BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Cep alkol kadar tehlikeli

Direksiyon başında konuşmak sadece hareketleri kısıtlamıyor, dikkat dağıtıp refleksleri zayıflatıyor

Abone ol

ABD"li bilim adamları cep telefonu kullanan sürücülerin alkollülerden farkı olmadığını ortaya çıkardı. "Cep"ler kulaklıkla bile olsa kaza riskini 5 kat artırıyor.

ABD"li bilim adamlarının yaptığı bir araştırma, direksiyon başında cep telefonuyla konuşan şoförlerin, içkili araç kullananlar kadar tehlikeli olduğunu ortaya koydu.


Utah Üniversitesi"nde yapılan araştırma 40 şoför üzerinde yapılan simülasyon testlerine dayanıyor.

Araştırma kapsamında her bir denek, araç simülasyonuna dört kez girdi; bir kez dikkatlerini azaltacak bir unsur olmadan, bir kez cep telefonuyla, bir kez kulaklık ya da hoparlörü olan cep telefonuyla, bir kez de yasal limitin üzerinde alkol alarak.

Sonuçlar, şoförlerin cep telefonunu nasıl kullanırsa kullansın reflekslerinin aynı derecede zayıfladığını ve kaza yapmaya daha meyilli olduklarını gösterdi.

Şoförler sarhoş olduklarındaysa arabayı daha yavaş kullanıp daha az kaza yaptılar.

Sonuçta ise alkol ya da cep telefonu kullanmanın, kaza riskini en az beş kat artırdığı belirlendi.

Araştırmacılar alkollü araç kullanmanın yasak olduğunu ancak cep telefonuyla araç kullanmanın birçok ülkede yasak olmadığına dikkat çekiyorlar.

Araştırmacılara göre, yolcularla konuşmak, cep telefonuyla konuşmaktan daha az tehlikeli. Çünkü yolcular da trafiğe dikkat ediyor ve zaman zaman konuşmayı kesip, tehlikeleri şoföre işaret edebiliyor.

Kaynak: www.ntvmsnbc.com