BIST 10.204
DOLAR 32,34
EURO 34,97
ALTIN 2.389,87
HABER /  GÜNCEL

Çin: Kongre açılışında büyüme ve refah vurgusu

Çin Ulusal Halk Kongresi, Başbakan Wen Jiabao'nun istikrarlı büyüme, yolsuzlukla mücadele ve daha iyi refah düzeyi vaatlerinde bulunduğu açış konuşması ile başladı.

Abone ol

Çin Ulusal Halk Kongresi, Başbakan Wen Jiabao'nun istikrarlı büyüme, yolsuzlukla mücadele ve daha iyi refah düzeyi vaatlerinde bulunduğu açış konuşması ile başladı.

Geleneksel olarak faaliyet raporunun sunulmasıyla yapılan açış konuşmasında kaydedilen başarılar ve uygulanacak planlara değinen Wen, daha dengeli büyüme çağrısı yaptı.

Çin Ulusal Halk Kongresi, on yılda bir gerçekleşen liderlik değişimine de bu yıl tanıklık edecek.

Yönetim değişikliği

Komünist Parti lideri Xi Jinping, Hu Jintao'dan devlet başkanlığını devralacak.

Diğer üst düzey yöneticilerin de tayininin yolunu açacak olan devir merakla bekleniyor.

Kongre'nin bu oturumunda Başbakan Wen'in yerine Li Keqiang geçecek.

Başbakan, 29 sayfalık raporda, bu yılki ekonomik büyüme hedefini %7,5 ile geçen yılki düzeyde belirledi. Enflasyon hedefini %3,5 olarak belirleyen raporda, kentlerde dokuz milyon yeni istihdam yaratılması sözü verdi.

İç tüketimin canlandırılmasının önemine değinen Wen, bunu "uzun vadeli ekonomik kalkınma stratejisi" olarak tanımladı.

Çin toplumunda meydana gelen köklü değişimin sosyal sorunlara yol açtığını vurgulayan Başbakan, halkın yaşamının iyileştirilmesini ve sosyal kalkınmanın güçlendirilmesi için mücadeleyi hükümetin en büyük önceliği olarak ifade etti.

Yoksullar için emeklilik olanaklarının geliştirilmesi ve kalkınmanın çevre üzerindeki olumsuz etkilerinin giderilmesi sorununa da değinen Wen, "siyasi bütünlük ve iktidarın daha iyi denetlenmesi bağlamında yolsuzlukla mücadele konusuna da vurgu yaptı.

Resmi medya organları, bu yılki savunma harcamasını %10,7 artış ile 720,2 milyar yuan (115,7 milyar dolar) olarak açıkladı.

Başbakan Wen konuşmasında, Çin'in "egemenlik, güvenlik ve toprak bütünlüğünün kararlı bir biçimde korunacağı"nı vurguladı.

Gözlemciler asıl rakamın bundan daha yüksek olduğuna inanıyor; fakat bu durumda bile Çin'in savunma bütçesi ABD'nin oldukça gerisinde seyrediyor.

Üç bin delegenin katıldığı Kongre'de çoğunluğu Komünist Parti üyeleri oluştururken ordu, din, etnik azınlıklar ve iş dünyası temsilcileri de yer alıyor.