BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  POLİTİKA

Uluç sapına kadar 27 Mayısçı

Fransız ihtilali neyse 27 Mayıs ta aynısı diyor. Türkiye'nin özgürlük tarihinin dönüm noktası olarak görüyor.

Abone ol

27 Mayıs darbesinin yıldönümünde eski tartışmalar yeniden alevlendi. Darbeyi savunanlar ile karşıtları bir kez daha karşı karşıya geldi.

Adnan Menderes'i idama götüren darbenin ateşli savunucularından birisi de Sabah yazarı Hıncal Uluç. 27 Mayıs'ı darbe olarak görmüyor. Fransız ihtilali neyse 27 Mayıs'ı da öyle görüyor: ..

Uluç'a göre Demokrat Parti iktidarının ülkenin en karanlık günleri olduğunu görüşünde. Uluç, o günlerin tarifini şöyle yapıyor:

"Ben 27 Mayısçıyım.. Sonuna kadar ve sapına kadar..
Çünkü
ben, romantik demokrat değilim.. Ben o günleri yaşamış bir cumhuriyetçiyim..  Demokrasinin ve cumhuriyetin tüm ilkelerinin ayaklar altına alındığı karanlık günleri bir muhalif gazeteci ve bir Mülkiye öğrencisi olarak yaşadım ben.. Unutmam mümkün değil.."

O günleri yaşamayanların söylenenleri anlamasının zor olduğunu biilyor. Uluç, 27 Mayıs'ın Fransız ihtilali kadar özgürlükçü bir ihtilal olduğunu şu sözlerle savunuyor:

"Şimdi o günleri yaşayamayanlara, 26 Mayıs'ı bilmeyenlere, 27 Mayıs'ı anlatmak mümkün değil.. Hoş, 11 Eylül'ü çok iyi bildikleri halde 12 Eylül'e nasıl saldırdıkları da meydanda ya..
27 Mayıs, meşruiyetini kaybetmiş, demokrasinin tüm ilkelerini ayaklar altına almış, Cumhuriyetin tüm kurumlarını yok etmiş bir despot iktidara karşı, Türk Ulusunun direnme hakkını kullanışıdır..
27 Mayıs bir darbe değil, bir ihtilaldir.. Fransa İhtilali, dünya özgürlük tarihinde neyse, 27 Mayıs, Türkiye tarihinde odur.
Bir de 28 Mayısı var tabii, ihtilalin.. Bu ülke tarihinin en demokratik devrimine sahne olan 28 Mayıs'ı.. Ondan da yarın söz edeceğiz!.. "