BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,69
ALTIN 2.394,41
HABER /  DÜNYA

Türkiye'nin Heronları yola çıktı

İsrail, Türkiye için yapımı sürdürülen Heronlardan (insansız hava araçları) 6'sını Türkiye'ye sevk etti.

Abone ol

Heronlar ve iki yer kontrol istasyonu Cuma günü Türkiye'ye ulaşırken, kesin kabullerinin de önümüzdeki bir iki hafta içinde yapılması ve uçakların Silahlı Kuvvetler'e teslimi bekleniyor.

Edinilen bilgiye göre, uçakların son 1 yılı aşkın süredir devam eden testleri tamamlandı.

Sözleşme gereği, İsrail tarafının Türkiye'ye verilecek toplam 10 Heron'dan 6'sının geçici kabulleriyle ilgili çalışmalar Ocak ayının ikinci haftası içinde başladı ve Şubat ayı ortalarında tamamlandı.

Kalan diğer 4 Heronun sevkıyatının da Mayıs veya Haziran ayı içinde yapılması öngörülüyor. Böylece, 10 uçak, yer kontrol istasyonları ile veri terminali teslimatları tamamlanmış olacak.

Bu teslimata, yedek parçalar da dahil bulunuyor. İnsansız hava araçlarının kullanımı için gerekli pilot eğitimi de dahil işletme bakım eğitimleri daha önce İsrail'de tamamlanmıştı.

Yetkililerden alınan bilgiye göre bu eğitimler, söz konusu uçakların işletme ve idamesinin Türkiye'de sürdürülmesi ve bu işlerin Türk teknik ekipleri tarafından yapılmasını sağlayacak şekilde gerçekleştirildi.

Bu eğitimlerde Hava Kuvvetleri'nden yaklaşık 45 kişi gerekli eğitimi aldı. Pilotlardan bazılarının "eğitmen" olarak yetiştirileceği ve bundan sonra pilot ihtiyacının Türkiye'nin kendi imkanlarıyla karşılanacağı da belirtiliyor.

İnsansız hava araçlarının en büyük özelliği, üzerlerinde Türk yapısı bir çok ürünün bulunması. Bunlar arasında ASELSAN tarafından yapılan telsizler, yine ASELSAN üretimi gece-gündüz termal kameraları ile "ataletsel seyrüsefer cihazları" yer alıyor.