BIST 10.895
DOLAR 32,20
EURO 34,93
ALTIN 2.505,40
HABER /  POLİTİKA

Davutoğlunun dış politika rotası

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD'den canlı yayına çıktı. Davutoğlu dış politikaya dair sıcak mesajlar verdi.

Abone ol

TÜRK-AMERİKAN İş konseyi toplantısı nedeniyle Amerika'da bulunan Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanı olarak ilk canlı yayınına TRT-TÜRK'te katıldı. Bakan, Stüdyo Washington programında Bülent Ali Rıza'nın sorularını yanıtladı.

Davutoğlu, Irak başlıklı özel bir toplantı yapmayı istediklerini söyledi.
Programda Türk-Amerikan ilişkilerini de değerlendiren Davutoğlu, yeni dönemde iki ülke ilişkilerinin negatif değil, pozitif bir gündemle anılması gerektiği görüşünde.

ABD-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ

İlişkilerin kapsamını ve derinliğini artırmak istediklerini belirten Davutoğlu, "Önceliğimiz Türk-Amerikan ilişkilerinin yeni ve bütüncül bir sisteme oturtulması" dedi.

Türkiye ile ABD arasında terör örgütü PKK konusunda yürüyen bir işbirliği olduğunu belirten Davutoğlu, Türkiye -Ermenistan ilişkilerine Türkiye'nin bakışının Washington yönetiminden taktir gördüğünü söyledi.

ABD'nin artık izolasyona dayalı, angajmandan uzak politikaları sürdürme şansı olmadığını kaydeden Davutoğlu, ABD Başkanı Obama'nın da bunu gördüğünü ve tek taraflı müdahaleyi getiren yaklaşımdan uzaklaştığını belirtti.

ORTADOĞU OBAMA'YI TEST ALANI

Yeni dönemde test alanının Ortadoğu olduğunu ifade eden Dişışleri Bakanı, Obama'ya beklentileri kaşılaması için bir süre tanındığını ve bu sürenin bir sonu olduğunu hatırlattı.

KAFKASYA'DA NELER OLUYOR?

Davutoğlu, Kafkasya'daki gelişmeleri de değerlendirdi. Obama'nın Rusya'yı ziyaret edeceğini belirten Ahmet Davutoğlu, iki ülkenin yakınlaşmasının Türkiye için de önemli bir manevra alanı oluşturacağını kaydetti.

Davutoğlu, "Gürcistan ile ilgili çok derin görüş ayrılıkları var ABD-Rusya arısnda. Ama Ermeni-Azeri ihtilafında biraz da eş başkan olmanın getirdiği ortak sorumluluk dolayısıyla bu yakınlaşmanın pozitif etki
yapacağını düşünüyoruz. Bunu teşvit ediyoruz çünkü Güney Kafkasya'da bir barış sağlanırsa Azeri-Ermeni taraflar
arasında bu önemli bir manevra alanı sağlayacak Türkiye
için” dedi.