BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Çin'de enflasyon az da olsa düştü

Çin'de Temmuz ayında son üç yılın en yüksek düzeyine çıkan enflasyon oranının Ağustos'ta biraz düşüş kaydettiği açıklandı.

Abone ol

Çin'de Temmuz ayında son üç yılın en yüksek düzeyine çıkan enflasyon oranının Ağustos'ta biraz düşüş kaydettiği açıklandı.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun verilerine göre, Ağustos ayındaki yıllık enflasyon düzeyi yüzde 6,2 oldu. Bu oran Temmuz ayında yüzde 6,5'ti.

Çin'de enflasyon artışında en çok yiyecek fiyatlarındaki tırmanma rol oynuyor.

Fiyatlardaki son düşüşte, domuz eti fiyatlarında bir denge sağlanmasının rol oynadığı belirtiliyor.

Buna rağmen yiyecek fiyatlarındaki yıllık artış hala yüzde 13'ün üzerinde seyrediyor.

Çin'in sınai üretiminin de Ağustos'ta yüzde 13,5 arttığı açıklandı. Ancak bunda, Temmuz'a göre hafif bir azalma söz konusu.

Huzursuzluk kaygısı

Yorumculara göre son enflasyon verileri, hükümetin ekonomideki aşırı harareti yatıştırmak üzere aldığı önlemlerin işe yaradığını gösteriyor.

IFR Markets kurumundan George Worthington, "Geçen ayki azalma, bu yıl Çin ekonomisinde gözlenen en büyük düşüş oldu. Bu da yiyecek fiyatlarındaki artışla gelen tırmanmanın durduğu konusunda umut veriyor." dedi.

Pekin yönetimi, halk arasında huzursuzluklar doğuracağı kaygısıyla, fiyat artışlarının kontrol altına alınmasını hükümetin başlıca önceliği yaptı.

Ama enflasyon oranı hala hedeflenen yüzde 4'ün çok üzerinde.

Çin Merkez Bankası, 2010 Ekim'inden bu yana faiz oranlarını beş kez yükseltti.

Finans çevreleri, son veriler yüzünden Merkez Bankası'nın izlediği para politikasını değiştirmek zorunda kalabileceğini belirtiyor.

George Worthington, gelecek yılın başlarında enflasyonun yüzde 5 ya da aşağısına düşmesi halinde mali politikanın yumuşatılabileceğini söylüyor.