BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,72
ALTIN 2.428,91
HABER /  POLİTİKA

CHP Şubatta sine-i millete dönecek

Erken Seçim olması gerektiğinin baş savunucularından olan gazeteci Tuncay Özkan'dan şok iddialar.

Abone ol

Erken seçim olması gerektiğini savunan isimlerin başında gelen Kanaltürk televizyonunun sahibi gazeteci Tuncay Özkan Vatan gazetesine verdiği röportajda ilginç iddilarda bulundu:

Sizce Erdoğan cumhurbaşkanı olmak konusunda son kararını verdi mi?
Yüzde yüz. Bu işe çok önce karar verdi.

Tamam çok istiyor ama sanki daha hâlâ tartıyormuş gibi gelmiyor mu size de?
Başbakan’ın tarttığı şey karşıtları... Acaba muhalifler neyi, ne kadar yapabilir diye onu tartıyor: CHP sine-i millete döner mi? Anavatan CHP’yi izler mi? Böyle bir durumda ben ne yaparım? Ya da sokakta toplumsal muhalefet artar mı?

Yani kafasında hâlâ “Olmayabilirim” var?
Hayır, “Nasıl olabilirim” var. Çünkü olmayabilirim noktasında olsa konuşmalarının birinde bir açıklık noktası olur. Hiç olmayabilirim diyen bir lider, partisinin kongresini öyle yapar mı? Resmi kendi yerine Abdullah Gül’ü gösterdi; kendisi için de bir veda hutbesi okutmadığı kaldı!

Ama o kongre sonradan şöyle de çevrilmeye müsait: “Ben size o gün cumhurbaşkanınızı takdim ettim” demeye?
Hayır, ona egosu izin vermez. Hatırlayın, Abdullah Gül daha başbakanken havaalanında AB’yle ilgili bir konuşma yapıyordu, Erdoğan tuttu, kolundan çekip götürdü. Orada Başbakan gazetecilere bir açıklama yapıyor oysaki... Yani onun egosu cumhurbaşkanlığını Gül’e bırakmaya müsaade etmez...

Peki sizce gerçekten de Erdoğansız bir AKP oy kaybeder mi?
Göreceksiniz, asıl Erdoğanlı AKP daha büyük oy kaybeder. Çünkü halk artık Erdoğan’a bir şamar atmak istiyor. Çünkü o, bu halka küfretti. Recep Tayyip Erdoğan’ın hiç şansı yok. Kaldı ki ben de Gül’ün başbakanlığını, Erdoğan’ın başbakanlığına tercih ederim.

Ya cumhurbaşkanlığını?
Hayır, çünkü cumhurbaşkanlığı başka bir şey. Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin ve Türk dünyasının önderidir. Ama AKP’nin lider kadrosunun ideolojisiyle Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ideolojisiyle çatışıyor. En tepede yapılan böyle bir kavgayı Türkiye kaldıramaz.

Lider kadronun dışından bir isim önerseler?
Bence Meclis’in içinde en uygun isim Gülsün Bilgehan (CHP Ankara Milletvekili. İsmet İnönü’nün torunu, duayen gazeteci Metin Toker’in kızı). Türkiye’nin ilk kadın cumhurbaşkanı olabilir. Çok da gurur verici olur... Harika olur...

Erdoğan'ı Cumhurbaşkanlığı'ndan sizce ne vazgeçirir?
Bunun olamayacağını gördüğü zaman vazgeçer. Meydanda insanların “Olma!” diye bağırması; arkasından CHP’nin sine-i millete dönme kararlılığı Erdoğan’ı vazgeçirir.

Mesela askerin bu konuda olumsuz bir şey diyecek olması vazgeçirtmez, hatta tam tersine kamçı etkisi yapar mı?
Bence asker hiçbir şey demeyecek. Çünkü TSK’nin Erdoğan’la birlikte aldığı yol ortada. Devreye gireceğini hiç zannetmiyorum.

Peki siz CHP’nin sine-i millete döneceğine inanıyor musunuz?
Yüzde 99.9 demiyorum, CHP yüzde yüz sine-i millete dönüp, parlamento dışına çıkacak.

Sizce bunu yapmak için CHP’nin ne kadar zamanı kaldı?
En geç Şubat ayında yapacak.

Cumhurbaşkanı ne yapar o zaman?
“Ne yapmalı” derseniz; bence Köşk’e tarafları çağırır, bir uzlaşı arar, olmazsa, sine-i milletten dönüş yoksa, o zaman fesih yetkisini kullanır, Meclis’i fesheder. Anayasa’dan kaynaklanan böyle bir yetkisi var.

Türkiye 17 Mayıs’a Erdoğan’la uyanırsa ne olur?
Çok kötü şeyler olur. Milletle kurumlar, kurumlarla cumhurbaşkanlığı, cumhurbaşkanlığıyla millet kavgalı hale gelir. İş, umut, mutluluk üretilemez. Türkiye’yi karabasanlar alır. Tufandır ondan sonrası...

Celal Bayar dönemini mi çağrıştırmak istiyorsunuz?
Hiç kimsenin başına gelmeyenler başına gelir diyorum. Özal’a yapılanlarla karşılaştırılamaz bile... Asıl şimdi ben size sorayım; Erdoğan cumhurbaşkanı oldu; seçime kadar geçecek altı ayda Türkiye’de hangi yasalar çıkar?

Sizce sumen altında beklettikleri yasa tasarıları mı var?
Aman efendim, yarı başkanlık sistemini getirmek için bile hazırlıkları var.

Yani Erdoğan cumhurbaşkanı olursa altı ay içinde de Başkan olabilir mi?
İmparator bile olur!