BIST 9.986
DOLAR 32,41
EURO 34,80
ALTIN 2.435,23
HABER /  POLİTİKA

Demirtaş Mardin için özerlik istedi

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Mardin'de demokratik özerklik talebini yineledi.

Abone ol

Mardin'de Deyrulzafaran Manastırı'na yaptığı ziyarette konuşan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, demokratik özerkliğin Türkiye için önemli bir fırsat olduğunu ifade ederek, "Mardin tam da demokratik özerkliğin uygulanması gereken kenttir" dedi.

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve beraberindeki heyetten oluşan BDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, BDP Eşbaşkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, BDP PM üyesi Mahmut Çelik ve Ali Aslan, Mardin'deki Deyrülzafaran Manastırı ile Kırklar Kilisesi'ne ziyaretler gerçekleştirdi. Mardin Ulu Cami'ye de yapılması düşünülen ziyaret ise Cami'nin onarımda olması nedeniyle iptal edildi. Deyrulzafaran Manastırı'na geçen BDP heyetini kapıda Manastır Metropolti Mor Filiksinos Saliba Özmen karşıladı. Özmen, bütün dinlerin, bütün uygarlıkların sevgi ve saygı içerisinde yaşamalarını istediklerini belirterek, herkesin eşit bir şekilde yaşam hakkına sahip olduğunu ifade etti. Özmen, herkesin taşın altına elini uzatmasını isteyerek, ülke ve bölgenin herkesin olduğunu ve kardeşliğin pekiştirilmesi gerektiğini söyledi.

HERKESE DEMOKRASİ İSTİYORUZ

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Mardin'de hem kiliseleri hem de camilere ziyaretler gerçekleştirmek istediklerini belirterek, düşüncelerini ve duygularını paylaşmak için ziyaretler yapmak istediklerini söyledi. Demirtaş, Mardin gibi bir yerde barış ve kardeşlik kelimelerinin tam da yerine oturduğunu ifade ederek, bu toprakların yüzyıllardan beridir hem barışın hem de kardeşliğin iç içe yaşandığını ve aynı zamanda sorunları, sıkıntılarını, acılarını barındırdığını kaydetti. Demirtaş, bu toprakların kadim halkının kendini yeterince ifade edemediğini de sözlerine ekleyerek, "Keşke her kültür, her inanç, her etnik kimlik hak ettiği özgürce yaşamı bulabilse. Şüphesiz ki birçok kesim, BDP'nin sadece Kürtlerin haklarını savunan bir parti olarak görüyor. Ama biz kesinlikle bu şekilde biz kendimizi böyle tanımlamadık. Biz Türkiye'ye demokrasi istiyoruz. Herkese demokrasi istiyoruz. Ve her etnik dinin, inancın kendi ülkesinde kendini rahatça ifade edebileceğini savunuyoruz" şeklinde konuştu.

MARDİN DEMOKRATİK ÖZERKLİK İÇİN MODEL KENT

Demirtaş, özerklik modelinin Türkiye için çok ciddi bir model olduğunu ifade ederek, yerel yönetimlerin güçlenmesi ve yerel parlementoların oluşturulmasının demokrasinin gereği olduğun belirtti. Türkiye demokrasisi açısından özerkliğin bir fırsat olduğunu ifade eden Demirtaş, bunun hayata geçmesi için mücadele ettiklerini kaydederek, "Şimdi düşünün ki niye buradaki bölge meclisinde Kürtlerin, Arapların, Süryanilerin, Ezidilerin, Mıhalmilerin temsilcileri olmasın. Niye bölge parlementosunda herkes kendi temsilcisini gönderip sorunlarını tartışmasın. Orada kardeşçe sorunlarını bir arada çözmesin. Bunun önünde ne engel var. Bölge halkı buna hazır. Bölge toplumu bunu istiyor. Dolayısıyla bölge toplumu madem kardeşçe yaşamaya hazır o halde kardeşçe kendini yönetebilecek mekanizmaları olsun. Bunun neresi demokrasiye aykırı, bunu sormak lazım. Mardin bunun için çok önemli bir modeldir. Tam da demokratik özerkliğin uygulanması gereken kenttir. Bu kadar farklılığın çeşitliliğin renkliliğin olduğu bir toplumda tek sesliliğin sadece Ankara'dan yönetilen tek millete tek dile dayalı bir parlemento anlayışı ne kadar Mardin'e cevap olabilir" diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Demirtaş ve beraberindeki heyet, Deyrulzafaran Manastırı'nı gezdi.