BIST 10.084
DOLAR 32,26
EURO 34,86
ALTIN 2.430,07
HABER /  POLİTİKA

Mecliste resmi Kürtçe

DTP’lilerin verdikleri önergelerdeki ‘newroz’ ifadesi yasalara aykırı olmasına rağmen işleme konuldu.

Abone ol

Kürtçe kanunen yasak olmasına rağmen, TBMM kayıtlarında resmi işlem gördü. DTP milletvekillerinin verdiği araştırma önergesinde nevruz kelimesi, Kürtçede kullanılan haliyle “newroz” olarak yazıldı. TBMM görevlileri iade etmeleri gereken önergeleri, resmi işleme koydu. Önergeler TBMM Genel Kurulu’nda okundu.

DTP milletvekilleri, nevruz kutlamalarında yaşanan olayların TBMM tarafından araştırılması için 1 Nisan 2008 ve 3 Nisan 2008’de iki ayrı önerge verdi. DTP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan ve arkadaşlarının imzaları yer alan ilk önergede, “Van’da newroz kutlamaları da dahil son dönemlerde artan orantısız güç kullanımı ve bunun sonucu olarak meydana gelen ölümler, yaşanan insan hakları ihlalleri, bu ihlallerin sorumluları ve bu tür olayların bir daha yaşanmaması için alınacak tedbirlerin tespiti için bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasının yararlı olacağı kanaatindeyiz” denildi. 

Birçok yerde geçti

“Newroz” kelimesi önergede birden çok yerde geçti. DTP’li vekiller, 3 Nisan 2008 tarihli önerge ile aynı iddialarını yeniden TBMM gündemine taşırken, bu kez Meclis Araştırması’nın bütün nevruz olaylarını kapsamasını istedi.
DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş ve arkadaşlarının imzasını taşıyan önergede “newroz” kelimesi yine birden çok yerde kullanıldı.

Tarih ve sayı verildi

DTP’nin her iki önergesi de TBMM Başkanlığı ve Kanunlar Kararlar Genel Müdürlüğü’nce resmi işleme tabi tutuldu. TBMM görevlileri “newroz” ifadesi nedeniyle iade edilmesi gereken önergeler için “2008/1284” ve “2008/1286” şeklinde tarih ve sayı numaraları verdi.

TBMM Başkanlığı ve Kanunlar Kararlar Genel Müdürlüğü’nce resmi işleme tabi tutulan önergeler, TBMM Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar’ın 9 Nisan 2008 ve 10 Nisan 2008’de yönettiği Genel Kurul oturumlarında ayrı ayrı okundu. 

Resmi işlem yapılamıyor

Önergeler sırası geldiğinde görüşülmek üzere Genel Kurul gündemine alındı. Yürürlükteki Harf Devrimi Kanunu’na göre, Türk Alfabesi’nde olmayan harfler kullanılarak hiçbir resmi işlem yapılamıyor. TBMM Kanunlar Kararlar Genel Müdürlüğü yetkilileri, Milliyet’in konuya ilişkin sorusunu şöyle yanıtladı:
“Bu konunun üzerinde durulmalıydı. Burada bir hata var. Anayasa ve ilgili kanunlara göre Türkçede olmayan harfler ve kelimelerle yazılı evrak kamu kurumlarında işlem göremez. Bunun müeyyidesi vardır. Bu kelime kullanılmış. Bunun üzerinde durulmalı, tartışılmalıydı ama olmadı.”