BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,73
ALTIN 2.403,23
HABER /  GÜNCEL

Cam film cezası kesilenler paraya ödemeli mi ne yapmalı?

Cam filmi yasağında geçen hafta arka arkaya son dakika gelişmeler yaşanmıştı. Erdoğan talimat verince cam film yasağının yeniden düzenlenmesi gündeme gelmişti. Artık cam film sebebiyle ceza kesilmiyor. Peki önceden ceza kesilenler ne yapacak?

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cam film yasağıyla ilgili "Uygulama yanlış, düzeltmeleri için talimat verdim" demişti. Cam film yasağı yeniden değerlendirmeye alınırken ceza kesimi durduruldu. Peki daha önce ceza kesilenler ne yapacak, o cezayı ödemek zorundalar mı?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun geçen hafta yaptığı açıklamanın ardından cam film cezası artık kesilmiyor. Ancak daha önce ceza yemiş olanlar var. Cam filmi taktırmanın cezası 427 lira. Bu cezayı yiyenlerin aynı zamanda araç muayenesini de tekrarlamaları gerekiyor.

Cam film cezası kesilenlere bu cezayı ödemek yerine itiraz etmeleri tavsiye ediliyor. Peki ne yapacaksınız? Avukat Mücahit Günay Ertopuz şu bilgileri veriyor;-"Şimdi sorun şu, yönetmeliğin yürürlükte bulunduğu müddette idari para cezası yaptırımına maruz kalanlar ne yapacak? İdari para cezalarında sonradan yapılan lehe değişikliklerin etkisi ne olacaktır?" diyerek, "Öncelikle idari yaptırımların 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 4. maddesinde idarenin genel ve düzenleyici işlemle tesis edilebileceği kanunen öngörülmüştür. Akabinde 5. maddede de Ceza Kanunumuzun zaman bakımından uygulama ve "cezaların geriye yürümezliği ilkesi"nin Kabahatler Kanunu bakımından da tatbik edileceği düzenlenmiştir. Bu açıdan; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik'teki mevcut cam filmi uygulamasını kaldırması ve yeni tesis edilecek standartlara uygun cam filmi bulunan fakat şu an yürürlükte bulunan yönetmelik uyarınca araç sahiplerine tahakkuk ettirilen para cezalarının da ortadan kaldırılması sonucunu doğuracaktır".Para cezasının kaldırılmasını isteyin!
-"Sayın Bakan'ın açıklaması ve akabinde mevzuat değişikliği ertesinde, mevzuat öncesi tahakkuk ettirilen para cezalarının ilgililere iadesi söz konusu olacaktır."

-"Bu açıdan kendilerine para cezası tahakkuk ettirilen vatandaşın idareye yapacağı başvuru ile bu cezanın kaldırılmasını talep etmesi mümkündür. Eğer ki idare bu hususta cevap vermez yahut talebi reddederse usul kurallarına riayet etmek kaydıyla ikame edilecek idari dava neticesinde para cezası işleminin iptali sağlanacaktır".