BIST 10.083
DOLAR 32,41
EURO 34,80
ALTIN 2.432,70
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Ahtapotların entrika dolu yaşamı

Kıskançlık,cinayet,kur yapma.İşte insanlara benzer ilginç yanlarıyla ahtapotlar

Abone ol

Kaliforniya'daki Berkeley Üniversitesi'nden Christine Huffard, Endonezya açıklarında tesadüfen bir Octopus aculeatus topluluğunu gözlemleme fırsatı buldu.

Araştırmacıların beklentilerinin aksine, bu ahtapotların doğal ortamlarında akvaryumdakine göre "daha saldırgan" olduklarını gören Huffard, erkeklerin dişilere yaklaşmak için karmaşık stratejiler geliştirdiğini, üzerindeki kahverengi çizgileri saklayabildiğini, dişileri şaşırtmak için dişilerin davranışlarını taklit edebildiğini gözlemledi.

ERKEKLER EN BÜYÜK DİŞİYİ SEÇİYOR

Erkeklerin çiftleşmek için en fazla yumurtlayabilen, diğer bir deyişle en büyük dişiyi seçtiği, çok kıskanç erkeklerin, seçtikleri dişiyi koruduğu, hatta çok yakına gelen rakiplerini öldürebildiği görüldü. Huffard, çiftleşmenin ardından onbinlerce yumurta bırakan dişinin yumurtaları koruduğunu, hatta beslenmeyi ve kendini düşünmeyi bırakarak, yumurtalarla ilgilendiğini belirtti.

VAHŞİ ORTAMINDA GÖZLEMEK ÇOK ZOR

En ufak tehlike anında kaçan ahtapotların vahşi ortamda gözlemlenmesinin çok zor olduğunu söyleyen, araştırmaya imza atanlardan Profesör Roy Caldwell, muhtemelen başka ahtapot türlerinin de bu davranışları sergilediğini, doğal ortamdaki araştırmalara ağırlık vermek gerektiğini ifade etti. Akvaryum ortamında yapılan araştırmalar, bu türün utangaç ve basit bir üreme biçimine sahip olduğunu göstermişti. Araştırma "Marine Biology" dergisinde yayımlandı.