BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  POLİTİKA

CHP vaatte Uzanı bile solladı

CHP'nin müthiş projeleri var. Türkiye bu hayallerle uçar. Ama kaynak açısından bakıldığında işin rengi değişiyor...

Abone ol

CHP'nin laiklik hassasiyet kadar ekonomik ve sosyal politikaları merak ediliyor. Akşam'ın ekonomi yazarı Deniz Gökçe bu projeleri ele aldı. Araştırdı hesap etti ve vardığı sonuç şu: Genç Parti'ye göre bile popülistler!

Yazar Gökçe, CHP'nin projelerine virgülüne dokunmada maliyetleriyle sıralıyor.

(1) SIFIR AÇLIK Projesi: 3 milyon aileye, ayda 400 YTL. karşılıksız YAŞAM DESTEĞİ (toplam harcama 12.7 milyar YTL)

(2) ÜNİVERSİTE GENÇLİĞİ YAŞAM DESTEĞİ Projesi: 1 milyon 200 bin üniversite öğrencisine yılda 2 bin 500 YTL burs verilmesi. (Öğrenim kredileri -1.1 milyar YTL. -hariç) (toplam harcama 3.1 milyar YTL)

(3) KAMU İSTİHDAM Projeleri: “GENÇ-İŞ” Projesi ve Kalkınmada Öncelikli Yörelerde 300 bin kişilik Geçici İstihdam Projesi. (Toplam 2.25 milyar YTL)

(4) İŞ KURMA DESTEK PROJESİ: GENÇ-İŞ KUR Projesi, Mikro ve Risk Kredisi Desteği (toplam 1.975 milyar YTL)

(5) AR-GE DESTEĞİ Projesi: AR-GE ve Yeniliklere karşılıksız nakit desteği (toplam 3.380 milyar YTL)

(6) TARIMA DESTEK, ÇİFTÇİYE GÜÇLÜ KORUMA Projesi: Çiftçi ve tarımı bugünkü iktidarın verdiğinin iki katını aşan kapsamlı koruma ve destek (toplam 11.28 milyar YTL)

(7) BÖLGESEL KALKINMA, EŞİTLİK ve ONARIM Projesi: (detay verilmemiş) (toplam 9.87 milyar YTL)

(8) ÇAĞDAŞ SOSYO-EKONOMİK ALT YAPI Projesi: Sanayi ve Turizm ile Eğitim ve Sağlık Sektörlerine yönelik (Ulaştırma, İletişim ve Enerji dahil) çağdaş ALT YAPI (toplam 16.9 milyar YTL)

Projelerin toplam maliyeti 47 milyar dolar civarında. Yazar, projelerin Arjantinli popülist Peron’un bile yüzünü kızartacak kadar popülist olduğunu düşünüyor. Projelerin detaylarının verilmemesini garip karşılayan yazar, sözlerini şu cümlelerle tamamlıyor:

"Genç Parti’nin bile CHP popülizminden şikayetçi olması trajikomik.Bizce CHP projelerin finansmanı hayalci gerçek dışı. Projelerin kendisi de azgın popülist!"