BIST 10.267
DOLAR 32,26
EURO 34,78
ALTIN 2.406,95
HABER /  POLİTİKA

Cumhurbaşkanı gibi konuştu

Erdoğan gün sayıyor gibi. Eşi dahil kimse niyetini bilmiyor. Konuşmalarından çıkan sonuç Çankaya'yı işaret etti.

Abone ol

Başbakan Tayyip Erdoğan, Almanya yolunda, cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik önemli mesajlar verdi. Çankaya ile ilgili üst üste gelen sorular karşısında da gazetecilere "Cumhurbaşkanına sorar gibi soruyorsunuz." diye takıldı.

Erdoğan'la gazeteciler arasındaki soru-cevap diyaloğu daha sonra şöyle gelişti:

Turgut Özal ve Süleyman Demirel Çankaya'ya çıktı sıkıntı yaşandı? Siz veya seçilen siyasi kimliklerini bırakabilir misiniz?'

Mecbur. Başbakan olarak kaldığın zaman bir siyasi kimliğiniz var. Buradan ayrılıp Çankaya'ya gittiğin zaman siyasi kimliğiniz geride kalmıştır. Siz artık devletin başı durumundasınız. Bunu korumak zorundasınız. Siyasi kimliğinizi nerede saklarsınız? Hafıza kayıtlarında. Nerede gün ışığına çıkar? Seçim sandığında. Vatandaş olarak gidip oyunuzu kullanırsınız. Tabii oyunuzu aleni olarak göstermeden... Böylece birliği bütünlüğü sağlarsınız.

Özal ve Demirel sonrası ANAP ve DYP'de yaşanan sıkıntılar AK Parti'de de yaşanır mı?

Güçlü bir liderseniz, siz gidince partiyi paylaşma süreci başlar. Özal'da ilk başta olmadı; ama sonra yaşandı. Nedenleri var. Özal partiyi sahiplenmek isteyince olumsuzluklar yaşandı. DYP'de de aynısı oldu. Tansu Hanım partiyi güçlü tuttu.

Demirel, Çankaya'ya çıkarken "Arkama bakmam." demişti.

Aslında olması gereken o. Olması gerekeni söyledi. Ben daha agresifini söylüyorum: Lider öldü desinler. Yerine gelenin partiyi sahiplenip ileriye götürmesi lazım.

Bu uçaktaki son seyahatimiz mi?

AK Parti'nin seçeceği cumhurbaşkanına tahsis edeceği uçak havuzu olacak. Ortak havuz olacak. Başbakanın ayrı, cumhurbaşkanının ayrı uçağı olmayacak. İsraf olduğuna inanıyoruz.

Yeni cumhurbaşkanı bunu kabul etmezse...

Bunu arkadaşlarla konuştuk.

Yeni seçilecek cumhurbaşkanı çok mu uçacak?

Ondan hiç endişeniz olmasın.

Cumhurbaşkanı adayınızı bilen var mı?

Hayır, Abdullah Bey bile bilmiyor. Eşim de bilmiyor. Eşim ne düşündüğünü, kanaatini bana net olarak söyledi.

Gül ile anlaştığınıza ilişkin haberler var.

Öyle bir anlaşma yok. Abdullah Bey'le partiyi kurduğumuzdan beri bir sistem kurduk. Abdullah Bey'le kardeşlik bağımız devam etmektedir. Kardeşlik bağlarını aşındıran bir şey olmadı. Bundan sonraki süreçte de en ufak bir şey olmaz.