BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Toprakbank davası sürüyor

TMSF devredilen Toprakbank'ı zarara uğrattıkları öne sürülen 29 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Abone ol

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (TMSF) devredilen Toprakbank'ı zarara uğrattıkları öne sürülen 29 sanığın yargılandığı davada, Halis Toprak'ın yurtdışına çıkış yasağının geçici olarak kaldırılması istemi reddedildi.

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıklardan 17'si katıldı. Duruşmada söz alan Halis Toprak'ın avukatı Turgut Tavşanoğlu, müvekkilinin, Clinton Küresel Girişim Vakfı'nın, 20-22 Eylül 2006 tarihleri arasında New York'ta düzenlenecek olan yıllık toplantısına
vakıf başkanı da olan eski ABD Başkanı Bill Clinton tarafından davet
edildiğini bildirdi.

Söz konusu toplantıya Fransa Devlet Başkanı Jacques Chirac, Ukrayna Devlet Başkanı Victor Yushchenko, İngiltere Başbakanı Tony Blair, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Laura Bush, Bill Gates ve Rupert Murdoch gibi dünyanın önemli liderleri ve işadamlarının katılacağını söyleyen Tavşanoğlu, müvekkilinin de bu daveti, Londra'daki malikanesine komşu olan dünyanın en büyük çelik şirketi Mittal Steel'in Başkanı Lakshmi Mittal aracılığıyla aldığını belirtti.

Müvekkilinin, bu toplantı vesilesiyle Sivas'ta 5 bin kişiye iş imkanı sağlayacak tesis kurma planı olan Mittal'le de görüşeceğini kaydeden Tavşanoğlu, ''Müvekkilimin böyle bir toplantıya Türk işadamı olarak davet edilmesi, katılması, hatta burada konuşma yapması halinde ülkemiz yönünden büyük kazanımlar doğuracağına inanmaktayız. Bu nedenle yurtdışına çıkış yasağının geçici olarak kaldırılmasını istiyoruz'' dedi.

Halis Toprak'ın hakim hissedar olup yurtdışında bulunan mal varlığı nedeniyle kaçma ihtimalinin olduğunu belirten Mahkeme Başkanı, öne sürülen gerekçelerin hayati önem arz etmediği gerekçesiyle Toprak'ın yurtdışına çıkış yasağının kaldırılması yönündeki talebi reddetti. Duruşma, savcının esas hakkındaki görüşünü hazırlaması için ertelendi.

Birleştirilen davaların iddianamelerinde, çeşitli işlemlerle Toprakbank'ı zarara uğrattıkları öne sürülen bankanın eski sahibi Halis Toprak, oğulları Ahmet Toprak, Mehmet Toprak ve kızı Ayla Toprak Zengin'in de aralarında bulunduğu 29 sanığın, ''zimmet'' suçundan 6 ile 12'şer yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyor.