BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP koridorlarında adaylık pazarı

Aile sigortası ve bedelli askerlik önerileriyle büyük tartışma yaratan CHP'de yüzler gülüyor...

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA KULİSİ- Ne İklim'in taciz iddiaları ne de parti içi tartışmalar... CHP'de yüzler gülüyor. Parti yönetimi Aile Sigortası ve bedelli askerlik vaatlerinin yarattığı tartışma ile gündemi belirlemenin keyfini yaşıyor.

Bu izlenimi CHP Genel Merkezi'nde yaptığımız son ziyarette edindik. "Nasılsınız" sorusunu yönelttiğimiz her partiliden "Çok iyiyiz. Görmüyor musunuz, hep CHP gündem yaratamıyor diye eleştirirdiniz. Artık gündemi CHP belirliyor" yanıtı aldık.

Son yaptığımız CHP ziyaretinden öncelikle parti koridorlarının geçmiş seçim dönemlerinde olduğu gibi "Pazar yeri"ni andırdığını not düşelim. CHP milletvekili adaylarının nasıl belirleneceği konusunda net bir karar almadı. Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun bazı illerde önseçim yapacağı açıklaması sonuç vermeyecek gibi görünüyor. Merkezi yoklama ihtimali güçlenince de adaylar da ellerinde dosyaları ve kartvizitleri ile "Bir faydası olabilir?" diye genel başkan yardımcılarının odaları önünde kendilerini göstermek için sıra bekliyor.

Ama aday adayları genel başkan yardımcılarını boşuna bekliyor. Aday adaylarının yoğun ziyaretleri nedeniyle mevcut odalarında çalışmayan genel başkan yardımcılarının bir çoğu bu nedenle partinin bir başka katında çalışmayı tercih ediyor. Odalarına sadece randevulu ziyaretçileri için iniyorlar.

AİLE SİGORTASI YARDIM BAĞIMLILARI MI YARATACAK?

Odasında yakaayabildiğimiz isimlerden biri partinin yeni politikalarını belirleme noktasında en etkin isim olan Genel Başkan Yardımcısı Sencer Ayata oldu. Aile sigortası önerisinin yarattığı tartışmadan büyük memnuniyet duyan Ayata şimdi bunu halka anlatmanın yolları üzerinde çalıştıklarını söylüyor. "Kaynak ne?" sorusunu artık duymak istemeyen Ayata, ülkenin geleceği olarak gördüğü proje için "Gelecek kuşakları yetiştiren aileler için harcanacak ekstra 7-8 milyar liranın sözü edilemez" diyor.

Ayata'nın bir tepkisi de yapılacak yardımın bağımlılılığa yol açacağı yönünde eleştiri yapan akademisyenlere. Projenin yardım bağımlısı yaratacağı, insanları tembelliğe iteceği, işsizliği arttıracağı yönündeki eleştirileri değerlendiren Ayata, "Yardım bağımlısı yaratabilir. Bu riskler tabiki var. Biz de bu riskleri görmüyor değiliz. Nedir risk yüzde 8 mi, 9 mu? Ama resmin bütününü görmek zorundayız. Bu riskler varken resmin bütününü görmeyecek miyiz? Hocaların bu anlamda eleştirilerini anlamakta zorluk çekiyorum."

HEM YARDIM ALIP HEM ÇALIŞMAK MÜMKÜN

Aile sigortasının tam bilinmediği için bu eleştirilerin geldiğini anlatan Ayata projedeki önemli bir ayrıntıyı daha paylaştı. Ayata'nın verdiği bilgiye göre yoksulluk yardımı almak çalışmaya engel değil. Bu yardımı alan kimse çalışmayacak diye bir şey yok. Kişi asgari ücretle bir yerde çalışıyorsa bu durumda onun ailesine yine para verecek ama miktarı düşecek. 600 değil ama baktığı kişi sayısı, anne-baba olup olmaması gibi bazı kriterlere göre 200 TL yardım yapılabilecek.

SEÇİM BİLDİRGESİ İÇİN EN DOĞRU ZAMAN ARANIYOR

CHP'nin seçim bildirgesi için de hummalı bir çalışma yürütülüyor. Bu çalışmanın içinde de olan Ayata çok somut ve net vaatlerin bulunduğu bildirgenin açıklanacağı söylendi. CHP'nin hangi konuda ne düşündüğünü açıklıkla ortaya koyan, seçim vaatlerinin yer alacağı bildirgenin ne zaman açıklanacağı ise belli değil. MHP'nin aylar öncesinde açıkladığı bildirgenin unutulduğunu söyleyen Ayata en doğru zamanı yakalamaya çalıştıklarını söyledi.

SEZGİN TANRIKULU NEREDEN ADAY OLACAK?

Hakikatleri Araştırma Komisyonu, Koruculuğun kaldırılması gibi CHP'nin iki önemli çıkışını yapan Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu bir süredir nereden aday gösterileceğiyle ilgili de tartışılıyor. Kulislerde Tanrıkulu'nun Diyarbakır yerine İstanbul veya Mersin'den aday gösterilebileceği, eğer böyle olursa bunun parti içinde ciddi sıkıntı yaratacağı konuşuluyor. Ortada yansıtıldığı gibi bir tartışma olmadığını söyleyen Tanrıkulu tepkisini "Erbil'den aday olacağım. Herkese yer bulundu da Sezgin Tanrıkulu'na mı bulunamıyor" sözleriyle gösteriyor.