BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,95
ALTIN 2.439,19
HABER /  GÜNCEL

Çin’den Türkiye’ye dev ticari açılım

Çinliler 450 milyon dolarlık ortaklık projesiyle geliyor

Abone ol

İstanbul, Türk ve Çinli işadamlarını buluşturacak ve 450 milyon doları aşkın ortaklık projelerinin görüşüleceği Türk Çin İş Forumu’na ev sahipliği yapacak.

17 Temmuz’da İstanbul Four Seasons Hotel Bosphorus’da gerçekleştirilecek forumu Türkiye İhracatçıları Meclisi (TİM), Guangzhou Uluslararası Ticaret Geliştirme Konseyi (CCPIT) ile Türk- Çin Sanayici İş Adamları Derneği (TÜÇSİAD) organize ediyor. Foruma Guangzhou şehri Parti Sekreteri Wan Qinliang, Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cemalettin Damlacı, Guangzhou Vali Yardımcısı Chen Rugui, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Çin ve Türk iş dünyasından önde gelen işadamları katılıyor.

Forumda Guangzhou Parti Sekreteri Wan, Kadir Topbaş, TİM başkanı Mehmet Büyükekşi ve TÜÇSİAD Başkanı Murat Sungurlu, birer konuşma yapacak. Forumun ardından heyete katılan Çinli firma temsilcileri ve Guangzhou Dericiler Odası, Guangzhou Mobilyacılar Derneği, Guangzhou Ticaret Odası, Guangzhou Sanayi ve Ticaret Odaları Federasyonu gibi birçok kurum kuruluşun üst düzey yetkilileriyle görüşme imkânının bulunduğu ikili iş görüşmeleri yapılacak.

-6 BİN ÜYELİ GUANGZHOU CCPIT İSTANBUL’DA TEMSİLCİLİK AÇIYOR-

Forumun ardından Guangzhou CCPIT’nin İstanbul’da temsilcilik açılışı imza töreni yapılacak.Her yıl dünyanın en büyük fuarlarından birisi olan Kanton Fuarı’nın da düzenlendiği, Çin’in ekonomik açıdan 3. büyük şehri ve Hong Hong’a açılan kapısı olan Guangzhou şehrinde faaliyet gösteren Guangzhou CCPIT, 6 binden fazla üyesi bulunuyor. Bu şehir aynı zamanda dünyanın fabrikası konumundaki Çin’in fabrikası konumunda bulunan Guangdong eyaletinin merkezi.

Forum çerçevesinde Guangzhou CCPIT’nin organizatörlüğünde, bölgenin en büyük kamu ve özel sektör firmalarının üst düzey temsilcilerinden oluşan 150’a yakın heyet üyesinin, beraberlerinde getirdikleri ve büyüklüğü 450 milyon doları aşkın 97 proje üzerinde ortaklık görüşmeleri yapması ve foruma katılan Türk firmalarından çeşitli alım anlaşmaları imzalaması bekleniyor.

-İSTANBUL-GUANGZHOU KARDEŞ ŞEHİR PROTOKLÜ İMZALAYACAK-

Forum sabahı ayrıca Kadir Topbaş’ın da katılacağı ve Guanzhou tarafından Belediye Başkan Yardımcısı Chen Rugui, İstanbul Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Adem Baştürk kardeş şehir protokolüne imza atacak. Forum kapsamında Guangzhou – İstanbul Sanayi ve Ticaret İşbirliği Yılı başlangıç töreni de düzenlenecek.

500’ün üzerinde Türk iş adamının katıldığı forumda ayrıca TÜÇSİAD ile Guangzhou Ticaret Odası arasında ticaret ve yatırımı teşvik alanında bir mutabakat zaptı imzalanacak.

TÜÇSİAD BAŞKANI SUNGURLU: ÇİN İLE İLİŞKİLERİMİZ İSTENİLEN DÜZEYDE DEĞİL-

TÜÇSİAD Başkanı Sungurlu, düzenlenecek forumun çok önemli olduğuna işaret ederek, iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesine ve özellikle Türkiye’nin Çin’e olan ticaret açığının giderilmesine büyük katkı sağlayacağına değindi. Çin’de açılan ilk resmi Türk derneği olduklarını vurgulayan Sungurlu, ‘’Doğunun parlayan yıldızı Çin, nefes kesici bir biçimde yükselişini sürdürüyor. Önümüzdeki 10-15 yıl içinde Çin’in Amerika’yı geçerek yeni ekonomik süper güç olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Türkiye ne yazık ki böylesi bir dev ile gerekli düzeyde bir alış-veriş ve etkileşim içerisinde değil.’’ diye konuştu

İki ülke arasında var olan 28 milyar dolarlık ticaret hacminin ise olması gereken düzeyin çok altında ve Türkiye’nin aleyhine seyrettiğine dikkat çeken Sungurlu, söz konusu trendi tersine çevirmek ve Türkiye’nin artık çok önemli bir ithalatçı olan Çin ile daha sağlam iş ilişkileri geliştirmesi amacıyla faaliyetlerini arttıracak, devam etiklerini kaydetti.