BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.432,37
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP MYKda Kılıçdaroğlu depremi

CHP Genel Sekreteri Önder Sav MYK toplantısını terk etti. MYK Sav'a istifa çağrısı yaptı.

Abone ol

CHP'de grup başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun hafta sonunda yapılak kurultayda genel başkanlığa aday olduğunu açıklamasının ardından farklı sesler yükselmeye başladı.

Başta önder sav olmak üzeri 55 milletvekili Kılıçdaroğlu'na destek bildirisi yayınlarken, MYK toplantısı tartışmalı geçti. CHP MYK toplantısında istifa eden Deniz Baykal'a "Partinin başına dön" çağrısında bulunuldu. Önder Sav, Kılıçdaroğlu'nun adaylığını desteklediğini ve Baykal'ın yeniden aday olması durumunda destek vermeyeceğini açıklayarak toplantıyı terk etmişti.

CHP'Lİ SAYAN: "SORUN KILIÇDAROĞLU DEĞİL"

Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel başkan adaylığına ilişkin CHP Genel Sekreteri Önder Sav ile tartışma yaşayan CHP MYK üyesi Savcı Sayan, "Sorun Kılıçdaroğlu değil, olayı bu kadar küçümsemeyin" dedi. Savcı Sayan MYK çıkışında gazetecilerin soruları üzerine, parti içinde tartışmaların yaşanabileceğini ve bunun normal olduğunu belirterek, "Komployu kim yaparsa karşıyız. Sorun Kılıçdaroğlu değil, olayı bu kadar küçümsemeyin" dedi. Sayan'ın toplantıda Önder Sav'a "komployu sen yaptın" dediği ve tartışmanın bu yüzden çıktığı öne sürüldü. Toplantıyı tereken Sav, şu anda odasında CHP'li il başkanlarını kabul ediyor. CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek de saat 16.30'da bir açıklama yapacak.

ÖNDER SAV'A İSTİFA ÇAĞRISI

SAV'DAN İSTİFA ÇAĞRISINA YANIT: HADDİNİZ  DEĞİL! 

CHP Genel Sekreteri Önder sav MYK toplantısı sonrasında gelen istifa çağrısına, “Bu çağrının hiçbir önemi yok. Beni istifaya davet etmek Mustafa Özyürek'in haddi değildir, hakkı da değildir. Ben hesabımı kurultay delegelerinden başka kimseye vermem” şeklinde cevap verdi.

ÖZYÜREK İKİ GÜN ÖNCE KILIÇDAROĞLU DİYORDU

Alınan bilgiye göre, Sav 12 İl başkanı ile yaptığı görüşme sırasında izlediği Özyürek’in açıklamasına şöyle değerlendirdi: "Sayın Özyürek, daha iki gün önce kafasındaki adayın Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu söylemişti. Bu yaşta bu olgunluktaki insanların koltuklarına sımsıkı bağlanmasından utanç duyuyorum. Devlet kuran gelenekten gelen CHP ve onun sağduyulu kurultay delegeleri halkın sesine kulak verecek, CHP'de beklenen değişim gerçekleşecektir. Bu değişime abilik yapmaktan onur duyuyorum."

Önder Sav'ın il başkanlarından Kılıçdaroğlu'na destek için imza topladığı da öğrenildi.

CHP Merkez Yürütme Kurulu'nda Önder Sav'a taraf olduğu için istifa çağrısı geldi....

CHP MYK Sözcüsü Mustafa Özyürek, 'CHP'ye bir komplo yapılmıştır. CHP birlik ve bütünlük içinde hareket etmelidir. Genel Başkanımız Deniz Baykal'ın engin deneyim ve birikimlerine büyük ihtiyaç duyulmaktadır. Bu düşüncelerle kendisinin kurultayda yeniden genel başkanlığa getirilmesinin ülkemizin ve partimizin geleceği açısından vazgeçilmez bir zorunluluk olduğuna inanıyoruz. Kurultayda bütün partililerimizi bu mesaja uygun hareket etmeye çağırıyoruz. Sayın Genel Sekreterin kurul üyelerine danışmadan, bu konuda görüş açıklamış olması nedeniyle kendisini bu görevden çekilmeye davet ediyoruz. Bu davette bütün MYK üyelerinin bütün imzası bulunmaktadır. MYK'nın kararı budur. Kurulumuz kurultay çalışmalarını da değerlendirmiş ve kurultayımızın CHP'ye yakışan olgunlukta geçmesi için de her türlü çabanın gösterilmesini  kararlaştırmıştır. Bu konuda çalışmakta olan komitenin faaliyetlerini hızlandırarak devam ettirmesi gerektiğini söylemiştir.

SORULAR

Kılıçdaroğlu'nun adaylığı ile ilgili Baykal'la görüşmeniz oldu mu?

Sayın Baykal'a bu çağrımızı sizler vasıtasıyla ve doğrudan iletiyoruz. Yarın il başkanları toplantısı var. Son karar Deniz Baykal'a ait olacaktır.

Deniz Bey bu çağrıyı kabul etmezse...

Biz bu çağrıyı yapıyoruz. Dikkat ederseniz bu çağrımızdaki temel konu bir adaylık yarışı ve süreci değildir. CHP'ye dönük komplonun etkisiz kılınması partimiz için birinci öncelik taşımaktadır. Bu amaçla sayın Deniz Baykal'ın tekrar göreve gelmesinin bu komploları etkisiz kılmak ve hesabını sormak açısından son derece hayati olduğunu  düşünüyoruz. Sayın Kılıçdaroğlu çıkmıştır, başka adaylar da çıkabilir. MYK onunla meşgul değildir. MYK'nın konusu sayın Baykal'a karşı hazırlanmış olan komplonun etkisiz kılınması ve Deniz Baykal'ın göreve geldiği takdirde bu mücadelenin çok daha iyi yapılacağı konusundaki inancıdır. Sıradan bir kurultay süreci yaşıyor olsaydık daha farklı sonuçlar ortaya çıkabilirdi. Biz içinde bulunduğumuz tehlikenin boyutlarını dikkate alarak bu çağrıyı yapıyoruz. Sayın Başbakanın ve sözcülerin her gün CHP'ye ve sayın Baykal'a dönük ahlak dışı ve insafsız suçlamalarını görüyorsunuz, okuyorsunuz, dinliyorsunuz, bunları etkisiz kılmanın yolu sayın Baykal'ın göreve gelmesidir.

Sayın'ın Sav'ın Kılıçdaroğlu'na destek vererek böylesine bir komploya alet olduğu yönünde bir değerlendirme yapıldı mı?

Komplo bizim değerlendirmemiz sayın Baykal'ın değerlendirmesiyle ortaya çıktığı gibi hükümet tarafından ortaya çıkan bir komplodur. Sayın Kılıçdaroğlu'nu  destekleyenlerin bu komplonun parçasıymış gibi gösterilmesi doğru değildir. Şu anda içinde bulunduğumuz ortamda biz bu komplolarla mücadele etmek için sayın Deniz Baykal'ın göreve gelmesinin çok daha uygun olduğunu düşünüyoruz. Başka arkadaşlarımız farklı düşüncede olabilirler.

60'a yakın milletvekili sayın Kılıçdaroğlu'na destek verdi. Bir bölünme tehlikesi var mı?

Hayır! CHP bu kurultaydan bütünlük içinde çıkacaktır. Sonunda bir yarış olur mu olmaz mı hep birlikte göreceğiz. Son aşamada bir yarış olursa demokratik bir yarıştır. Kurultayımız demokratik yarışın gereklerini yerine getirir. Herkesin bu konuda dikkatli olması gerektiğini ifade ediyoruz.