BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Altı Okspor'a karşı İMÇ Sakarya!

akarya İMÇ Spor, 1950'de CHP'lilerin takımı Altı Okspor'a karşı kurulmuş. Artık ne plakçılar çarşısı eskisi gibi hareketli ne de kulüp eskisi gibi üst liglerde.

Abone ol

Yağmur çamur, yaz kış demeden İstanbul amatör liglerinde top koşturan kulüpleri konu edinen Radikal yazarı Efkan Ata, bugünkü yazısında futbol tarihimizde pek bilinmeyen ilginç bir konuyu kaleme aldı...

Efkan Ata'nın kaleminden İstanbul'da CHP'liler'in kurduğu Altı Okspor'a karşı dönemin Demokrat Partililer'in desteklediği İMÇ Sakaryaspor'un hikayesi şöyle:

- Bir dönem şarkıcı olmak isteyenlerin müzik şirketlerinin kapısında sıraya girdiği, Türk filmlerine defalarca bu konuda mekân olmuş İMÇ’yi bilmeyen var mıdır acaba? Tam ismiyle İstanbul Manifaturacılar Çarşısı, 1969 yılında, o dönem Mahmutpaşa esnafını Unkapanı’nda toplamak için yapılmış ancak bu başarılamamış. Bunun yerine özellikle 5 ve 6. bloka müzik yapımcıları yerleşmiş ve tüm Türkiye’de bu konuda büyük ün yapmış. Şimdilerde eski günlerini mumla arayan İMÇ’nin adını taşıyan bir de spor kulübü var. Sakarya İMÇ Spor. İMÇ isminin nereden geldiği belli, ya Sakarya? Bunun için 1950’li yıllara uzanmak gerekiyor.

İstanbul’un Eminönü ilçesine bağlı, Unkapanı’nın hemen arkasında kalan Küçükpazar semti… 1946 yılında semtteki Cumhuriyet Halk Partililer, daha sonraları Küçükpazarspor ismini alacak olan Altı Okspor Kulübü’nü kuruyorlar. Buna karşılık mahalledeki Demokrat Partililer de 1950 yılında Sakaryaspor’u hayat geçiriyor. Kulüp ismini, Türk tarihinin dönüm noktalarından olan Sakarya Meydan Muharebesi’nden alıyor, renk olarak da sarı ve yeşili seçiyor.

Türk futbol tarihinde eşine ender rastlanacak olan siyasi bazlı Küçükpazarspor-Sakaryaspor rekabeti uzun yıllar devam ediyor. İki kulübün aralarındaki maçlara o denli önem veriliyor ki yeri geliyor Sakaryalı yöneticiler bir galibiyet sonrası tüm takımı dönemin ünlü gazinosu Maksim’e götürebiliyor. Küçükpazarspor rakibine oranla ekonomik yönden daha güçlü olduğundan başarıları da haliyle daha fazla oluyor. Kırmızı-Beyazlılar o dönem semtteki kiliseyi koruyunca kilise de bağışlarını Küçükpazarspor’a yapıyor hep. İki kulüp arasındaki rekabet şu sıralar yerini dostluğa bırakmış durumda.

Tek il şampiyonluğu

Sakaryaspor’un tarihindeki en büyük başarısı 1964 yılındaki il birinciliği. Takım Türkiye Amatör Futbol Şampiyonası’ndaysa finalde, daha sonra efsanevi Eskişehirspor’un çekirdeğini oluşturacak olan Eskişehir Demirspor’a yeniliyor. Yıl 1972… İMÇ esnafı ve çevresindekiler bir futbol kulübü kurmaya karar veriyor. Sarı-siyah renklere sahip bu kulüp resmi dernek statüsüne de geçiyor ancak hem kulübün tesisi olmaması hem de o çevrede çok fazla kulüp olması nedeniyle tüm gayretlere karşın Futbol Federasyonu İMÇ’yi federe yapmıyor. Takım da özel maç ve turnuvalarda yaşamını sürdürüyor.

Bu yıl 2. Amatör

Yıl 1988… Yılların Sakaryaspor’u zor durumdadır, kapanma tehlikesi vardır. Semtin ileri gelenleri bu duruma razı olmaz ve kulüp İMÇ ile birleşir. Böylece Sakarya İMÇ Spor Kulübü oluşur. Renkleri de sarı-siyah-yeşil olarak belirlenir. Kısıtlı şartlara karşın uzun süre istikrarlı bir çizgi yakalayan Sakarya İMÇ, İstanbul Süper Amatör Lig’de de mücadele etmesine karşın son üç sezonda Süper Amatör’den 2. Amatör’e kadar geriledi. Takım bu sezon 2. Amatör Lig’de mücadele edecek. Kulübün ayrıca U19 ve U17 takımları mevcut.