BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,10
ALTIN 2.310,71
HABER /  EKONOMİ

Türkiye gazını bu taştan çıkaracak

Türkiye Petrol Jeologları Derneği Başkanı Bahtiyar, ''Kaya gazına gereken önem verilirse doğalgaz o kadar ucuzlar'' dedi.

Abone ol

Türkiye Petrol Jeologları Derneği (TPJD) Başkanı İsmail Bahtiyar, kamuoyunda kaya gazı olarak bilinen şeyl gazının petrol sektöründe ankonvansiyonel bir kaynak olarak ifade edildiğini belirtti.

Bahtiyar, Türkiye'nin mevcut yıllık doğalgaz tüketiminin 45 milyar metreküp seviyelerinde olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

''Ülkemizde bu konuda ciddi potansiyel var. Hem böyle bir kaynakla ülkenin ihtiyacını karşılıyorsunuz hem de mali yönden katkı sağlıyorsunuz.

EN ÇOK KAYA GAZI NERDE VAR?

Türkiye'de bizim hesaplarımıza göre, Güneydoğu Anadolu'da, Trakya'da çok yoğun kaynak var. Alınabilir doğalgaz rezervini 1,8 trilyon metreküp olarak öngörüyoruz. Başka bir ifadeyle, yıllık tüketimimiz 45 milyar metreküp olduğunu düşünürsek, Türkiye'nin 40 yıllık tüketimini karşılayabilecek bir potansiyel var. Bu sadece Trakya ve Güneydoğu'daki veriler. Bugün Doğu Anadolu'da, Ankara ve çevresinde, Toroslar'da, Karadeniz'in bazı alanlarında da ciddi potansiyellerimiz olduğunu düşünüyoruz. Bunlar henüz günyüzüne çıkarılmamış kaynaklar. Bunun araştırılması çok önemli.''

Bahtiyar, ''Kaya gazına gereken önem verilir, yerli kaynaklardan üretim yapılabilirse doğalgaz o kadar ucuzlar'' dedi.