BIST 9.569
DOLAR 32,45
EURO 34,50
ALTIN 2.473,69
HABER /  GÜNCEL

DEAŞ'ın en önemli komutanı öldürüldü!

DEAŞ'ın en önemli liderlerinden Çeçen asıllı El Şişani, kendisini hedef alan bir ABD hava saldırısı sonucunda öldürüldü.

Abone ol

Koalisyon güçlerinin terör örgütü DEAŞ'a yönelik saldırısında, örgütün tepe isimlerinden Ömer El Şişani'nin öldürüldüğü iddia edildi. ABD tarafından düzenlenen hava saldırısında öldürüldüğü belirtilen Şişani'nin başına 5 milyon dolarlık ödül konulmuştu.

CNN’in adını vermeyen birkaç ABD yetkilisine dayandırdığı haberine göre, Kobani, Rakka ve Deyr ez Zor savaşını DEAŞ'ın en önemli liderlerinden Çeçen asıllı Gürcistan vatandaşı El Şişani, kendisini hedef alan bir ABD hava saldırısı sonucunda öldürüldü. ​CNN, El Şişani’nin Şeddadi kenti yakınlarında, cuma günü öldürüldüğünü aktardı. 

Reuters’a konuşan ABD yetkilileri de, Çeçen Ömer olarak da bilinen Ebu Ömer El Şişani’nin 4 Mart’ta ABD liderliğindeki DEAŞ karşıtı koalisyon tarafından Şeddadi yakınlarında düzenlenen hava saldırısında öldürülmüş olabileceğini ifade etti.

AA'YA AÇIKLAMA

ABD Savunma Bakanlığı’ndan adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şişani’nin koalisyon uçakları tarafından geçen hafta Şeddadi yakınlarında hedef alındığını bildirdi.

Şişani’nin ölümünü doğrulamaya çalıştıklarını belirten Pentagon yetkilisi, saldırıda 12 DAEŞ mensubunun da öldürüldüğünü söyledi ancak başka bir ayrıntı vermek istemedi.

ABD 5 MİLYON DOLAR ÖDÜL KOYMUŞTU

Gürcistan vatandaşı olduğu kaydedilen Şişani’nin “Çeçen Ömer” olarak da bilindiği, asıl adının ise Tarkan Tayumurazoviç Batiraşvili olduğu ifade ediliyordu.

ABD Hazine Bakanlığı, 2014 yılında Şişani’yi “küresel teröristler” listesine almıştı. ABD makamları, Şişani hakkında istihbarat vereceklere 5 milyon dolar ödül vadetmişti.

KOBANİ SAVAŞINI YÖNETMİŞTİ

IŞİD'in en önemli liderlerinden Çeçen asıllı El Şişani, örgütün Kobani kuşatmasını yönetmişti. Şişani, ayrıca Rakka ve Deyr ez Zor savaşlarında da IŞİD güçlerini komuta etmişti.

ÖLDÜĞÜ DAHA ÖNCE DE İDDİA EDİLMİŞTİ

Şişani'nin Irak hava güçlerinin Ekim 2015’te Anbar vilayetinde düzenlediği ve IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi’nin konvoyunun hedef alındığı saldırıda öldürüldüğü öne sürülmüş ancak IŞİD lideri şubat ayında Libya’da görüldüğüne dair haberler çıkmıştı.

Yerel istihbarat belgelerine göre silahlı araçlarla korunan 14 araçlık bir konvoy 8 Şubat’ta linç edilerek öldürülen Libya lideri Muammer Kaddafi’nin memleketi olan ve IŞİD'in ‘kalelerinden’ biri haline gelmeye başlayan Sirte’ye girmişti. Yerel bir istihbarat kaynağı IŞİD liderlerinden en az 2’sinin kızıl sakallı olduğunu söylerken, Libya’nın resmi istihbarat kaynakları da Sirte’ye ‘Ebu Ömer’ adını kullanan ‘gizemli bir IŞİD liderinin’ gideceği teyit etmişti.