BIST 10.168
DOLAR 32,26
EURO 34,76
ALTIN 2.401,35
HABER /  POLİTİKA

Çavuşoğlu ilk konuşmasını yaptı

Avrupa Konseyi Parlementerler Meclisi'nin ilk Türk Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Konsey'deki ilk konuşmasını yaptı

Abone ol



H.Kübra KOCAOĞLU
İNTERNETHABER

ANKARA- Avrupa Konseyi’nde tarihi bir gün yaşanıyor. Konsey'in Parlementerler Meclisi Başkanlığı'na seçilen AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu ilk Türk Başkan olarak konuşmasını yaptı. Bu ilk konuşmasında da Türkiye'de reform sürecinin devam etmesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, bunun için Anayasa değişikliklerinin gerçekleştirilmesi gerektiği mesajını da verdi.

Türkiye’nin 1949 yılından beri üyesi olduğu Konsey’in Parlamenterler Meclisi Başkanlığı’na seçilen Çavuşoğlu bu görevi üstlenmekten ötürü gurur duyduğunu söyleyerek, "Avrupa’nın ortak değerlerine inanmalı ve sahip çıkmalıyız" dedi.

MEVLANA'DAN ALINTI
Mevlüt Çavuşoğlu konuşmasının bir bölümünde Mevlana Celaleddin Rumi'den alıntı yaparak insan sevgisi ve hoşgörünün önemine değindi. Irkçılıkla mücadeleye dikkat çeken Çavuşoğlu, "Irkçılık, İslam ve Musevi karşıtlığı ve her türlü hoşgörüsüzlük ve ayrımcılıkla mücadele etmemiz gerekir" dedi.

BUNU HAYAL BİLE ETMEZDİM
 Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanlığına seçilmesine katkısı olan herkese teşekkür eden Çavuşoğlu duygularını şu cümlelerle anlattı: "Küçüklüğümde de aktif bir siyasetçi olmak isterdim.Ama ben Alanya'da gençliğimde babamın çiftliğinde çalışırken, bir gün 47 üyesi olan 800 milyon kişiyi temsil eden bir AKPM Başkanı olacağımı hiç hayal etmezdim."


BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu,  Meclis Başkanı sıfatıyla bir basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını cevapladı. Çavuşoğlu, Türkiye'deki reformların önündeki en büyük engelin Anayasa olduğunu söyledi.

Türkiye ile AB arasındaki ilişkilere değinen Çavuşoğlu, AB'nin Türkiye'yi daha fazla teşvik etmesi gerektiğini, Türkiye'nin önüne engel çıkartmaması gerektiğini söyledi.Türkiye'de hükümetin reform çalışmalarını kararlılıkla sürdürdüğünü kaydeden Çavuşoğlu, demokrasi standardının yükseltilmesi için bu çalışmaların devam edeceğini belirtti.

Çavuşoğlu, AKPM başkanlığı görevine seçilmesinde de Türkiye'nin insan hakları ve demokrasi alanında yaptığı ilerlemenin etkili olduğunu ifade etti.

DARBELER BU TÜR GÖREVLERE ENGELDİ
Türkiye'nin daha önce iç sıkıntılar ve askeri darbeler yüzünden Avrupa Konseyinde bu tür bir göreve talip olamadığını hatırlatan Çavuşoğlu, reformlarla birlikte Türkiye üzerindeki denetim sürecinin kalkmasının ardından, Türk parlamenter olarak bu göreve talip olmaları imkanının ortaya çıktığını kaydetti.

Avrupa Konseyi ülkeleri içinden, ilk defa Viyana'nın doğusundan bir ülkeden bir AKPM Başkanı seçildiğini hatırlatan Çavuşoğlu, başkanlık görevini daha önce sürekli 10 ülkeden parlamenterlerin üstlendiğini belirtti ve kendisinin seçilmesinin diğer ülkeler için de önemli bir mesaj teşkil ettiğini ifade etti.

Bir soru üzerine, AKPM'nin Yukarı Karabağ sorununun çözümüne katkı sağlayacağını söyleyen Çavuşoğlu, bu sorunu çözümün bölgenin istikrarı ve barışı için de önemli olduğunu vurguladı.

Çavuşoğlu, başka bir soruyu yanıtlarken, Avrupa Konseyi üyesi Rusya'nın AKPM'nin komisyon ve uzmanlık komitelerinde daha etkili rol oynaması gerektiğini sözlerine ekledi.


GÖREVİ 2 YIL SÜRECEK
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi başkanlığına seçilen ilk Türk parlamenter olan Çavuşoğlu, bu görevi 2 yıl yürütecek. Çavuşoğlu’nun başkanlığının, Türkiye’nin Kasım 2010-Mayıs 2011 tarihleri arasındaki Avrupa Konseyi dönem başkanlığıyla aynı döneme denk gelmesi de, ayrı bir önem taşıyor.


DOMUZ GRİBİ GÖRÜŞÜLMEYECEK
Geçtiğimiz günlerde, Avrupa Konseyi Sağlık Komitesi Başkanı Wolfgang Wodarg domuz gribi kampanyasının yüzyılın en büyük sağlık skandallarından olduğunu ileri sürerek soruşturma açılmasını önerdi. Parlamenterler Meclisi acil toplantı kararı aldı. Bugün yapılan toplantıda domuz gribinin acil gündem olarak görüşülmesi için gerekli üçte iki oy çoğunluğu sağlanamadı.

HAİTİ KONSEY GÜNDEMİNDE
Haiti'de gerçekleşen depremin ardından konu Konsey'in gündemine de taşındı. Avrupa'nın Haiti'ye yapacağı yardımlar gündel konu maddesi olarak Konsey'de görüşülecek.