti veriyoruz. İlin genelinin yüzde 25'ine doğalgazımızı verdik.21 bin bağımsız bölüme verilmiştir, cuma gününe kadar ilin tamamına vermeyi planlıyoruz.

'41 bin 791 binanın yıkık, acil yıkılacak ve hasarlı olduğu tespitini yaptık'
10 ilde 763 bin bina, 1 milyon 586 bin ev ve işyeri incelenmiştir. 41 bin 791 binanın yıkık, acil yıkılacak ve hasarlı olduğu tespitini yaptık. Hasar tespitleri E-devlet üzerinden yapılabilir. Orta hasarlı evlerle ilgili güçlendirme yapılmadan eve girilemez. AFAD koordinasyonu dışında evden eşya alınmaması uyarısını yapmak istiyoruz. Taşınmak isteyen vatandaşımız iletişim noktalarımıza başvurabilir. Hasarı belli olmadan binalara girilmemeli. Gaziantep genelinde 3 gün içinde, diğer illerin tamamında 1 hafta içerisinde hasar tespit çalışmalarını tamamlamayı düşünüyoruz. Cumhuriyet tarihinin en büyük afet dönüşüm projesini yapacağız. Ay sonuna kadar tüm illerimizde inşaat faaliyetlerini başlatacağız.

Artçılar sürüyor

Kahramanmaraş’ta 4.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD'ın verilerine göre, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesi olan deprem, yerin 6 km altında gerçekleşti.

Bakan Koca son durumu paylaştı

 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından deprem bölgesine ilişkin sağlık alanındaki son bilgileri paylaştı. Bakan Koca, eczane hizmetleri hakkında "Bakanlığımızın sağlık hizmeti verdiği noktalarda ve sahra eczanelerinde ücretsiz ilaç temini devam ediyor. Bunun yanı sıra, deprem bölgesinde olup, eczanesi hasar gören eczacılarımız başta olmak üzere, geçici eczanelerle mobil eczanelere izin verilmiştir" açıklamasını yaptı. Bakan Koca şöyle devam etti:

İlaç ve tıbbi malzeme
Bölgedeki tıbbi malzeme ve ilaç ihtiyacını hızla karşılamak üzere Adana ve Gaziantep’te iki merkezi tıbbi depo oluşturulmuştur. Bölgeye sevk edilen ilaç ve tıbbi malzemeler öncelikli olarak bu depolarda tasnif edilerek afet bölgelerine sevk edilmektedir. Bu sevkiyatlarda 6’sı uçak ve biri helikopter olmak üzere toplam 271 araç kullanılmaktadır.

Sağlık personeli
Deprem bölgesindeki sağlık tesislerimizde, 14.611 UMKE ve Acil Sağlık personeliyle birlikte, 18.097’si doktor olmak üzere, halen 145.711 arkadaşımız görev yapıyor. Gerekli profesyonel güce sahibiz.

Tedavisi devam edenler
15.664’ü serviste, 3.636’sı yoğun bakımda olmak üzere, 19.300 depremzede vatandaşımız halen ülke genelinde hastanelerimizde tedavi altındadır. Bir kısmı taburcu edilen 8.851 hastamıza cerrahi işlem yapılmıştır.

Afet sonrası risklere karşı halk sağlığı hizmetleri
8 günü geride bıraktık. Koşullar gereği halk sağlığı hizmetleri önem kazandı. Halk Sağlığı Koordinasyon Birimini kurduk. Olası hastalıklara karşı tedbirlerimizi aldık. Bölgeye yeterli miktarda kuduz ve tetanos aşısı sevk edildi.

Sağlıklı içme suyu
Uzmanlarımız afet bölgesinde içme sularının sağlık açısından kontrolünü yapıyor. Şebeke suyu bulunan ve tankerlerle su dağıtılan yerlerde şu ana kadar 1.485 noktadan klor ölçümü yapıldı, klor miktarı yetersiz yerlerde süper klorlama işlemi gerçekleştirildi. Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya, Osmaniye ve Adana’da Halk Sağlığı Laboratuvarları hizmet vermeye başladı. 415 farklı noktadan su numunesi çalışılmış, bunlardan 49’unda mikrobiyolojik uygunsuzluk tespit edilmesi üzerine gerekli işlemler başlatılmıştır.

Adana'da arama kurtarma çalışmaları bitti

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci "Adana’mızda arama kurtarma çalışmaları tamamlandı. Enkazlardan 34 vatandaşımızı çıkardık. 418 vatandaşımız ahirete irtihal etti" açıklamasında bulundu.

Deprem sonrası hesap vakti

*Adıyaman’da yıkılan binanın müteahhidi Yavuz ve Sevilay Karakuş, Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturma çerçevesinde tutuklandı.

*Hatay'da depremde yıkılan Erdoğan Apartmanı'nın müteahhidi Mustafa Erdoğan Keçecioğlu, Ankara'da gözaltına alınıp, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

*Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli iki depremde yıkılan ve çok sayıda ölüme neden olan bina ile sitelerde tespit edilen yapım kusurlarıyla ilgili soruşturma başlattı. Yürütülen incelemeler doğrultusunda ilk etapta 40 şüpheli hakkında gözaltı kararı alındı.

182'nci saatte mucize kurtuluş

 Hatay'ın Antakya ilçesinde depremin 182'nci saatinde 12 yaşındaki bir çocuk binanın enkazından sağ çıkarıldı. 

Eczanelerinde ücretsiz ilaç temini devam edecek

BAKAN KOCA: Deprem bölgesinde ilaca erişimi kolaylaştırıyoruz. Geçici/mobil eczanelere imkân veren Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımlandı. Bölgede hasarlı olanlar dâhil serbest eczacılara izin veriliyor. Bakanlığımız sağlık birimleri ve sahra eczanelerinde ücretsiz ilaç temini devam edecek.

Bakan Çavuşoğlu'ndan açıklama

 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, deprem dolayısıyla yurt dışından gelen personel sayısına ilişkin "13 Şubat tarihinden itibaren 77 ülkeden 9 bin 401 personel sahada. 747 ilave personel de yolda." dedi.

177. saatte Suriyeli Esma enkazdan sağ çıkarıldı

 Hatay merkez Antakya İlçesi'ne bağlı Cumhuriyet Mahallesi'nde bulunan 5 katlı Korkmaz Apartmanında enkaz altında kalan 41 yaşındaki Suriye uyruklu Esma'dan yaşam belirtisi alan ekipler enkazdaki çalışmalarını yoğunlaştırdı. Jandarma, JAK, UMKE, Türkuaz Arama Kurtarma Derneği, ANDA ekipleri tarafından enkazda yapılan çalışmalarda 41 yaşındaki Esma'ya ulaşıldı. Depremin ardından 177. saatte canlı olarak enkazdan çıkartılan Esma, sağlık ekiplerine teslim edildi.

Adalet Bakanı BEkir Bozdağ'dan yalan haber açıklaması

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır'da konuştu: Yalanlara, iftiralara, algı operasyonlara itibar etmeyin. Yalancılara, sahtekarlara bu tiplere karşı herkes hukuktan yana duruşunu muhafaza etsin. Bütün deprem yaşanan yerlerde cumhuriyet savcılıkları soruşturma başlattı. Hukuk açısından ne tür delil lazımsa değerlendirmesi yapılmakta. 

AFAd açıkladı: Ölü sayısı 31 bin 643'e yükseldi

AFAD: SAKOM’dan alınan son bilgilere göre Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 31 bin 643 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 158 bin 165 afetzede, bölgeden diğer illere tahliye edilmiştir.

Emniyet: Provokasyon yapan 475 hesap tespit edildi

EGM: Provokatif paylaşımlarda bulunduğu değerlendirilen 475 hesap yöneticisi tespit edildi. Provokatif paylaşımlarda bulunan 56 şahıs gözaltına alındı, 14'ü tutuklandı.

175. saat mucizesinin adı: Naide Umar

Depremin vurduğu Hatay’da göçük altında kalan Naide Umay, depremin 175’inci saatinde göçük altından sağ olarak çıkartıldı. Enkazdan çıkarılan Naide Umar, arama kurtarma ekipleri tarafından ambulans ile hastaneye kaldırıldı.

Malatya'da 35 kişi için gözaltı kararı verildi

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığınca, kentte deprem nedeniyle yıkılan binalarla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 31 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

Bir müteahhit daha İstanbul'da gözaltına alındı

Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği Gaziantep'te yıkılan Emre Apartmanı'nın şantiye şefi ve fenni mümessili Nazmi Tosun İstanbul'da gözaltına alındı.

170 saat sonra enkaz altından sağ çıkarıldı

Gaziantep'in İslahiye ilçesi Cevdetpaşa Mahallesi'nde yıkılan 5 katlı Zaman Apartmanı enkazının altından tepki veren 40 yaşındaki Sibel Kaya, AFAD ekipleri ve gönüllülerinin saatler süren çalışmalarının ardından depremin 170. saatinde enkaz altından yaralı olarak kurtarıldı. 

167. saatten enkazdan yürüyerek çıktı

Hatay'ın Antakya ilçesinde arama kurtarma ekiplerinin çalışma yaptığı enkazda 167 saat sonra bir depremzede ekiplerin açtığı yoldan kendisi yürüyerek çıktı. Depremzede kendisini kurtaran ekiplere sarılarak sevincini yaşadı. 

Erengül Önder 166 saat sonra kurtarıldı

 Adıyaman’ın Besni ilçesinde arama kurtarma faaliyetlerini sürdüren Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü bünyesindeki arama kurtarma ekipleri, ısı ölçer cihazıyla yapılan taramada hayatta olduğu belirlenen bir kişi için çalışma başlattı. Saatler süren çalışma sonucunda depremden 166 saat sonra 60 yaşındaki Erengül Önder, enkazdan çıkarıldı. Oldukça bitkin olduğu gözlenen Önder, itfaiye görevlileri tarafından sağlık ekiplerine teslim edildi.

163. saatteki mucizenin adı 7 yaşındaki Mustafa oldu

Konya Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi ve Konya Karatay İlçe Belediyesi ekiplerinin Hatay'da bir apartmanın enkazında dünden beri devam eden arama kurtarma çalışmalarında bir çocuğa canlı olarak ulaşıldı. Ekiplerin uzun uğraşları sonucu 7 yaşındaki Mustafa isimli çocuk bulunduğu yerden kurtarıldı. Ekipler tarafından sağlık görevlilerine teslim edilen çocuk hastaneye sevk edildi.

Kahramanmaraş'ta 4.6 şiddetinde artçı deprem oldu

Kahramanmaraş'ta 4.6 büyüklüğünde bir artçı deprem daha meydana geldi. Depremin derinliği 7 kilometre olarak açıklandı.

163 saat sonra gelen mucize: Nazife Yılmaz

Gaziantep'in Nurdağı ilçesi, Bahçelievler Mahallesi, Dedekorkut Caddesi CCK Apartmanı'nın enkazından 62 yaşındaki Nazife Yılmaz 163 saat sonra sağ olarak kurtardı. Yaşlı kadın, depremden 163 saat sonra Şırnak Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanlığı askerleri, Zonguldak madencileri ile Bursa itfaiyesi ekipleri tarafından Bahçelievler Mahallesi, Dedekorkut Caddesi, CCK Apartmanı'nın enkazından canlı olarak kurtarıldı. Saatler sonra yeniden insan gören kadının ilk isteği ise su oldu. Ekiplerin su yetiştirdiği kadın ardından ambulansla hastaneye götürüldü.