BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Tezkere pazarlığındaki şok teklif

1 Mart tezkeresi için görüşmeleri yürüten Deniz Bölükbaşı sır pazarlığı açıkladı. ABD bakın PKK için ne istemiş.

Abone ol 1 Mart tezkeresi için görüşmeleri yürüten Deniz Bölükbaşı’dan tarihi açıklamalar: ABD, 'bizimle Irak’a gel ama PKK’ya dokunma' dedi.

2003 yılında 1 Mart tezkeresi öncesi ABD ile müzakereleri sürdüren eski Büyükelçi Deniz Bölükbaşı’nın canlı yayında ilk kez açıkladığı bir belge yankı uyandırdı.

ABD’li generalin, olası bir Irak harekatı sırasında Kuzey’den girecek Türk birliklerinin PKK ile “çatışmaya girememesi” konusunda yazılı taahhüd istediği, ancak bu isteğin sert biçimde geri çevrildiği ortaya çıktı.

MHP’den aday olan Deniz Bölükbaşı, ABD Müzakere Heyeti Başkanı Marisa Lino’nun , Mehmetçiğin “PKK karşısında yalnızca meşru müdafa amacıyla silah kullanabileceğine” ilişkin önerisinin yer aldığı belgeyi ekrandan da gösterdi. Bölükbaşı, “Belgeyi masaya fırlatıp görüşmenin bittiğini söyledim” dedi.

İşte Bölükbaşı’nın anlatımıyla 2003’teki tezkere pazarlıkları sırasında yaşananlar:

* KABUL EDİLEMEZ PKK MADDESİ: K.Irak’a girecek olan Türk askerlerinin hangi şartlarda çatışmaya gireceği ile ilgili düzenlemeler vardı. Irak kuvvetleri ile çatışmaya girmeyeceğiz, diğer bölgelerle normal şartlarda çatışmaya girmeyeceğiz, bunlarda sorun yoktu fakat ABD heyetinin bize önerdiği madde, PKK gibi teröristlerle mücadelede sadece meşru müdafaa hakkı durumunda çatışmaya girilmesi gibi anlaşılması ve kabul edilmesi mümkün olmayan bir maddeydi.

* BU METNİ BARZANİ BİLE TEKLİF ETMEZ: Görüşmelerde ABD’lilere şunları söyledim; ’Türkiye’yi müttefik olarak görme konusundaki yaklaşımınız beni hayrete düşürmüştür. Üstelik bunu Türkiye topraklarından geçeceğiniz bir harekatta önümüze getiriyorsunuz. Sizin temel amacınız K. Irak’taki Kürtleri amacınızı gerçekleştirmede en önemli unsur olarak görebilirsiniz. Kürtleri müttefik olarak gördüğünüz çok açıktır. Ben size iyi şanslar dilerim. Bu metni Barzani bile söyleyemezdi. Bunu getirmiş olmanız ilerde sizin açınızdan büyük bir tarihi hata olarak hatırlanacaktır.’

* “KAĞIDI YOK SAYIN” DEDİLER: Birkaç saat sonra gelip bu kağıdı yok farzetmemizi söylediler. Biz onlara müteakiben şunları içeren bir metin verdik. Türk birlikleri Türk komutası altında olacaktır. PKK ile mücadelede serbest olacaktır. Geriye kalan maddelerde mutabıkız.

* SANKİ TATBİKAT BELGESİ: ABD’nin Irak askeri harekatı için Türkiye’ye gelecek birlikleriyle ilgili metni sanki bir NATO müttefikinin diğer bir NATO ülkesinde tatbikata giderken yaptığı çok genel bir düzenlemeydi. Müzakereler başlayınca anladım, ABD’liler 11 Eylül’ün etkisiyle olsa gerek rasyonel düşünemiyordu. Türkiye’den istedikleri açık bir çekti, bizimle müzakere etmeden, 5-6 sayfalık bir talep. Bu herkes gibi beni de ciddi bir endişeye sevketti.

* ABD’NİN İSTEKLERİ: Bizden 80 veya 90 bin kişilik ABD kara gücünün Türkiye’ye konuşlandırılması, Türkiye’den geçiş izni, K. Irak irtibat timlerinin Türkiye’den geçişi, bazı askeri istihbarat uçuşları için hava sahasının kullanılmasını istediler. Bunları Sayın Ecevit’e iletmişlerdi.

* 10 ARALIK GÖRÜŞMESİ: AKP’li hem milletvekili hem danışman sıfatını taşıyan Egemen Bağış ve Cüneyd Zapsu, ABD ile ’back channel’ açtı. Bu ABD’lilerde ilave bir ümit yarattı. O dönemde Uğur Ziyal defalarca ABD Büyükelçisi’ne bunlara itibar edilmemesini, hükümetin görüşünü yansıtmadığını bildirdi.