BIST 10.173
DOLAR 32,27
EURO 34,95
ALTIN 2.441,31
HABER /  POLİTİKA

Bu koltuk ya batırıyor ya çıkarıyor

Öyle bir koltuk ki... Bu koltuğa oturan ya bakan oluyor... Ya da istifa etmek zorunda kalıyor... İşte o koltuğun yeni sahibi Tüzmen...

Abone ol

H.Kübra KOCAOĞLU
İNTERNETHABER - ÖZEL

ANKARA -
AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı koltuğu uzun süredir boştu. Yapılan MYK revizyonuyla bu koltuğu eski Bakan Kürşat Tüzmen doldurdu.

AK Parti'de Dış İlişkileden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı koltuğu yıllardır en fazla isim öğüten makam oldu. Bu makama gelen isimler ya görevden alındı ya terfi edip ayrıldı. Ve aylardır MKYK içerisinde uygun bir isim bulunamadığı için boştu. Koltuk, Pazar günü eski Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen tarafından dolduruldu.

ÖNCE MERCAN

Bu görevi yabancı dilinin çok iyi olması ve uluslararası ilişkilere yatkınlığı sebebiyle önce Murat Mercan yürüttü. Ancak Mercan, bir dönem sonra TBMM Dış İlişkiler Komisyon Başkanlığı'nı yürütmek istedi. Mercan TBMM'de komisyon üyesi seçildi. Ardından da komisyon başkanı oldu. Bu nedenle koltuk boş kaldı.


DİŞLİ GELDİ AMA...

MKYK içerisinde koltuk için en uygun isimlerden biri olarak görülen Şaban Dişli, Genel Başkan Yardımcısı olarak MYK'ya girdi. Ancak bir süre sonra Dişli ile ilgili yolsuzluk iddiaları ortaya atıldı. CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Dişli'nin bir ticari ilişkide aracılık karşılığı bir milyon dolar komsyon alacağına dair iddialarda bulundu. Bu süreçte adı tartışılan Dişli'ye Başbakan Erdoğan sahip çıktı. Ancak Kılıçdaroğlu altında Dişli'nin imzası olan bir belge gösterdi. Bunun üzerine desteksiz kalan Dişli partideki görevinden istifa etmek zorunda kaldı. Ve koltuk ikinci kez boş kaldı.

BAĞIŞ'A UĞURLU GELDİ

MKYK içerisinde bu görevi yürütmeye  uygun bir isim arandı. Yabancı dili ve uluslararası ilişkileri sağlam olan Egemen Bağış bu göreve uygun görüldü. Uzunca bir dönem Başbakan Erdoğan'ın çevirilerinde de görev alan, yurtdışı tüm gezilerde hazır bulunan Bağış, bu koltuğa oturdu. Dişli'ye uğursuz gelen koltuk Bağış'ın yıldızını daha da parlattı.Kabine değişimi sırasında Egemen Bağış AB'den Sorumlu Devlet Bakanlığı'na kaydırıldı.

Bağış'ın ayrılmasıyla AK Parti'de Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı koltuğu bir kez daha boş kaldı. Aylarca boş kalmasına rağmen yeni bir atama da yapılmadı. Çünkü bu koltuk için MKYK içerisinde iyi dil bilen ve dış ilişkilere hakim kimse kalmamıştı.

İSİM HAZIRDI

Kongreye kadar koltuğu boş tutan Başbakan Erdoğan, bu makam için özel olarak düşündüğü Kürşat Tüzmen'i MKYK'ya aldı. Tüzmen, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanlığı sırasında uluslararası düzeyde önemli dostluklar ve ilişkiler kurmuştu. Bu makam için en uygun isimlerden biriydi.

MKYK sonrasında pazar günü AK Parti'nin en üst yönetim organı olan MYK belirlendi. Kürşat Tüzmen aylardır boş duran Dış İlişikilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı'na getirildi. Ancak bu seçim kongre öncesinde belirlenmişti. Bu nedenle sürpriz sayılmadı. MYK seçimi sonrasında AK Parti kulislerinde Mercan ve Bağış'a uğurlu, Dişli'ye uğursuz gelen koltuğun Tüzmen'e uğurlu gelip gelmeyeceği yolunda espriler de yapılıyor.