BIST 9.469
DOLAR 32,60
EURO 34,84
ALTIN 2.496,13
HABER /  GÜNCEL

Bu hakimler çok tartışılacak!

5 Temmuz’da yürürlüğe giren yeni yargı paketiyle görevlendirilen özgürlük hakimleri tartışma konusu oldu.

Abone ol

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), 5 Temmuz’da yürürlüğe giren yeni yargı paketiyle kurulan terör mahkemelerine kamuoyunda ‘özgürlük hâkimi’ olarak bilenen 26 hâkimin atamasını yaptı. 

ÖZGÜRLÜK HAKİMLERİ NE YAPACAK?

Törerle Mücadele Kanunu kapsamına giren her türlü soruşturmada ‘özgürlük hâkimleri’ tutuklama kararı verme, tutuklama kararlarına karşı yapılan itirazları inceleme, telefon dinleme, arama yaptırma, mallara tedbir koyma gibi önemli kararlara imza atacak. HSYK, özgürlük hâkimlerini ağırlıklı olarak şu ana kadar terör soruşturma ve davalarıyla hiç tanışmamış, sulh ceza ve asliye ceza gibi mahkemeler arasında görev yapmış hâkimler arasından seçti. Son dönemde sürdürülen soruşturmalarda yapılan usul hataları, AİHM kararlarına aykırı uygulamaların, hâkimlerin bu mahkemelerde görevlendirilmesinde etkili olduğu belirtiliyor.

NİTELİKLERİ TARTIŞMA YARATTI

HSYK tarafından görevlendirilen hâkim ve savcıların nitelikleri tartışma yarattı. Çünkü söz konusu hâkimlerden sadece üçü ağır ceza mahkemelerinde görev yapan isimler içinde seçildi. Ağırlıklı olarak asliye ceza mahkemelerinden seçilen hâkimlerin bazılarının da ceza hukuku ile ilgili olamaması dikkat çekti.

5 HAKİM KADIN
Atanan isimlerden Bursa’ya özgürlük hâkimi olarak Mustafa Koşum Bursa 5. İcra Mahkemesi’nde hâkim olarak görev yaparken İzmir ’in ‘özgürlük hâkimleri’nden Hüseyin Yaşar Özyavuz ise İzmir Çocuk Mahkemesi’nde görev yapıyordu. İstanbul ’un özgürlük hâkimlerinden Osman Burhaneddin Toprak ise İstanbul 10. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görev yapıyor. Ancak hâkim Toprak’ın daha önce görevi kadastro hâkimliğiydi. Atanan 26 ‘özgürlük hâkiminden beşinin kadın olduğu belirtildi.