BIST 10.248
DOLAR 32,28
EURO 34,80
ALTIN 2.396,74
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'de kavgalı İzmir kongresi

CHP 33. Olağan İzmir İl Kongresi sakin başladı, kavgayla son buldu. Kongrede Bulgun bir kez daha başkan seçildi.

Abone ol

CHP 33. Olağan İzmir İl Kongresi sakin başladı, kavgayla son buldu. Kavgaya, divanın çağrısı üzerine Çevik Kuvvet ekipleri müdahale etti.

Polisler, divan kurulunun oturduğu platformun önünde set oluşturdu. Kongre öncesinde CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın desteklediği 78 yaşındaki Ekrem Bulgun ile Gaziemir İlçe Başkanı Yüksel Demirsoy adaylıklarını açıkladı. Demirsoy, aday olabilmek için yeterli imza toplayamayınca seçime, "Ekrem abi" olarak isimlendirilen Bulgun'un listesiyle gidildi. Böylece Ekrem Bulgun, CHP'de il başkanlığı koltuğuna sekizinci defa oturdu.

"İktidara Yürüyüş" adı verilen İzmir il kongresi, ilçe kongreleri gibi gergin geçti. Kavga geleneği burada da bozulmadı. Sakin başlayan kongrede, milletvekilleri ve parti yöneticilerinin konuşmalarından sonra söz delegelere gelince bazıları, CHP Genel Merkezi'nin seçimlere müdahale etmesini eleştirdi. Bunun üzerine konuşmalar için "yeterlilik" önergesi verildi. Adaylardan Demirsoy başta olmak üzere bazı delegelerin itirazına rağmen Divan Başkanı Kemal Anadol, önergeyi çok hızlı bir şekilde, "Kabul edenler, etmeyenler?" diyerek oyladı ve kabul edildiğini bildirdi.

Son yerel seçimde İzmir'de yüzde 50'ye yakın oy alan CHP'nin il kongresi, partililerden beklenen ilgiyi görmedi. Salonun büyük bölümü boş kaldı. İlgi olmaması, genel merkezin seçime müdahalesi olarak değerlendirildi. Bu durum, gerginliğin de sebebi oldu. Yeterlilik önergesi verilmesinden sonra adaylardan Yüksel Demirsoy ve arkadaşları, konuşmaların devam etmesini istedi. Divan Başkanı Kemal Anadol söz vermeyince tartışma çıktı. Bazı delegeler, divanın bulunduğu platforma çıkarak konuşmak istedi. Kargaşa yaşanması üzerine Anadol, bir lehte ve bir de aleyhte söz hakkı vereceğini belirtti. Ayrıca delege olmayanların salondan çıkarılmasını istedi. Özel güvenlik ekiplerinin delege olmayanları çıkarmasından sonra Ali Yılmaz, yeterlik önergesinin aleyhinde söz aldı. Yılmaz, parti içi demokrasi olması ve herkese söz hakkı verilmesi gerektiğini ifade etti. Yılmaz, "Sizin içinizden geçen kişiyi ne aday gösterebiliyorsunuz ne de seçebiliyorsunuz. İçinizde gömülü kalıyor. Gelin özgürleşelim. Kapı kulluğunu bırakın." dedi. Lehte konuşan CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Ertam Özen ise gösterilen tepkiler üzerine, "Beni susturamazsınız. Siz nasıl konuştuysanız, ben de burada konuşacağım." ifadelerini kullandı.

Kongrede aday olabilmek için 620 delegeden 124'ünün imzası gerekiyordu. Kongreden bir gün önce 200 delegeden imza aldığını açıklayan Yüksel Demirsoy, 120'de kalınca aday olamadı. Böylece seçime tek listeyle gidildi. Ekrem Bulgun, 320 oy alarak il başkanı seçildi.