BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Çağlayan Merkez'e fena çattı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası'nın politika faizini indirme konusunda hala ürkek ve korkak davrandığını söyledi.

Abone ol

Bakan Zafer Çağlayan, Adana Ekonomi Platformu'nca düzenlenen ve iş ve sanayi örgütü temsilcilerinin katıldığı toplantıdaki konuşmasında, Merkez Bankası'nın politika faizini düşürmemesini eleştirdi.

Bankanın faiz koridor aralığını daraltması ile TL-döviz dengesini iyi kontrol etmesini olumlu bulan Çağlayan, "Tüm dünyanın gözünü diktiği Türkiye'de sanayici yatırım yapabileceği finansmanı daha ucuza mal etmeli." dedi.

Yeni Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in de katıldığı toplantıda, Çelik'e 'hayırlı olsun' diyen Çağlayan, Çelik'i çok sevdiğini belirterek, "Sadece Mersin'in değil, Çukurova'nın milletvekiliyim. Artık şükürler olsun aslı geldi. Ben yedek olarak, yardımcısı olurum. Artık sizin iki bakanınız var. Sayın Başbakan'ın takdirleriyle bu bölgenin hak ettiği payı alması için böyle bir şekillenme oldu. Ben sizin içinizden gelen biriyim." dedi. Çelik de tebriklere teşekkür ederek, Adana'yı el birliğiyle daha iyi günlerin beklediğini söyledi.

Bakan Çağlayan, Türkiye'nin son 5 çeyrekte ihracatta büyüyen ülke olduğunu hatırlattı. Bu gelişme ile özel sektörün başarısının net şekilde ortaya çıktığını anlatan Çağlayan, "Birileri 10 sene evvel Türkiye'de reel faizler sıfır olacak dese olmayağına dair şeyler söylenirdi. Benim özlemimdi, hepimizin özlemiydi. Şu anda Türkiye reel faiz olarak 'sıfır reel faizi' olan bir ülke olmuştur. Bana kalsa faizlerin gitmesi gereken daha nokta var." diye konuştu.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun faiz koridorunu aylardır söylediği şekilde alt ve üst bandını daralttığını anlatan Çağlayan, bankanın Türk lirası-döviz dengesini iyi kontrol ettiğini belirterek şöyle dedi: "Banka, politika faizini indirmek konusunda hala ürkek ve korkak. Bu konuda derdin ne Zafer Çağlayan niye peki politika faizi düşsün istiyorsun. Elbette tüketimde olacak tabii. Benim esnafım, sanayicim, tüccarım neyle geçinecek öbür türlü. Çarkın dönmesi lazım. Türkiye'nin büyümesi fren kabul etmez arkadaşlar, kontrollü gaz yapacağız. Bakın şimdi Merkez Bankası yüzde 5,5 olan politika faizini düşürdüğü zaman sonucu ne olacak. Derdim şu benim, derdim böylesine önemli bir teşvik sisteminin ve tüm dünyadaki yatırımcıların gözünü Türkiye'ye dikmiş olduğu bir ortamda sanayicimin, KOBİ'min yatırım yapabileceği finansmanı ucuza mal edeceği bir sistemi kurmak."