BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,82
ALTIN 2.398,07
HABER /  GÜNCEL

Kabil Bankası: Yolsuzluk davasında karar

Afganistan'da Kabil Bankası'ndan hesaplarına yaklaşık 900 milyon dolar aktarmakla suçlanan eski yöneticilere beşer yıl hapis cezası verildi.

Abone ol

Afganistan’da üç yıl önce iflasa sürüklenen Kabil Bankası’nın iki eski yöneticisi, yolsuzluk suçlamasıyla beş yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bankanın kurucusu ve eski başkanı Serkan Farnud ve bankanın eski CEO’su Halilullah Ferozi ile birlikte bankanın yirmi çalışanı, yolsuzluk iddialarının araştırıldığı özel bir mahkemede yargılanıyordu.

Hâkim Şamsul Rahman Şems, Kabil Bankası’ndan Ferozi’nin cebine 531 milyon dolar, Farnud’un cebine de 279 milyon dolar aktarmakla suçlandığını ifade etti.

BBC Kabil muhabiri Quentin Sommerville, yolsuzluktan sorumlu tutulanlara karşı harekete geçilmemesinin ülkeye yapılması planlanan yardımları da tehlikeye sokabileceğini söylüyor.

Afganistan’da öğretmen ve polis memurlu maaşlarının da büyük bir bölümü Kabil Bankası aracılığıyla dağıtılıyor, bordroları da bu bankada düzenleniyordu.

BBC muhabiri Sommerville’e göre bu da, asıl amacı yüz milyonlarca doları Afganistan dışına taşımayı hedefleyen bankanın sahtekârlıklarından biri.

Bağımsız bir denetleme şirketinin geçen yıl Kasım ayında yayımladığı bir rapor, banka kredilerinin 900 milyon dolarlık bir kısmının sadece 19 kişi ve şirkete verildiğini tespit etmişti.

Afganistan’ın yolsuzlukla mücadele bürosu, yaklaşık 467 milyon dolar değerindeki kredi ödemelerinin uygun ipotek koşulları sağlanmadan yapıldığını söyledi.