BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 34,97
ALTIN 2.449,14
HABER /  MEDYA

Cumhuriyet'ten Başbakan'a şok dava!

Cumhuriyet gazetesi, muhabirlerinin öldürülen Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın cenazesine alınmasını engelleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu hakkında tazminat davası açtı.

Abone ol

Cumhuriyet gazetesinin yayıncısı Yenigün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık A.Ş., şehit edilen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın teröristler tarafından çekilen fotoğrafını yayınladıkları gerekçesi ile muhabirlerinin Eyüp Sultan Camisi’ndeki cenaze törenine alınmasını engelleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu hakkında 10 bin TL’lik manevi tazminat davası açtı.

‘Kişilik haklarına saldırı’ gerekçesiyle İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi’ne verilen dilekçede, Cumhuriyet gazetesinin Türkiye’nin en önemli gündemini yerinde izleyip okurlarına sunamadığı, Davutoğlu’nun bir adaletsizliğin doğrudan muhatabı haline geldiği ifade edildi. Dilekçede şöyle denildi: “Gerçekten de Türkiye’de her gün yayın yasakları, ceza ve tazminat davaları, erişimin engellenmesi kararları, cevap ve düzeltme kararları ve benzeri uygulamalarla güçleştirilen, engellenen yayımlama faaliyeti, bu kez daha vahim biçimde davalının ‘yasaya aykırı eylemi’yle engellenmiştir. Davalı bununla da yetinmemiş -gerekirse yineleyeceğini belirttiği- eylemini savunmak için sarf ettiği sözlerle, müvekkile verdiği zararı artıran suçlamalarda bulunmuştur. Müvekkil yönünden dava açmak zorunlu hale gelmiştir.”

Karan ve Çetinkaya’ya 4.5 yıl hapis istemi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 7 Ocak’ta saldırıya uğrayan Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’nun Hz. Muhammed olduğu iddia edilen karikatürünü köşelerinde yayınladıkları gerekçesiyle Cumhuriyet gazetesi yazarları Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya’ya dava açtı. İki gazetecinin “halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama” suçundan 4.5 yıla kadar hapisleri istendi. Çetinkaya ve Karan’ın şüpheli, şikâyetçi olan 1280 kişinin de müşteki olarak yer aldığı 38 sayfalık iddianamede, “karikatürün yayınlanmasında herhangi bir kamu yararı bulunmadığı gibi, düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi de mümkün değildir” denildi. Karan ve Çetinkaya 14 Ocak’ta köşelerinde, Charlie Hebdo’nun kapağında yer alan, elindeki dövizde Je Suis Charlie (Ben Çarliyim) yazan beyaz giysili bir kişinin karikatürünü kullanmıştı.