BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,90
ALTIN 2.437,62
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Burdurdan bu fil fosilleri çıktı

Size bir zamanlar Anadolu'da fillerin yaşadığını söylesek ne dersiniz! Hatta fillerin ataları... İşte bulunan fosiller;

Abone ol

Burdur'un Kemer ilçesine bağlı Elmacık köyü sınırlarındaki omurgalı fosil yatağı alanında dört yıl içinde fillerin atası diye bilinen ve yaklaşık 10 milyon yıl önce yaşadıkları tahmin edilen mastadonlara ait 6 fosil bulundu.

Fosil bakımından çok zengin olduğu bildirilen Elmacık köyünde kazı çalışmaları, 20 üniversiteli öğrencinin de katkısıyla Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Fiziki Coğrafya Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nurfettin Kahraman başkanlığında sürdürülüyor.

Kahraman, 1998 yılında keşfettikleri Elmacık omurgalı fosil yatağındaki kurtarma kazılarının ilkini 2006 yılında gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Kazı çalışmalarının dördüncü yılında üç ayrı bölgede fosillere rastlandığını kaydeden Kahraman, bir kazı alanında mastadonun hemen hemen bütün parçalarına ulaştıklarını vurguladı.

Kahraman, ''Dört yıldır yaptığımız kazı çalışmalarında ilk defa aynı mastadona ait iki fildişini bir arada bulduk. Daha önce bulduğumuz dişlerin hepsi farklı mastadonlara aitti. Bu yönüyle bir ilk yaşadık'' dedi.

10 MİLYON YILLIK

Elmacık omurgalı fosil yataklarının neojen dönemine ait olduğunu belirten Kahraman, bunun da yaklaşık 6-10 milyon yıl öncesine denk geldiğini söyledi. Kesin sonuç için yaş tayinlerinin yaptırılması gerektiğinin altını çizen Kahraman, bu yüzden desteğe ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

Kahraman, Türkiye'de görsel açıdan en büyük fosil buluntularının burada yer alması bakımından Burdur Elmacık'ın önemli olduğuna işaret ederek, fosillerin kurulma aşaması süren doğa tarihi müzesinde sergileneceğini bildirdi.

İŞTE BULUNAN FİL FOSİLLERİ 

[PAGE]



 

[PAGE]



 

[PAGE]



 

[PAGE]