BIST 10.004
DOLAR 32,34
EURO 34,75
ALTIN 2.431,13
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Bakan Yazıcı KESK'i marjinal buldu

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, toplu görüşmelerde KESK'in isteklerini marjinal buldu.

Abone ol

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK)'in toplu görüşme masasında dile getirdiği isteklerin marjinal teklifler olduğunu ve Türkiye'nin reel gerçekleri ile uyuşmasının mümkün olmadığını söyledi.

Kapadokya Dedeman Otel'de sivil toplum kuruluşlarına yönelik bir toplantıya katılmak üzere Nevşehir'e gelen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı ilk olarak Nevşehir Valiliği'ni ziyaret etti. Valiliğe gelişte çiçekle karşılanan Yazıcı, karşılamaya gelen Nevşehir Valisi Osman Aydın, AK Parti Nevşehir Milletvekilleri Rıdvan Köybaşı, A.Erdal Feralan ve Mahmut Dede ve daire müdürleri ile tek tek tokalaştıktan sonra polis merasim mangasını selamladı. Bakan Yazıcı daha sonra valilik makamına geçerek şeref defterini imzaladı. Vali Osman Aydın tarafından Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı'ya yörenin toprağından yapılmış testi hediye edildi.

İlin durumu hakkında Nevşehir Valisi Osman Aydın'dan bilgi alan Bakan Yazıcı, burada basın mensuplarının sorularını da cevapladı.

KESK'in masadan kalkması ve diğer sendikalara da aynı yönde mesaj vermesinin sorulması üzerine Bakan Yazıcı "Hep haber takip ederken marjinal talepler öne çıkıyor. Bunu da doğal karşılıyorum. Bana göre KESK'in istekleri marjinal teklifler. KESK her yıl toplu görüşmelerin ilk açılış kısmına katılır. İsteklerini söyler. Bunlar gündeme alınmazsa masayı terk eder. Geçen yıl kendilerini uyarmıştım. Bu yılda aynı şeyleri yaptılar. Yüzde 40 zam istiyorlar. Bu istekleri Türkiye'nin reel gerçekleri ile uyuşmuyor. Kendisi bizim tarafımıza gelse de yüzde 40 zam verecek kaynağı belirtse. Biz de ona göre bu zammı versek." dedi.

"MEMURLARA ZAM KONUSUNDA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR"

Gazetecilerin memur maaşlarındaki artış konusunda memur sendikaları ile yürütülen görüşmeler ile ilgili sorusuna Bakan Yazıcı şu karşılığı verdi: "Ücret konusunda çalışanları enflasyon altında ezdirmeyeceğiz. Elbetteki bunları yaparken millete ait olan bütçeyi, bütçe imkanlarını dikkate almak suretiyle arkadaşlarımıza öneride bulunacağız. Onların da bunu anlayışla karşılayacağını umuyorum."

Enflasyon rakamlarının altında bir rakam vermeyeceklerini kaydeden Bakan Yazıcı, "Ülke hepimizin. Bizim karşımızda oturan memur sendikalarının temsilcileri olan arkadaşlarımızda kamuda çalışan kesimi temsil ediyor. Dolayısıyla kamuda çalışanlarına hangi imkanlar ne ölçüde verilecek. Bu durum kamunun varlıklarıyla, ülkenin zenginlikleriyle irintili. Bunu kamuda çalışan herkes takdir eder. Ama biz emaneti aldığımız günden beri hep şunu ifade ettik; Başbakanımız gittiği her yerde söylemiştir. Biz hiç bir zaman kamudaki çalışanları, gerek işçi olsun gerekse de memur olsun. Bunları enflasyona ezdirmedik. Mutlaka her yıl yaptığımız görüşmelerde ücretlere yaptığımız yansımalar, ücretlere yaptığımız takviyeler hep enflasyonun üzerinde olmuş, onun altında olmamıştır. Geçtiğimiz yıl 2,5 + 2,5 dedik ama enflasyon biraz farklı çıkınca 2,5 sonradan 3,59'a yükseldi. Bunun farkını da hemen Ağustos ayı başında ödedik. Diğer farkı da doğarsa eğer sene sonunda ödeyeceğiz. Ücret konusunda çalışanları enflasyon altında ezdirmeyeceğiz. Elbette ki bunları yaparken millete ait olan bütçeyi, bütçe imkanlarını dikkate almak suretiyle arkadaşlarımıza öneride bulunacağız. Onların da bunu anlayışla karşılayacağını umuyorum." şeklinde konuştu.

Bakan Yazıcı "zam oranı ne olacak" şeklindeki bir soru üzerine ise, memur maaşlarındaki artış konusunda rakam vermekten kaçındı.

"KAMU PERSONEL REJİMİNİN ÇOK SORUNLU"

Kamu personel rejiminin çok sorunlu olduğunu da kaydeden Yazıcı, sözlerine şöyle devam etti: "Sendikalarla yaptığımız toplantıda sorunlu 75 madde saptadık. Bunlardan 13 tanesi takip ettiğimiz konular. 30 civarında takibe alacağımız konu olacak. Geri kalanların bir kısmı anayasa değişikliği gerektiriyor. Sendikaların bütün görüşmelerde en fazla üzerinde durdukları konular grev hakkı, toplu sözleşme yapma ve siyaset. Bunların tartışılmasını istedik. 09- 10 Şubat 2010 tarihlerinde Bolu Abant'ta sivil toplum örgütleri, sendikalar, kamu uzmanları ve üniversitelerden hocalarla birlikte çalıştay düzenledik. Bunun sonuç bildirgesini de yayınladık. Bunlarla ilgili çalışmalar devam ediyor. Anayasa değişikliğinde memurlarla ilgili 3 önemli düzenleme yaptık. Bunlardan biri toplu görüşmeleri, toplu sözleşme haline getiriyoruz. Uzlaştırma Kurulu kararlarını kesin hale geliyor. Diğeri de memurların uyarı ve kınama cezalarına karşı yargı yolunu açıyoruz."

Bir gazetecinin, 'Herhangi bir ücret zammı kafanızda oluştu mu acaba?' şeklindeki sorusuna ise esprili bir şekilde, "Tabi bi şeyler var, boş değil kafam." cevabını verdi.

Yazıcı, referandum ile ilgili BDP'nin boykot kararı ve bunu özerklikle bağdaştırmasını hatırlatılması üzerine, "Özerklik ülke gerçekleri ile bağdaşmayan bir durumdur. O kadar söylemek istiyorum. Referandumu boykot etmelerini ise anti demokratik buluyorum. Onu da milletimiz değerlendirecektir diye düşünüyorum." dedi.