BIST 10.267
DOLAR 32,24
EURO 34,78
ALTIN 2.413,83
HABER /  POLİTİKA

Çankaya da 301den rahatsız

Köşk'te 301 rahatsızlığı... Hedef olmaktan endişe eden Gül, adliye binası gibi çalışmak zorunda kalmaktan da korkuyor.

Abone ol

AK Parti'nin geçen hafta TBMM'ye gönderdiği TCK'nın 'Türklüğü, devleti, kurumlarını aşağılama' suçlarını düzenleyen 301. maddesindeki 'kovuşturma yetkisi Cumhurbaşkanı'nda olsun' maddesi Köşk'te rahatsızlığa yol açtı.

Savcının hazırladığı iddianameden sonra dava açılma aşamasında Cumhurbaşkanı'nın yetkisinin istenmesi Köşk'ün bir hukuk bürosu gibi çalışmak zorunda kalacağı yorumlarına yol açıyor.

BU YETKİ KİME VERİLMELİ TARTIŞMASI

AKP'nin geçen hafta TBMM'ye sunduğu yasa teklifinde, TCK'nın 301. maddesi ile 'casusluk' suçlarına ilişkin 305. maddelerinde kovuşturma yetkisi Cumhurbaşkanı'na bırakılmıştı. Yetki konusunda ilk tartışma verilecek yetkinin 'kovuşturma' yerine 'soruşturma' yetkisi olması konusunda yaşanıyor. AKP içindeki kafa karışıklığı bununla da kalmadı. Teklifte 'Cumhurbaşkanı' olarak belirtilse de 'Bu yetki kime verilmeli' tartışması sürüyor.

Partinin hukukçu yöneticilerinden Dengir Fırat, "Muhalefet teklif getirsin, komisyonda değiştirelim" sözleriyle yetkinin Köşk'e verilmesi konusunda kafası karışık AKP hukukçularının olduğunu gösterdi. Ancak muhalefet, Fırat'ın 301 çağrısına olumsuz yanıt verdi.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, "Biz yasanın bu biçimiyle, hiçbir diyalog çağrısına olumlu yanıt veremeyiz. Teklife geliş yöntemiyle, üslubuyla, biçimiyle her anlamda karşıyız" derken, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır parti olarak 301'le ilgili hiçbir konuyu tartışmayacaklarını söyledi.

GÜL'ÜN ENDİŞELERİ

AKP'nin TBMM'ye verdiği düzenlemesi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'de de rahatsızlığa yol açtı.

Gül'ün 301. madde yetkisi konusundaki endişeleri şöyle:

Ek Adliye Binası gibi olacak: Cumhurbaşkanlığı'nın 301 ve 305. madde davaları konusunda özel bir birim kurması gerekiyor. Yılda ortalama 1300-1500 soruşturma/kovuşturma dosyası açılması ve bu dosyaların bir an önce sonuçlandırılması ihtiyacı nedeniyle bu birimin devasa boyutlarda olması kaçınılmaz. Dosyaların titizlikle incelenmesi durumunda da zanlı, savcılık vs görüşlerinin daha ayrıntılı toparlanabilmesi için Çankaya Köşkü'nün Ek Adliye binası gibi çalışması gerekecek.

Tarafsızlığı sorgulanacak: Gül'ün kararları, yasal olarak hiçbir şekilde sorgulanamayacak, değiştirilemeyecek. Ancak, benzer dosyalarda farklı kararlar vermesi, tarafsızlık açısından sorgulanmasına neden olabilecek.

Beraat kararları Gül'ü yalanlayacak: Gül'ün 'yargılansın' dediği bir isim yargılama sürecinde 'Türklüğü aşağılama' zanlısı olacak. Ancak dava beraatla sonuçlandığında yasa gereği tartışılamayan Gül'ün kararı, zanlının 'manevi' olarak mağdur olmasına neden olacak.

Milliyetçilerin hedefi olacak: Gül'ün kovuşturma izni vermemesi, yargı sürecini tamamen kapatacağı için, 301. maddeyi ateşli bir şekilde savunan milliyetçiler Gül'ün bu kararlarına karşı kampanyalar düzenleyecek.

(Radikal)