BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,75
ALTIN 2.433,15
HABER /  DÜNYA

Denktaş yeniden seçildi

DP'nin bugün yapılan 6. Olağan kurultayında, genel başkanlığa, Serdar Denktaş yeniden seçildi.

Abone ol

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) koalisyon hükümetinin küçük ortağı Demokrat Parti'nin (DP) Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş, ”Kıbrıs Türkü, kimliğini ve haklarını asla paspas yaptırmayacaktır” dedi.

DP'nin bugün yapılan 6. Olağan kurultayında, genel başkanlığa, tek aday olan Serdar Denktaş yeniden seçildi.
Lefkoşa Atatürk Spor Salonu'ndaki kurultaya, KKTC'nin birinci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ankara Milletvekili Bülent Gedikli, Sosyal Demokrat Halk Partisi İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hakkı Akalın da katıldı. DP Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş, kurultayda yaptığı konuşmada, Demokrat Parti'nin 14 yıllık demokrasi serüveninde birçok yeniliğe imza attığını, başkaları laf üretirken, DP'nin iş yaptığını kaydetti. Değişik siyasi partilerin halkı kamplara bölerken, DP'nin bütünleştirmek için çaba harcadığını ifade eden Denktaş, halkın burnunu kanatmadan çok zor bir sürecin aşılmasını sağladıklarını belirtti.

İçinden geçilen süreçte halkın yeniden parçalara bölme uğraşlarının devam ettiğini kaydeden Denktaş, “Türk tarafının tüm ikazlarına rağmen işgal altındaki Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Avrupa Birliği'ne alınmasını sağlayan mihraklar, bugün yine senaryolarını bu kez farklı bir yaklaşımla gündeme getirmeye çalışmaktadır” dedi. Kıbrıs sorununu “Osmosis” yöntemiyle çözme oyunları oynandığını kaydeden Serdar Denktaş, şöyle devam etti: “Bu oyuna gelmeyeceğiz. Vaatlere artık kanmayacağımızı, kimliğimize, kendi bölgemize, Anavatan Türkiye ile ilişkilerimize zarar verilmesine müsaade etmeyeceğimizi çok güçlü bir sesle haykırmak durumundayız. Bunu yaparken iç tribünleri düşünmeyeceğiz.”
“Dışa karşı tek bir ses, tek bir nefes olmanın yolunu bulmanın DP'nin en önemli misyonu olduğunu” vurgulayan Denktaş, bu zorlu yolda ilerlerken, güçlükleri aşabilmenin yolunun Atatürkçü düşünceye sarılmaktan geçtiğini belirtti.
Uluslararası camianın “yerleşikler” konusunu yeniden ısıtarak gündeme getirmeye çalıştığını ve bundan rahatsızlık duyduğunu belirten Denktaş, “hakkını, namusunu, toprağını korumak için birlikte şehit olan insanları 'yerli' ve 'yerleşik' diye bölmeye kimsenin hakkı olmadığını” söyledi. Denktaş, “KKTC'ye vatandaşlık bağıyla bağlı olan, bu toprakları vatan belleyen, geleceğini burada kurmuş olan, canından bir parça olan evladını burada doğuran, sevdiklerini burada gömen hiçbir insanımıza ayırımcı, kafatascı bir yaklaşımı asla kabul etmeyeceğiz” diye konuştu.

-AP HEYETİNİN TEMASLARI-

AP heyetinin KKTC ziyareti ve DP'nin protestosuna da değinen Denktaş, “Kıbrıs'ın kuzeyindeki Kıbrıslılar” diyerek Kıbrıs Türkünün kimliğini yok sayan heyete karşı gerçekleştirilen eylemin, demokratik ve Kıbrıs Türkünün hassasiyetinin dile getirilmesi açısından da olumlu bir eylem olduğunu belirtti.
Serdar Denktaş, AP heyetinin Haziran ayında KKTC'ye geleceğini belirterek, parlamentonun tutumunu gözden geçirip, Kıbrıs Türk kimliğine saygı göstermesi halinde kendisinin de tutumunu gözden geçireceğini söyledi.
Denktaş, “Ve ikaz ediyorum, eğer Haziran ayında yine aynı manda ile 'Kıbrıs'ın kuzeyindeki Kıbrıslılarla' görüşmeye gelecekseniz, biliniz ki bu kez çok daha büyük bir kalabalık ile sizleri karşılayacağız. Kıbrıs Türkü asla kimliğini ve haklarını paspas yaptırmayacaktır” dedi.
Denktaş, şöyle devam etti:
“Onlar ne ise biz de oyuz. Benim Devletim siyaseten tanınmayan bir devlet olabilir ama en az onların devletleri kadar devletiz biz de. Ama onlar tanımasa bile bu devlet vardır ve bu devlet benim siyasi eşitliğimin en önemli simgesidir. Biz bütün dünyaya bunu hatırlatmaktan ve bu devletin vatandaşlarının daha mutlu, daha refah, daha yaşam kalitesi yüksek yaşatılması ülküsünden asla vazgeçmeyeceğiz.”
“Anavatan ile KKTC arasındaki güçlü ilişkinin de bazı çevrelerce hazmedilemediğini” kaydeden Denktaş, “Kıbrıs Türkü ile Türkiye ilişkisi 30 yıllık bir ilişki değil 4 asırlık bir ilişkidir. Aynı gaye için uğraş vermekteyiz. Hedefimiz müşterektir. Bu hedef, insanımızı çağdaş değerlerle buluşturmak, insanımızın daha mutlu daha refah içinde yaşamasını sağlamaktır” dedi.

-RAUF DENKTAŞ-

KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş da konuşmasında, ilk defa bir parti kongresine katıldığına işaret ederek, “DP'yi, milli davada takip ettiği yolda attığı cesur adımlardan ve son olarak AP heyetine gösterdikleri direnişten dolayı kutlamaya ve teşekkür etmeye geldim” dedi.
Milli davalarda milli haysiyetin ayaklar altına alınıp, çiğnenmesinin mümkün olmadığını kaydeden Denktaş, bunu yapanlara karşı müsamahalı davranmamak gerektiğini söyledi. Annan Planı'na kadar atılan adımların tek olmadığını, seçeneklerin her zaman var olduğunu kaydeden Denktaş, “Karşı taraf sizin seçeneksiz olduğunuzu bilirse sizi mahkum eder” diye konuştu.
“Kıbrıs'ı Yunanistan'a vermek için Annan Planı'nın hazırlandığını” savunan Rauf Denktaş, İngiltere'nin Garanti Anlaşması'na attığı imzayı unutarak Kıbrıs'ı tek yanlı olarak AB'ye soktuğunu söyledi. Halkın vaatler ve tehditlerle ikna edilmeye çalışıldığı dönemde kendisinin de halkı, “verileni değil, alınanı düşünmeleri” konusunda uyarmaya çalıştığını bildiren Denktaş, ”Aradan 2 yıl geçmesine rağmen hala AB'nin Kıbrıs'ı ne yapmak istediğini anlamayan varsa, bize yuh olsun” dedi.
Avrupa'nın Türkiye'ye baskı yaparak Kıbrıs sorununu çözmeye çalıştığını belirten Denktaş, Türkiye'nin AB üyeliğinin ayrı, Kıbrıs sorununun çözümünün ise ayrı bir konu olduğunu vurguladı. Kıbrıs sorununun 2 devlet esası çerçevesinde çözüleceğini ve Türkiye'nin askerinin de adada kalacağını kaydeden Denktaş, “Kendimizi ve Rum'u bilelim. Rum, Kıbrıs'ı Yunan yapma konusunda 125 yıldır bir adım dahi geri adım atmadı” dedi.
“Kıbrıs'ta barış istemeyen bulunmadığını, tımarhanedeki delilerin bile barış istediğini” ifade eden Rauf Denktaş, “barış isterim diyerek, köklü ve kalıcı olmayan bir anlaşmaya imza atmanın ise cinnet anlamına geleceğini” söyledi.
KKTC'nin temel olduğunu ve bundan vazgeçmeyeceklerini kaydeden Denktaş, “AB'ye 'uzlaşmaya hazırız' demeçleri vermekten vazgeçip, nasıl bir uzlaşma istendiğini hiç çekinmeden açık açık dile getirmek gerektiğini” kaydetti.
Başbakan Ferdi Sabit Soyer'i, bir demecinde, tapular konusunda güvence vermesinden dolayı tebrik eden Denktaş, “Tapumuz, tapudur. Tapumuzu kimseye vermeyiz. Tapumuzu kimseye ezdirmeyiz” dedi.

-BÜLENT GEDİKLİ-

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ankara Milletvekili Bülent Gedikli de DP'nin Kıbrıs sorununun çözümü konusunda oldukça tutarlı olduğuna işaret ederek, bunu da Anavatan Türkiye ile el ele yaptığını kaydetti. Çözüm ve barış için elden gelen gayretin gösterildiğini belirten Gedikli, çözümsüzlüğün tüm tarafların çıkarına ters düştüğünü söyledi.
Kapsamlı çözümün temel ihtiyaç olduğunu vurgulayan Gedikli, ekonomik ve sosyal kalkınmanın da şart olduğunu söyledi. Tüm dünyanın Rum'un çözüm istemediğini Kıbrıslı Türkler sayesinde öğrendiğini ve Kuzey Kıbrıs'ın uluslararası alandaki varlığının hissedilir bir noktaya ulaştığını kaydeden Gedikli, uluslararası toplumun KKTC üzerindeki ambargoların kaldırılması için adım atması gerektiğini belirtti.
Gedikli, Anavatan Türkiye'nin KKTC ile ilişkilerinin her alanda geliştirilip, derinleştirilmesi yönünde adım atılmaya devam edildiğini bildirdi.

-HAKKI AKALIN-

Sosyal Demokrat Halk Partisi İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hakkı Akalın da Kıbrıs'ın Türkiye için her şeyden önce, 200 bin soydaşın yaşadığı bir vatan toprağı parçası olduğunu vurguladı ve Türkiye'nin bunun için KKTC'de bulunduğunu söyledi.
DP'nin bu dönemde hükümette yer alarak adını tarihe altın harflerle yazdırdığını kaydeden Akalın, “Sizin sıkıntınız, bizim sıkıntımızdır. Sizin başarınız, mutluluğunun, bizim başarımız, mutluluğumuzdur. Siz bizsiniz, biz de siziz” dedi.