BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Çırpıcı deresi islah ediliyor

Marmara'ya atıksu taşıyan ve ıslah çalışmaları devam eden Çırpıcı Deresi islah ediliyor.

Abone ol

Marmara Denizi"ne yılda 185 milyon m3 debiyle atıksu taşıyan ve ıslah çalışmaları devam eden Çırpıcı Deresi"ne İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir TOPBAŞ, İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali ÇODUR ve İSKİ Genel Müdür Danışmanı Aynur Gerzile ULUĞTEKİN "in katılımıyla bir basın gezisi düzenlendi.

Esenler, Zeytinburnu ve Güngören ilçelerinden geçerek Marmara Denizi"ne dökülen ve önemli ölçüde çevre kirliliğine neden olan 25.000 m uzunluğundaki Çırpıcı Deresi ıslah ediliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali ÇODUR, düzenlenen tekne gezisinde dere üzerinde inceleme yaptılar ve proje hakkında basın mensuplarına ayrıntılı bilgi verdiler.

Teknede basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul"un toplam 603 km uzunluğundaki derelerinin ıslah edilmesi gereken bölgelerinin 3 yıl içerisinde ıslah edileceğini ve dereler vasıtaysıyla İstanbul Sahilleri"ne atıksu girişinin son bulacağını müjdeledi. 240 km uzunluğundaki İstanbul Sahilleri"nin hayata geçirilen çevre koruma yatırımları sayesinde 140 km"sinin denize girilebilir kriterlere ulaştığını hatırlatan TOPBAŞ, “Artık İstanbullular, deniz keyfini İstanbul"da yaşıyorlar.” dedi.

Çırpıcı Deresi 6 Temmuz"da tertemiz...

İBB Başkanı TOPBAŞ sözlerine şöyle devam etti; “Çırpıcı Deresi yılda 185 milyon m3 debiyle atıksu taşıyan, Marmara Denizi"ni kirleten önemli bir dere. 1 miligram"da 4 milyon kolibasili taşıyor ve çevreyi tehdit ediyor. Biz İstanbul"un deniz kirliliğini yok etmek ve dere taşkınları nedeniyle yaşanan sel baskınlarına son vermek gayesiyle çıktığımız yolda Çırpıcı Deresi"nin ıslahı için yaklaşık 200 milyon YTL yatırım gerçekleştireceğiz. Çalışmalarımız tamamlandığında, yani 6 Temmuz 2006 tarihinde Çırpıcı Deresi"nin artık Marmara Denizi"ne atıksu taşımadığına hep beraber şahit olacağız.

Çırpıcı Deresi"nin ardından Tavukçu ve Ayamama Dereleri"nin denizle birleşme noktalarının da incelendiği gezide İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali ÇODUR, dere ıslah çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgi verdi. ÇODUR; “603 km uzunluğundaki İstanbul Dereleri"nin 2 yıl öncesine kadar yalnızca 203 km"si ıslah edilmiş durumdaydı. Dere Islah yetkisinin İSKİ"ye devredilmesi ve Sayın Başkanımızın talimatı doğrultusunda çalışmalarımıza hızla başladık ve 2 yıl içerisinde 73 km dere ıslahını gerçekleştirdik. Göksu Deresi"nde, Rumeli Hisarı İle Sarıyer Merkez Mahallesi arasından Boğaz"a atıksu girişini kesecek Mikrotünel projesinde ve Ambarlı Havzasın"da da çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

Çırpıcı Deresi"nin ıslah projesi kapsamında 38.000 m atıksu kollektörü ve 18.000 m dere ıslahı yapıldı. 4.261 m atıksu kollektörü ve 79 m"lik dere ıslahı çalışması devam ediyor. Proje kapsamında ayrıca 11.000 m atıksu kollekötürü ile 7.000 m"lik dere ıslahı daha yapılacaktır. Bu projenin Esenler Üçyüzlü Kavşağı"ndan Tem Otoyolu"na kadar olan 1870 m"lik dere ıslahı ve 1000 - 1200 mm çapları arasında sağ sahil kollektörü ile 700 - 1000 mm çaplarında sol sahil kollektörü işinin ise ihale çalışmaları devam etmektedir.

Son 2 yıl içerisinde hızlandırılan çalışmalarla 25 milyon YTL yatırım yapılarak 9.000 m uzunluğunda atıksu kollektörü ile 5.000 m uzunluğunda dere ıslahı gerçekleştirilmiştir.

Esenler, Zeytinburnu ve Güngören bölgelerine ait atıksuların Marmara Denizi"ne karışmasını önleyecek ve bölgeleri sel baskını riskinden kurtaracak proje kapsamında ayrıca kazısız yöntemle boru itme tekniği uygulanarak 1045 m uzunluğunda atıksu kollektörü yapıldı.