BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Sürpriz ziyaretin sır perdesi aralandı

Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ve kuveet komutanların Malatya'da 2. Ordu Komutanlığı'na yaptığı ziyaretin nedeni belli oldu.

Abone ol

Kamuoyu önceki gün generallerin Doğu ve Güneydoğu Anadolu çıkarmasını, kara harekatının sinyali olarak algılamıştı. Meğer o ziyaretler askeri teamüller (öteden beri olagelen) gereği yapılmış.

Terör örgütü PKK'ya karşı topyekün bir mücadele başlatan devletin attığı her adım beraberinde spekülasyonları getiriyor. Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ve kuvvet komutanlarının Irak ve Suriye sınırından sorumlu 2. Ordu Komutanı Orgeneral Servet Yörük'ü ziyaret etmesi operasyona hazırlık olarak görüldü.

Ziyaretler için TSK, "İç güvenlik harekatı' brifingi verildi" dese de kamuoyu tatmin olmadı. İşte bu kafa karışıklığının tam ortasında tartışmalara belki de noktayı koyacak bir yazı kaleme alındı.

BU BİR TEAMÜLDÜR

TSK'yı çok yakından tanıyan Vatan gazetesi yazarı Murat Çelik, bugünkü köşesinde herkesin konuştuğu bu ziyaretlerin sır perdesini araladı. Ziyareti sürpriz olarak değerlendirenlere 'ciddi itirazım var' diyen Çelik, ardından nedenini açıkladı:

"(...)Aynı Cumhurbaşkanları ve Başbakanların göreve geldiklerinde ilk yurt dışı ziyaretlerini önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve ardından Azerbaycan’a yapmaları gibi, Genelkurmay Başkanları da göreve başladıklarında ‘birlik ziyaretleri ve denetlemeler’e çıkarlar.

Bu bir teamüldür.

Gelenek, birlik ziyaret ve incelemelerine İkinci Ordu‘dan başlayıp, Üçüncü Ordu, Birinci Ordu ve Ege Ordu sırasıyla devam etmektir.

‘Denetleme turu’na iç güvenlik harekatı yani terörle mücadelenin sürdüğü bölgeyle başlamak, hem konunun hassasiyetine vurgu hem faaliyetleri ve eksiklikleri yerinde görüp müdahale etmek hem de bölgedeki personelin moral ve motivasyonunu artırmak amacını taşır.

Komutanlar aynı zamanda, gittikleri bölgelerdeki hava ve deniz birliklerini de ziyaret edip denetlerler.

Orgeneral Necdet Özel‘in kuvvet komutanları ve Jandarma Genel Komutanı ile birlikte bölgede denetleme ve incelemelerde bulunması da işte bu ‘askeri teamül’ün son örneğini oluşturuyor.

TSK’nde ‘teamüller’in bir bir yıkılması ya da değişmesine alıştığımızdan mı böyledir bilemem ama komutanların bölge temasları ile ilgili yapılan yorum ve değerlendirmeler pek gerçekçi gelmiyor bana."