BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,89
ALTIN 2.428,84
HABER /  EKONOMİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: 6 termik santralin 14 ünitesine geçici çalışma ruhsatı verildi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, kapatılan termik santrallerden ünite ve bacaları mevzuata uygun hale getirilenlere 1 yıl geçici çalışma ruhsatı verildiğini açıkladı.

Abone ol

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Manisa Valiliğini ziyaret etti ve İl Değerlendirme Toplantısı'na katıldı. Ziyaret sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Kurum, 1 Ocak tarihinde kapatılan termik santrallerle ilgili son bilgileri paylaştı.

Santraller mevzuata uygun hale getirildi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Soma Termik Santralinin 6 ünitesinden 4'üne, Kangal Termik Santralinin kapalı olan 2 ünitesine, Çatalağzı Termik Santralinin kapalı olan 2 ünitesine, Seyitömer Termik Santralinin 4 ünitesinden 2'sine, Tunçbilek Termik Santralinin 3 ünitesinden 2'sine, Afşin A Termik Santralinin 4 ünitesinden 2’sine 1 yıl geçici çalışma ruhsatı verilmiştir. Bu üniteler ve bacalar mevzuata uygun hale getirilmiştir." ifadelerini kullandı.

Limit aşılırsa yeniden kapatma olacak

Bakan Kurum, "Mevzuatta yer alan limit değerlerin aşılması durumunda kapatma dahil tüm idari yaptırımları 1 Ocak'ta yaptığımız gibi kararlılıkla uygulayacağımızı duyurmak isterim" dedi.

Termik santralleri 7 gün 24 saat izliyoruz

Bu iyileştirmelerin süreç içerisinde devam etmekte olduğunu belirten Kurum konuşmasına şöyle devam etti: "Biz geçici çalışma ruhsatı verdiğimiz bu ve önceki termik santralleri de 7 gün 24 saat izliyoruz. Burada vatandaşımızın sağlığını, güvenliğini ilgilendiren hususları denetliyoruz. Aykırı bir durum tespit edersek geçmişte olduğu gibi cezai işlem ve kapatma süreci yürüteceğimizi buradan duyurmak istiyorum.”

Filtre takmayan bazı santraller kapatılmıştı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, geçtiğimiz ocak ayında düzenlediği basın toplantısında filtre ve baca gazı arıtma gibi çevresel yatırımları tamamlaması gereken 13 termik santralden beşinin tamamen, birinin ise kısmen kapatılmasına karar verildiğini açıklamıştı.

Erdoğan düzenlemeyi onaylamamıştı

Termik santral düzenlemesi kamuoyunda yoğun tartışmalara neden olmuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisi AK Parti ve MHP’nin oylarıyla 21 Kasım 2019'da TBMM'de kabul edilen düzenlemeyi onaylamamıştı. Söz konusu düzenleme, termik santrallerin bacasına filtre takılmasını iki buçuk yıl ertelemeyi öngörüyordu.