BIST 10.109
DOLAR 32,27
EURO 34,83
ALTIN 2.425,51
HABER /  GÜNCEL

Zaman Selçuku hedef aldı

İlhan Selçuk'a köşesinde yazdığı bir yazı nedeniyle soruşturma başlatıldı. Cumhurite, soruşturmanın dayanağının Zaman olduğunu söyledi.

Abone ol Cumhuriyet gazetesi İmtiyaz Sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk’a köşesinde yazdığı “Bizim savcıya ‘Abi’ nasihatı” başlıklı yazısı nedeniyle Adalet Bakanlığı’nın talimatı üzerine soruşturma başlatıldı.

Cumhuriyet gazetesinde dün yer alan habere göre, “Adli görevini yapanı etkileme” suçundan Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturmanın dayanağının, Zaman gazetesindeki “Savcıya ‘kariyerini tehlikeye atıyorsun’ mesajı” başlıklı haber olduğu iddia edildi.

Yazıdan sonra soruşturma Cumhuriyet’in haberine göre, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, 8 Nisan’da Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı’na bir yazı ile Zaman gazetesinin 29 Mart 2008 günkü sayısında yer alan “Savcıya ‘kariyerini tehlikeye atıyorsun’ mesajı” başlıklı haberin fotokopisini göndererek, soruşturma açılmasını istedi.

Haberi inceleyen Savcı Muhittin Ayata da 10 Nisan’da soruşturma başlattı. Savcı, Cumhuriyet gazetesinin 28 Mart 2008 tarihli sayısında İlhan Selçuk’a ait “Bizim savcıya ‘Abi’ nasihatı” başlıklı yazıda, TCK’nın 277. maddesi uyarınca “Adli görevini yapanı etkileme” suçunun işlendiği gerekçesiyle soruşturma yapılmasına karar verdi. Savcı, Selçuk’u telefonla arayarak ifade vermeye çağırdı, ancak kendisine sağlık durumu bildirildi.

Cumhuriyet gazetesi, dünkü haberinde, Adalet Bakanlığı’nın suç duyurusunda, Selçuk’un yazısının yerine Zaman gazetesinin haberinin gönderildiğine dikkat çekerek, Zaman’ın söz konusu haberde Selçuk’u hedef gösterdiğini iddia etti. 

SAVCILIĞA BAŞVURULDU AMA 

Cumhuriyet gazetesinin önceki günkü sayısında yer alan “Cumhuriyet’ten zorunlu açıklama” başlıklı yazıda, Selçuk’un özel hayatına ilişkin sorulara verdiği cevapların, soruşturmayla ilgisi olmamasına rağmen ifade tutanağında yer aldığına dikkat çekildi. Yazıda, gazete avukatlarının, Selçuk’un kuzeni ve avukatıyla yaptığı görüşmelerin dinlenemeyeceği, bu görüşmelerin yanlışlıkla dinlenmesi halinde ise derhal imha edileceği şeklindeki yasa hükmüne dayanarak yaptığı yazılı itiraza rağmen, bu kayıtların bir tutanakla imha edilmesi gerekirken belli gazete ve gazetecilere sızdırıldığı belirtildi. Yazıda, yasaya aykırı bu dinlemelerin dosyada saklanmasının hesabını kimin vereceğinin merak konusu olduğu da vurgulandı. 

AMELİYATTAN ÖNCE SON YAZI 

Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi’nde yatmakta olan Cumhuriyet gazetesi başyazarı İlhan Selçuk, sağlık durumu elverirse yarın kalbinden ameliyat edilecek.

Selçuk, ameliyat öncesi gazetesindeki köşesinde yayımlanmak üzere kısa bir yazı kaleme aldı. Selçuk’un yazısı şöyle:

İkisini de Eyvallah...
Arabayla asfalt yolda giderken birden karşına bir levha çıkar..
"Yol kapalı"
Bozulursun...
Ama yapacağın bir şey de yoktur.
Bugün Pazar!..
Pazartesi günü yürekten ameliyat olacağız., söylenenlere bakılırsa epey gıllı gışlı bir operasyonmuş, nalları havaya dikersek bozulmayalım, olur böyle şeyler...
...
Nalları dikmezsem...
Daha görüşürüz...
Dikersem, her ne kadar kusurumuz da olsa, affola...
İkisine de eyvallah...
İlhan Selçuk