BIST 10.209
DOLAR 32,42
EURO 34,76
ALTIN 2.401,23
HABER /  GÜNCEL

Çok tartışılan ödülde son nokta

Ankara Avrupa Konseyi'nden ödül aldı. Ödül ilk miydi değil miydi çok tartışıldı. Gökçek tartışmalara öyle bir cevap verdi ki...

Abone ol

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ''Avrupa Konseyi ödülünün Ankara'ya verilmesi başarısının bazıları tarafından küçültülmeye çalışıldığını'' ifade ederek, ''Bence bunun bir tek anlamı var, samimi söylüyorum; olayı hazmedememektir'' dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, Gökçek başkanlığında Meclis Toplantı Salonu'nda yapıldı.

Toplantıda söz alan CHP Grup Başkanvekili Yaşar Çatak, Avrupa Konseyi Ödülü'nün Ankara'ya verildiğini anımsatarak ödülü önemsediklerini ifade etti.

''Söz konusu ödülün bazıları tarafından Avrupa Birliğince verildiğinin zannedildiğini'' söyleyen Çatak, ''Konuyu abartarak gerçeklikle bağdaşmayan düşüncelere gitmeyelim. AB ve Avrupa Konseyi farklı şeylerdir'' diye konuştu.

Ankara'nın aldığı ödülün 1959'da İstanbul'a, 1991'de ise Bursa'ya verildiğini anlatan Çatak, Ankara'nın söz konusu şehirlerden farklı olarak plaket ve flama ödüllerini de aldığını söyledi.

BİR PARÇA BAL MİSALİ

İnternette yaptığı araştırmada ödülü Avrupa'dan alan büyük bir kentin olmadığını bildiren Çatak, ''Ödülü alanların arasında nüfusu 5 bin 500, 9 bin olan bazı kasabalar da var. Ödülü alan en büyük nüfuslu üç kent İstanbul, Ankara ve Bursa'dır. Bunların ardından Viyana gelmektedir'' diye konuştu.

''Ödül, kentsel yaşam kalitesine yönelik bir ödül değildir'' diyen Çatak, Türkiye'nin uzun yıllardır AB'ye üyelik için çabaladığını ''Avrupa tarafından verilen bu tür ödüllerin Türkiye'nin ağzına bir parça bal sürmek'' olarak nitelendirilebileceğini öne sürdü.

"ÖDÜLÜ KÜÇÜMSEMEK YANLIŞ"

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi Başkanvekili AK Partili Ali İhsan Ölmez ise Ankara Büyükşehir Belediyesinin 2001'de birinci ödül olan şeref bayrağını, 2003'te şeref plaketini 2009 da ise büyük ödülü aldığını anlattı.

''Ödülü küçümseyen tavırların yanlış olduğunu'' dile getiren Ölmez, ''Alınan ödülü küçültmeye çalışmak önce kendi şehrimize bir hakarettir, haksız bir davranıştır. Bu ödül büyük bir ödüldür. 8 yılda kendi belediye başkanlık döneminde kim alırsa alsın onu alkışlarım, dünyanın neresinde olursa olsun alkışlanacak bir başarıdır'' diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Hamit Yavuz, alınan ödülü önemsediklerini, kentlerin güzelleşmesinde ilçelerin de katkısı olduğunu söyledi.

''VELEV Kİ KÜÇÜK OLSA...''

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, CHP Grup Başkanvekili Çatak'ın konuşmasını ''üzüntüyle'' dinlediğini ifade etti.

''Alınan başarının küçültülmeye çalışıldığını'' söyleyen Gökçek, ''Velev ki küçük olsa... Bunu gittikçe küçültme gayreti içinde olmanın anlamı ne? Bence bunun bir tek anlamı var, samimi söylüyorum; olayı hazmedememektir'' dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 8 senede verilen üç ödülü aldığını ifade eden Gökçek, şunları söyledi:

''4. ödülü de elden verdiler biliyorsunuz. 4. diploma bir üst kademedir bunu da getirip bugün elden verdiler. 8 senedir Ankara Büyükşehir Belediyesi bu üç ödülü almış siz internetten uğraşmışsınız acaba neresinden bunu küçültebiliriz, kırpabiliriz diye. Buraya komisyon başkanı çıktı 'Biz bu ödülü çevre için verdik, sosyal konular için verdik, kentsel dönüşüm için verdik, bizim şansla işimiz olmaz' dedi. Uluslararası ilişkilerde zaten Türkiye'de değil, dünyada bir numarayız. Onlarda zaten birinci olmuşuz, öteki konularda da birinci olmuşuz.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi Başkanı Luis Maria de Puig aynı şekilde gelip ödül veriyor. İşin önemi bu kadar küçük olsa koca Avrupa Parlamentosu Başkanının Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinde ne işi var? Herkes elini vicdanına koysun söylesin. Arkadaş biz bu işleri hazmedeceğiz, hazmetmeye alışacağız. Siz de ödül alın biz de sizi alkışlayalım.''

Konuşmasının ardından bir meclis üyesinin ''Siz artık diplomanızı aldınız'' demesi üzerine Gökçek, ''Diplomayı aldık. Sonrasında önce profesörlük sonra da ordinaryüslük geliyor'' şeklinde espri yaptı.

BAŞARILI GÜREŞÇİLERE KONUT HEDİYE EDİLECEK

Belediye Meclisi toplantısında Dünya Grekoromen Güreş Şampiyonası'nda başarı kazanan ASKİ Sporun 2 güreşçisine ev hediye edilmesi konusunda encümene yetki verildi.

Meclis üyesi Mehmet Yula ise seğmenliğin daha iyi kavranılabilmesi ve yaygınlaştırılabilmesi için gerekli çalışmaların yapılması yönünde yazılı önerge verdi. Yula, kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin yıl dönümü kutlamalarında belediye başkanlarının seğmen kıyafeti giyerek törenlere katılabileceğini de belirtti.

Seğmenlikle ilgili çalışmaların Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığınca yapılabileceğini ifade eden Gökçek, isteyen belediye başkanları ve Meclis üyelerine söz konusu törende giymek üzere Ankara Büyükşehir Belediyesince seğmen kıyafeti sağlanabileceğini kaydetti.

Öte yandan meclis üyelerinin belediye binasından çıktığı sırada Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek ile görüştürülmediğini söyleyen Adem Kaya adlı vatandaş tepki gösterdi.

Arazisi üzerinde yapımına başlanan bir binanın ruhsatının Büyükşehir Belediyesince iptal edildiğini savunan Kaya, ''Keçiören Belediyesi tarafından 2002'de verilen ruhsat Büyükşehir Belediyesince iptal edildi. Bunun için Belediye Başkanı Melih Gökçek ile görüşmek istedik ancak korumalarını geçemedik. Eğer sonuç alamazsam kendimi yakacağım'' dedi.