BIST 8.987
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.298,42
HABER /  GÜNCEL

1 dolara temizler, arazi istemeyiz

Bir Türk firması mayınlı araziyi temizlemeye talip oldu. 216 milyon dolara 2 yılda temizleyeceğini açıkladı

Abone ol

Hükümetin mayınlı arazileri 'yap-işlet'devret' modeliyle İsrailli bir firmaya temizletme önerisi başta yandaş medya olmak üzere pek çok kesimi ayağa kaldırmıştı...

İhaleyi öngören yasa tasarısı geri çekilerek komisyonda yeniden düzenlenirken bir Türk firma 'metrekaresi 1 dolara bu hizmeti verebileceğini' açııkladı... Firma yetkilileri 'tarım arazisi kiralayan hiçbir mayın temizleme firması tanımadıklarını' da belirtti.

VATAN'dan Tülay Şubatlı'nın haberine göre elektronik ve savunma sanayi sektörlerinde faaliyet gösteren Dünya Prestij Limited’in Genel Müdürü Ali İhsan Ulusoy 5 yıl önce tartışılan bölgede TSK’nın ihalesine girdiklerini de belirterek şöyle konuştu:

200 KİŞİYLE 8 AYDA TEMİZLERSİNİZ

- 510 kilometre uzunluğunda olan Türkiye-Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesinin ne kadar zaman alacağı tamamen bölgeyi temizleyecek olan firmanın kaç kişiyle bu işi gerçekleştireceğine bağlıdır. 200 kişilik uzman bir ekiple bu bölgeye girerseniz 8 ayda temizlersiniz. 4-5 kişilik küçük bir grupla girerseniz yıllar sürebilir.

MAYIN ARACI 60 BİN EURO

- Mayınları temizlemek için birbirinden farklı zırhlı araçlar kullanabilir ya da aralarında en az 50 metre mesafe olacak şekilde insan unsurunu devreye sokabilir ve detektörlü tarama yapabilirsiniz. Ben TSK’nın aynı bölgedeki mayın temizleme ihalesi için Almanya’dan 60 bin Euro’ya bir mayın temizleme aracı getirmiştim. 2-5 metre arasında tarama yapabilen bu aracın yanı sıra 5 metre önünde büyük dedektörlerin olduğu ya da ön ucundaki zincirle toprağı döverek giden farklı tipte mayın temizleme araçları da mevcut.

5 YERLİ FİRMA DAHA HAZIR BEKLİYOR

- Türkiye’de bizimle beraber en az 5 firma daha o bölgedeki mayınları metrekaresini 1 dolardan temizlemeye hazır.

216 MİLYON DOLARA 2 YILDA BİTİRİRİZ

- Yetkililer 500 milyon dolar tutacağını söylüyor ancak biz bu işi yaklaşık 216 milyon dolara 2 yıl içinde bitiririz. Bu işlemin ardından NAMSA bölgede incelemelerde bulunup, alanın yüzde kaçının mayınlardan temizlendiğini ve güvenliğini raporlar. Ben bugüne kadar mayınlardan arıtılmış alanın tarımsal amaçlarla kullanılması için mayınları temizleyen firmaya kiralandığını hiç duymadım.

200 KİLOMETRELİK ŞERİT TARIMA ELVERİŞLİ

- Bölgeyi bilirim. Türkiye’nin Suriye sınırındaki 510 kilometre uzunluğundaki alanın en çok 200 kilometrelik şerit tarıma elverişlidir. O bölgede metre kare başına 2 dolara bırakın mayın temizlemeyi köylüden doğrudan tarım alanı satın alırsınız.

ARAZİ BÜYÜDÜKÇE FİYAT DÜŞER

Kilis’te 38 dönümlük arazideki mayın temizleme ihalesini kazanan Alman Tauber firması Genel Müdürü Sıddık Özdemir ise 2008 yılında Mardin’de 216 dönümlük arazide 341 mayını 26 günde temizlediklerini söylüyor. Özdemir 170 bin TL teklif verdikleri ihale sonrası bölgeyi 10 gün içinde mayınlardan temizleyeceklerini söylüyor. Hükümetin ileri sürdüğü metrekare başına 8-14 dolarlık fiyatın çok yüksek olduğunu söyleyen Özdemir’e göre “Arazi büyüdükçe fiyat düşer. Biz Nusaybin’de 38 dönümlük arazinin metrekaresini 1.65 Euro’ya temizlemiştik. Arazi iki katına çıksaydı fiyat 1.40 Euro olurdu” diyor.

TOPRAĞI İSTEMEYİZ

45 yıllık mayın tecrübesiyle Almanya’nın Berlin ve Hamburg kentlerinden 2 dünya savaşında atılmış 500 kiloluk bombaları topladıklarını belirten Özdemir 2012 yılına kadar Suriye sınırını tamamen mayınlardan arındırabileceğini iddia ediyor. Tarım ile mayın çıkarma işinin birbirinden ayrılması gerektiğini söyleyen Özdemir, “Toprağı işleme işine siz karışmayın, toprağa zarar vermeksizin mayını temizleyin yeter, derlerse, başımız üstüne. Teklifimiz umduklarından çok daha cazip olur.”