BIST 10.083
DOLAR 32,46
EURO 34,89
ALTIN 2.441,89
HABER /  GÜNCEL

Depolar pirinç dolu

Pirinç fiyatları bir anda yükseldi, halk sıraya girdi.. Paniğe gerek yok zira depolar çeltik dolu. Bu sadece spekülasyon.

Abone ol

Pirinç fiyatlarının bir anda yükselmesi ile başlayan sıkıntı dün de İzmir'de vatandaşların ucuz pirinç almak için sıraya girmesi ile başka bir boyut kazandı.

Tüccarın tarladaki buğdayı yüzde 5 zam ile satın almaya başlasının ardından çıkan dedikoduların aksine çeltik fabrikası sahipleri ellerinde yeteri kadar stok olduğunu söyledi.

Edirne'nin İpsala ilçesinde çeltik fabrikası sahibi Mehmet Kerman, Türkiye'nin çeltik üretiminin üçte birinin İpsala'dan karşılandığını belirterek, ''Pirinç stokları yeterli seviyede. Depolarımız çeltik dolu'' dedi.

İpsala ilçesinde faaliyet gösteren Kırkpınar Çeltik Fabrikası'nın sahibi olan Kerman, çeltikteki fiyat artışlarına, dünyada gıda fiyatlarının artması ve bazı ülkelerin ihracatı durdurmasının neden olduğunu söyledi.

Çeltiğin 45 gün önce tonunun 800 YTL'den işlem gördüğünü belirten Kerman, ''Bugün çeltiğin tonu bin 600 YTL'den işlem görüyor. Çeltiği işleyip pirinç haline getiren fabrikalarda, piyasaya toptan çeltiğin tonunu 2 bin 700 YTL'den satıyor. Ancak, şu anda talepte bir daralma var'' dedi.

Türkiye'ye daha önceki yıllarda Amerika, İtalya, Mısır, Pakistan ve Vietnam'dan çeltik ithal edildiğini anlatan Kerman, şu anda ithalatın olmadığını, ancak Türkiye'nin elinde yeterli çeltik stokunun bulunduğunu ve depolarının da çeltikle dolu olduğunu söyledi.

BU YIL ÜRETİM İYİ OLACAK

Türkiye'nin çeltik üretiminin yüzde 33'ünün İpsala bölgesinden karşılandığını kaydeden Kerman, şunları söyledi:

''Türkiye'de çeltik üretiminde en son teknoloji kullanılıyor. Ülkemizdeki çeltik fiyatları bölgemiz üreticilerini de ilgilendiriyor. Şu andaki fiyatlar esasında üreticimizin beklediği fiyatlar. Ancak, fiyat artışları üreticinin elinden malını çıkardığı bir döneme rastladı. Bu yıl önemli miktarda çeltik ekileceği kanaatindeyim. Eğer üretici desteklenirse pirinç ithaline gerek kalmaz. Barajlarda yeterli suyumuz da var. Bu yıl üretim iyi olacak. Üretici çeltik ekeceği alanları bu yıl daha istekli hazırlıyor. Alın terinin değerleneceğini umut ediyor.''

''PİRİNÇ FİYATI OLMASI GEREKEN YERE GELDİ''

Aynı ilçede faaliyet gösteren Sezerler Çeltik Fabrikası sahibi ve çeltik üreticisi Necmi Sezer de, çeltik üretiminde girdilerin yüzde 100'ün üzerinde arttığına dikkati çekti.

Pirinç fiyatlarının bugün olması gereken yere geldiğini ve bu fiyatlar yeni sezonda da yerinde durursa, 1 YTL'nin üzerinde bir alım fiyatı açıklanacağını umut ettiğini ifade eden Sezer, 1 YTL'nin üzerindeki bir fiyatın da üreticilerin emeğini karşılayacak miktarda olduğunu söyledi.

FİYATI MARKETLER ARTIRIYOR

Çeltik üreticisinin birkaç yıldan bu yana emeğinin karışlığını alamadığı için az ekim yaptığını hatırlatan Sezer, şunları kaydetti:

'Eğer çeltik üreticisi desteklenirse, çeltik ekim alanı artar. Çünkü, bizde çeltiğin ekilebileceği toprak var. Amerika Birleşik Devletlerine bile pirinç satarız. Bugün fasulye 3 YTL, bulgur 2 YTL. Fasulyenin ne maliyeti var ki. Ama pirinç öyle değil. Büyük bir uğraşı ve maliyeti var. Fiyat artışı olunca neden tepki geliyor? Fiyatı olması gereken yerde. Fabrikadan çıktıktan sonra büyük toptancılar ve marketçilerin kar marjları yüksek. Bunlar yüksek karlarla çalışıyorlar.''

Çeltik üreticisi Mustafa Çalışkan da, 40 yıldan bu yana çeltik ekimi yaptığını, üç kez iflas etmesine rağmen bu yıl da 1 YTL'nin üzerinde bir fiyat beklentisiyle çeltik ekimi yapacağını bildirdi.