BIST 10.793
DOLAR 32,19
EURO 34,88
ALTIN 2.415,96
HABER /  DÜNYA

Kıbrasta 4 Türk tutuklandı

Kıbrıs Rum polisi, isimleri açıklanmayan dört Kıbrıslı Türk ile iki İsrailli ve bir Almanı dün akşam tutukladı.

Abone ol

Rum radyosunun haberine göre, üzerlerinde Rum pasaportu fotokopisi, koçan (tapu) ve diğer belgeler bulunması nedeniyle ifade vermek üzere güney Lefkoşa'daki Ay Demet karakoluna götürülen kişiler, saat 01:00 sıralarında serbest bırakıldı. Polis, belgelere el koyarak, değerlendirmeye aldı.
   
Rum Polis Genel Müdürü Haralambos Kulentis, konuyla ilgili açıklamasında, bu kişilerin, tutuklu olmalarını gerektirecek herhangi bir neden olmaması nedeniyle serbest bırakıldıklarını söyledi.
   
Dört Kıbrıslı Türk'ten biri doktor, diğeri muhasebeci olan iki kişi, Rum basınına yaptıkları açıklamada, aleyhlerinde bir şey olmamasına karşın, Rum polisinin kendilerini tutuklamasından ve karakola götürerek ifadelerini almasından dolayı hoşnutsuzluklarını dile getirdi.
   
Kıbrıs Rum polisi, önceki gün de Kıbrıslı Türk mimar Osman Sarper'i, Metehan Sınır Kapısı'ndan Güney Kıbrıs'a geçerken, aracında, Kıbrıslı Rumlara ait olduğu öne sürülen bazı arazilerle ilgili inşaat projeleri bulundurduğu gerekçesiyle tutuklanmıştı. Mahkemeye çıkartılan Sarper hakkında 8 gün tutukluluk kararı verilmişti.

KKTC Cumhurbaşkanlığı, Kıbrıs Rum tarafının, Güney Kıbrıs'a geçen Kıbrıslı Türkleri tutuklama girişimlerinin, Kıbrıs Türk halkı ile Kıbrıs Rum halkı arasındaki ilişkileri kötüleştirme potansiyeli taşıdığını bildirdi.

Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Kıbrıs sorununa çözüm bulma çabalarının sonuç verebilmesi için, iki halk arasındaki ilişkileri iyileştirme ve karşılıklı anlayışı geliştirme çabalarına hız vermek gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, ''Ne var ki Kıbrıs Rum tarafı tam aksi bir davranışla, Kıbrıs sorununun varlığından kaynaklanan mülkiyet sorunu gibi sorunları, kişilerin sorumluluğuymuş gibi ele alıp uygulamalar yapmakta ve iki halk arasındaki ilişkilerin kötüleşmesine neden olmaktadır'' denildi.

Bu tür yaklaşımların, Kıbrıs sorununa çözüm bulma çabalarına olumsuz etki yapacağının bu olaylarla bir kez daha görüldüğü ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: ''Kıbrıs Rum tarafını, çözüm arayışlarını baltalayıcı bu gibi davranışları terk etmeye ve iki taraf arasındaki güncel sorunlara teknik düzeyde çalışacak komitelerde yapılacak çalışmalarla, Kıbrıs sorununa ise kapsamlı görüşmeler yoluyla bütünlüklü bir çözüm bulma çabalarına destek olmaya çağırıyoruz.''